15 metode de a intari sistemul imunitar pe timp de Iarna

Sharing

 Fortificarea sistemului imunitar pentru a face fata racelilor si gripei pe timp de iarna

In metrou, in autobuze si in tramvaie, lumea stranuta si tuseste pe indelete, colegii de serviciu nu mai prididesc sa-si scoata batista din buzunar, la fiecare colt de strada ne pandesc virusii. O sarcina extrem de grea pentru sistemul nostru imunitar care, o data cu sosirea anotimpului rece, este obligat sa produca miliarde de anticorpi in plus. Pentru a reusi, el trebuie sa fie ajutat ! Cum ?

Cateva intrebari necesare

1. Cum poate fi recunoscut un sistem imunitar slabit?
Semnalele de alarma sunt: racelile si gripele frecvente, afectiunile pielii si herpesul. Dar si starea permanenta de oboseala poate fi un indiciu ca organismul nostru nu mai lupta cum ar trebui.

2. Exista persoane al caror sistem imunitar este mai puternic decat al altora?
In privinta rezistentei la boli, femeile sunt mai avantajate decat barbatii, iar persoanele ce mizeaza pe vitamine si pe miscare sunt mai avantajate decat sedentarii si consumatorii de alcool si grasimi.

3. Iarna, sistemul imunitar este mai slab. De ce?
Lupta prelungita cu virusii, bacteriile si alti agenti patogeni care iarna isi fac aparitia mai des, oboseste sistemul imunitar. In plus, in aceasta perioada, multe persoane mananca prea mult si prea gras, astfel ca organismul duce lipsa de vitamine, substante minerale si microelemente.

sistem imunitar
sistem imunitar

4. Exista substante de care organismul nostru are nevoie in mod special iarna?
Vitaminele C, B6, B12, A si E, dar si acidul folic ajuta organismul sa lucreze. Foarte important este si aportul de zinc, deoarece acesta activeaza peste 200 de hormoni si enzime vitale.

5. Cata energie, respectiv calorii, ii sunt necesare zilnic sistemului imunitar?
Savantii americani ne recomanda urmatoarea formula, pentru a stabili necesarul zilnic de calorii: inmultiti greutatea (in kg) cu 32 – in caz ca faceti sport in mod regulat, si cu 28 – daca nu practicati sportul si nu faceti miscare (de ex.: 60 kg x 32 = 1920 kcal/zi, sau 60 kg x 28 = 1680 kcal/zi).
Efectuand un studiu asupra persoanelor cu greutate normala, medicul american John Baron (Medical School Massachusetts) a constatat ca printr-o reducere a grasimilor din alimentatie, de la 32% la 23%, anticorpii isi dubleaza activitatea. Concluzia: iarna, nu avem nevoie de calorii mai multe, ci de mai multe vitamine, microelemente si substante minerale.

6. Ar fi binevenit un plus de substante nutritive sub forma de pilule?
In principiu, o alimentatie variata si sanatoasa este suficienta, desi pe timp de iarna fructele, salata si legumele sunt destul de sarace in substante nutritive. Dar persoanele care consuma suficiente legume si fructe nu trebuie sa-si faca griji. Pana-n prezent, nu s-a demonstrat faptul ca pilulele sau extractele de tot felul ar fi benefice sanatatii. Ba dimpotriva, in unele cazuri, ele sunt chiar daunatoare. De pilda, riscul de cancer la fumatorii care iau betacaroten creste, acestia avand insa realmente nevoie de o cantitate mai mare de vitamina A. Acest necesar poate fi insa contracarat printr-un consum sporit de fructe si legume. Dar asta ramane sa stabileasca medicul.

7. E adevarat ca sportul intareste sistemul imunitar?
Cercetarile efectuate arata ca activitatea sportiva face sa creasca in mod evident numarul anticorpilor pentru 24 de ore. Sportul este deci sanatos, pentru ca stimuleaza metabolismul, activand si sistemul imunitar. Dar numai practicat cu masura. Caci prea mult sport poate sa dauneze organismului. Regula este urmatoarea:
– pentru mersul pe bicicleta, pulsul optim este: 180 minus varsta.
– pentru alergare: 200 minus varsta.
– pentru inot: 170 minus varsta.

8. Dar somnul?
Pentru sistemul imunitar, somnul este vital, ca stimulent si ca faza de regenerare si reparatie. Aceleasi substante care ne produc somnul stimuleaza si productia de interleucina, una din cele mai importante arme ale sistemului nostru imunitar. Functia dubla se manifesta astfel: cand contractam o raceala (gripa), interleucina este produsa in cantitate mai mare si noi ne vindecam dormind. Dar atentie: in zilele intunecoase de iarna avem tendinta sa dormim prea mult, iar portia exagerata de somn ne moleseste. Somnul insuficient oboseste si el sistemul imunitar. Doza optima de somn este de 6-8 ore.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *