Afectiuni digestive

 Afecţiuni digestive tratate naturist

Prevenire si tratament naturist

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aloe, angelică, anghinare, armurariu, busuioc, captalan, cerenţel, chimion, cicoare, cimbrişor, coada racului, coada şoricelului, coriandru, cruşin, cuişoare, dovleac, fasole, fenicul, ferigă, fierea pământului, ghimber, ghinţură, iarba şarpelui, in, isop, lemn dulce, levănţica, măghiran, mătăciune, mătrăgună, menta, muşeţel, muştar alb (seminţe întregi), obligeană, păpădie, pelin, pepene verde, porumb, porumbar, răchitan, revent, ricin, roiniţă, rostopască, salvie, schinel, schinduf, ştevia stânelor (fructe), tarhon, trifoişte, varză, vetrice.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic.

Angelică (Angelica arhangelica) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă, pentru efectul de alcalinizare al conţinutului stomacal. Se poate lua şi sub formă de praf care se obţine cu râşniţa de cafea şi din care se pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se poate folosi şi rădăcina la fel.

Anghinare (Cynara scolymus)  infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea organismului.

Citeste ...  38 de sfaturi pentru 100 de ani

Armurariu (Sylibum marianum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este cea mai eficientă plantă mai ales atunci când există şi o afecţiune a ficatului.

Busuioc (Ocinum basilicum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice în toate afecţiunile digestive.

Captalan (Petasites hybridus) 1 linguriţă de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în cazurile când este asociată şi hemoragie.

Chimen (Carum carvi) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este util şi în balonări sau diferite deranjamente stomacale.

Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Se foloseşte mai mult pentru efectul laxativ.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice

Citeste ...  Colite si colon iritabil

Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este utilă atunci când există hemoragii sau când este nevoie de diminuarea secreţiilor.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice conţinând azulene sau pentru efectul de oprirea diareei.

Coriandru (Coriandrum sativum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte pentru efectul carminativ.

Cruşin (Rhamnus frangula) se foloseşte coaja- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. Este cel mai puternic laxativ sau purgativ în funcţie de doza administrată.

Cuişoare (Syzygium aromaticum) se mărunţesc în gură 2-3 cuişoare pentru efectul calmant. Se poate de asemenea înghiţii de mai multe ori pe zi, deoarece este foarte indicată şi pentru acţiunea antibiotică.

Dovlecei (Curcubita pepo)– preparată în diferite preparate culinare (orice formă) ajută la alcalinizarea conţinutului stomacal. Se poate consuma şi sub formă de suc în amestec cu alte legume cu un efect mai puternic. De asemenea pulpa fiartă şi mâncată în orice cantitate. Este şi un laxativ blând.

Fasole (Phasoleus vulgaris) se indică să se fiarbă 2 linguriţe de teci pentru 5 minute, apoi se strecoară. Are acţiune diurertică şi laxativă.

Citeste ...  Enurezis de noapte

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. În dureri este posibil să ajute de multe ori chiar şi praful de seminţe luat sub limbă pentru 5 minute apoi înghiţit cu apă. Are acţiune carminativă şi calmantă.

Ferigă (Dryopteris filix mas) se pune 1 linguriţă de rizom la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în trei reprize pe zi, pentru a elimina paraziţii intestinali. În cantitate mai mare este toxică. Ar fi mai bine să se prepare la farmacie deoarece conţine filicină care în unele cazuri poate să fie în cantitate prea mare. Se indică în cazul diferiţilor paraziţi intestinali.

Probleme digestive
Probleme digestive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *