Afectiunile ficatului

Afecţiunile ficatului tratate naturist

Prevenire si tratament naturist

 

            Cele mai frecvente afecţiuni hepato-biliare sunt hepatitele cronice, dischineziile biliare şi litiaza biliară. Se manifestă în general prin dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, balonări, senzaţie de greaţă şi uneori vomă, dureri în umăr (în caz de dischinezie sau calculi biliari). Pe lângă regimul alimentar recomandat de medicul curant, se indică consumarea sucurilor din morcovi, ridichi, în special neagră, sfeclă, etc. De asemenea în dischinezii biliare este foarte bun sucul de dovleac chiar fiert, sucul diluat de ridiche neagră, ce facilitează eliminarea secreţiilor de fiere şi chiar diluarea pietrelor mai ales dacă se mai consumă şi suc de lămâie.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe vera, anghinare, armurariu, brustur, calomfir, ceapă, cerenţel, dovleac, ghinţură, isop, lichen de islanda, linariţă, măceş, mărul lupului, măslin, morcovi, orz, ovăz, pepene verde, porumb, prune, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche roşie, ridiche neagră, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, schinduf, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, splinuţă, sporiş, sulfină, sunătoare, şofran, tei, trifoi de baltă, ţelină, vişin.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Aloe (Aloe vera) se poate consuma câte un centimetru de plantă mărunţită de mai multe ori pe zi, pentru efectul laxativ. De asemenea există la magazinele naturiste foarte multe produse cu această plantă care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea ficatului.

Citeste ...  Decoct de ovaz pentru afectiunile gastro-intestinale

Armurariu (Sylibum marrianum) se macină cu râşniţa de cafea 1 linguriţă de seminţe. Se pun imediat (înainte de oxidare) în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume 3 căni pe zi, pentru efectul de refacerea al ficatului.

Brustur (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru ajutorul care-l dă la dezintoxicarea ficatului şi pentru efectul emolient. În cazul durerilor se poate aplica extern o compresă caldă cu acest ceai.

Calomfir (Melittis melissopophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru refacerea ficatului.

Ceapă (Allium cepa) se consumă crudă sau sub formă de suc împreună cu alte sucuri. Se indică în acest caz să se pună 20 ml la 150 ml suc de morcovi. Este foarte eficientă în curăţirea ficatului.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume 3 căni, pentru efectul astringent şi de diminuarea secreţiilor. Are şi efect antibiotic.

Dovleac (Curcubita  pepo) Suc de dovleac- se obţine din dovlecei proaspeţi, sănătoşi tineri. Se curăţă de coajă. Se taie în cuburi sau felii, şi se trec prin maşina de tocat şi apoi se stoarce sucul. Se poate bea câte 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15-30 minute, înainte de fiecare din cele 3 mese principale. Este recomandat şi pentru combaterea constipaţiilor şi în cazurile afecţiunilor cardiovasculare însoţite de edeme. Se poate consuma şi pulpa de dovleac fiartă cu efecte similare.

Citeste ...  Inflamaţia venelor

Ghinţură (Gentiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu 15 minute înainte de mese, pentru efectul de stimularea poftei de mâncare.

Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic şi de curăţire a ficatului. Se poate lua şi în combinaţii cu alte plante.

Lichen de islanda (Centraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic.

Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte pentru efectul antibiotic.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic. Ajută şi la diminuarea calculilor şi la curăţirea canalelor din ficat de depuneri. Scade şi colesterolul. Conţine şi vitamina C care este un antioxidant puternic.

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici pentru efectul puternic de distrugere al microbilor. Nu se ia doză mai mare fiind toxică. Este utilă şi la diferite forme de hepatite.

Măslin (Olea europea) se ia câte 1 lingură de ulei de măsline dimineaţa la trezire pentru efectul de curăţire al ficatului şi scăderea colesterolului. Cel mai bun este cel presat la rece.

Citeste ...  Tratament naturist pentru digestie balonare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *