Afectiunile gurii

Afecţiuni bucale

Prevenire si tratament naturist

 

          Acestea pot fi: afte, stomatite, afecţiunile limbii, ulceraţii, etc.

          Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, busuioc, cimbrişor, cimbru, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, ienupăr, lămâi, lemn câinesc, lemn dulce, levănţică, lichen, lingureaua, măcrişul iepurelui, morcov, mur, nalbă, năprasnic, nuc, osul iepurelui, ovăz, pătlagină, pătrunjelul câmpului, pelin, răculeţ, răscoage, salcie, salvie, sclipeţi, splinuţă, sporiş, şopârlaiţă, sulfină, tătăneasă, tei, trandafir, turiţă mare, ţelină, untul pământului, urzică, usturoi, zmeură.

          Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic.

Busuioc (Ocinum basilicum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.

Cimbru (Satureja hortensis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.

Coada calului (Equisetum arvense) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită mineralelor care le conţine.

Citeste ...  Tratament naturist contra obezitatii

Coada şoricelului (Achillea milefolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice conţinând azulene.

Creţişoară ((Alchemilla vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Are acţiune astringentă şi cicatrizantă.

Ienupăr (Juniperus comunis) se indică folosirea tincturii câte 15 picături la 100 ml apă cu care se face gargară în gură de mai multe ori pe zi. Indicată pentru efetul antibiotic.

Lămâi (Citrus lemoniu) Se consumă suc de lămâie cu apă şi miere cu care se face gargară de mai multe ori pe zi. Ajută la cicatrizare şi vindecare datorită faptului că conţine multă vitamina C.

Lemn căinesc (Ligustrum vulgare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se foloseşte mai ales în cazurile în care a crescut o bucată de ţesut şi trebuie înlăturat. Are şi efect antibiotic.

Lemn dulce(Glycyrriza echinata) se macină lemnul cu râşniţa de cafea şi se pune în gură pentru 5-10 minute cu scopul de a grăbi vindecarea leziunilor.

Levănţică (Leonorus cardiaca) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este un bun calmant local şi general.

Citeste ...  Guturaiul se vindeca

Lichen (Centraria islandica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.

Este indicat datorită acţiunii antibiotice.

Lingureaua (Cochelaria pyrenaica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.

Tinctură din 200g de plantă proaspătă în 1 litru de alcool de 70grade. Se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând zilnic de mai multe ori, apoi se strecoară. Se pune 1-2 linguri la 100 ml apă şi se fac spălături de mai multe ori pe zi.

Măcrişul iepurelui (Oxalis acetosella) decoct din plantă proaspătă 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se poate folosi ca apă de gură, în afecţiuni bucale pentru gargarisme şi chiar în leziuni ulcerate bucale sau scrofuloză unde se pun şi comprese externe.

Morcov (Daucus carota) se foloseşte mai ales sucul de morcovi obţinut di rădăcină. Se ia câte 150-200 ml de 3 ori pe zi, pentru efectul cicatrizant care-l are datorită provitaminei A.

Afectiuni ale gurii
Afectiuni ale gurii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *