Boala Rivolta Actinomicoza

Actinomicoza (boala Rivolta)

 Prevenire si tratament naturist

          Se întâlneşte atât la oameni cât şi la animale, aceasta fiind provocată de o ciupercă „Actinomyces bovis”, „Actinomyces israelii” este comună atât omului cât şi animalelor. Această ciupercă pătrunde în cavitatea bucală, localizându-se pe osul maxilarului inferior de obicei, dar pătrunde şi în ţesuturile învecinate. Este o afecţiune cronică.

          De obicei are nodozităţi care ulcerează şi se scurg din ulceraţie nişte grăunţe gălbui caracteristice acestei boli, diferenţiindu-se prin aceasta de candidoză. Are tendinţa de supuraţie. Are mai multe forme: cervicofacială care debutează cu o infecţie subcutanată care evoluează cu formarea de nodozităţi subcutanate, dure, nedureroase. După ce nodulul se ramoleste fistulează. Se formează alţi noduli în jur care cu timpul se unesc. Din ulceraţii se scurge un lichid gălbui purulent sau sanguinolent cu grăunţi galbeni, opaci şi moi. Se produce de regulă în cavitatea bucală din abcese peridentare, amigdaliene sau ale sinusurilor maxilare. Forma toracică cu noduli şi abcese de multe ori pe fondul unor infecţii toracice profunde. Forma abdominală este asociată cu infecţii profunde: apendice, hepatice, intestinale. La membre este de multe ori prezentă şi o osteită şi atunci se mai numeşte şi Picior de Madura. Forma cutanată este fără leziuni profunde şi este cea mai uşoară.

          Se poate folosi la tratament una sau mai multe din următoarele plante medicinale: afin, busuioc,  cimbru, ferigă, ghiocei, levănţică, mărul lupului, mesteacăn, molid, plop negru, salvie, scumpie, traista ciobanului, usturoi.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtylis) se folosesc frunzele mărunţite 1 linguriţă care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici 3-4 căni de ceai pe zi.

Citeste ...  Boli ale sistemului nervos

Busuioc (Ocinum basilicum) se folosesc 1 linguriţă  de plantă mărunţită care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici 3-4 căni de ceai pe zi.

Cimbru (Tymus vulgaris) se folosesc 1 linguriţă  de plantă mărunţită care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici 3-4 căni de ceai pe zi.

Ferigă (Dryopteris filix mas) 1 linguriţă de rizom mărunţit se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Este preferabil să se facă gargară numai cu această plantă, Se va putea însă şi consuma cu mare atenţie fiind uneori toxic. În funcţie de compoziţia rizomului. În cazul intoxicaţiei (vomă, etc) se va lua imediat cărbune de lemn.

Ghiocei (Galanthus nivalis)  se folosesc 1 linguriţă  de plantă mărunţită (bulb)care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici

Maximum o cană pe zi împărţită în cursul întregii zile.

Levănţică (Lavandula angustifolia) se folosesc 1 linguriţă  de plantă mărunţită care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici 3-4 căni de ceai pe zi.

Mărul lupului (Aristolochia clematis) se folosesc 1 linguriţă  de plantă mărunţită  care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici. Maximum o cană pe zi împărţită în cursul întregii zile.

Citeste ...  Tratamente naturiste populare

Mesteacăn (Betula verrucosa) se folosesc 1 linguriţă  de plantă mărunţită care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară sau se înghite cu înghiţituri mici 3-4 căni de ceai pe zi. Înainte de folosire se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Are un puternic efect antimicrobian.

Boala Rivolta
Boala Rivolta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *