Calirea organismului

Prevenire si tratament naturist

Prevenirea imbolnavirilor prin Călirea organismului

Foarte importante pentru sănătate sunt băile de lumină, aer şi apă. Cu ajutorul lor organismul se căleşte şi devine mai puţin vulnerabil faţă de toate îmbolnăvirile posibile. O importanţă majoră revine apei reci, cea care stimulează activitatea inimii şi a sistemului circulator, ea având un efect benefic asupra circulaţiei superficiale a sângelui la nivelul pielii. Trebuie respectate următoarele reguli:

a) Corpul trebuie să fie cald înainte de a folosi apa rece. Cel mai bine este să ieşi direct din patul călduţ şi moale înainte de a te spăla cu apa rece. Seara încearcă „să te încălzeşti” bine, făcând o plimbare sau o gimnastică adecvată.

Camera de baie trebuie să aibă o temperatură constantă. Geamul (dacă există)
va sta închis pentru a nu se produce curent. După aplicarea apei reci, corpul trebuie
să se reîncălzească foarte repede. Ideal e să poţi trece direct într-un pat preîncălzit.

b)      Ca şi în cazul ceaiurilor, nici metodele de călire nu trebuie folosite fără
măsură, deoarece corpul se va obişnui cu atare stimulente şi nu va mai reacţiona
corespunzător. Deci mijloacele existente trebuie în permanenţă alternate unele
cu altele şi aplicate în funcţie de fiecare situaţie în parte.

Baia braţelor

Vasul în care punem apă trebuie să fie destul de adânc, încât atunci când introducem braţele, nivelul apei să ne ajungă până la umăr, dacă îndoim braţele din cot. Le cufundăm pe amândouă deodată, încet, numărând rar până la 20 sau 30, le scoatem din apă, le scuturăm, le balansăm, astfel ca să se usuce fără să le ştergem. îmbrăcăm repede cămaşa de noapte (cu mâneci lungi) sau pijamaua şi ne băgăm în pat. Senzaţia înviorătoare, de prospeţime, creată de apa rece, este resimţită în primul rând de inimă, asupra căreia are efect calmant. Circulaţia se accelerează, pielea se înroşeşte uşor, întreg corpul este revigorat. In plus, vom avea un somn adânc, liniştit.

Citeste ...  Cum ne putem apara de raceli si gripe?

Spălatul cu apă rece

Aceste spălări, făcute dimineaţa şi apoi încă o dată seara, înainte de culcare, constituie baza călirii organismului nostru.

Se creează astfel un sistem de protecţie sigur faţă de răceli, faţă de schimbările meteorologice şi posibilele stări gripale.

Spălările cu apă rece trebuie făcute cu o cârpă sau cu un burete, începând de jos, de la piciorul drept, după care urmează, pe rând, stângul, abdomenul, braţele, spatele şi, în mod special, zona inimii. Procedura de spălare cu apă rece trebuie să decurgă repede. Doar zona inimii poate fi masată de două-trei ori, prin mişcări circulare. Uscarea se face cu un prosop cât mai aspru, efectul fiind încălzirea plăcută şi rapidă a întregului corp. în acest mod, veţi avea mâinile şi picioarele calde, indiferent de anotimp, ceea ce va conferi un echilibru termic stabil organismului. Repetând procedeul şi seara, veţi avea un somn profund şi odihnitor.

Calirea organismului
Calirea organismului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *