Cancerul prevenit prin alimentatie

Cancerul de si poate fi prevenit si prin alimentatie

Un regim alimentar prea gras ar putea creste riscul cancerului de sin. Chiar daca unii sint sceptici in ceea ce priveste aceasta asociere, dovezile stiintifice nu intirzie sa apara. Ne vom rezuma la citeva studii care au aparut recent si ale caror rezultate prevad ca o femeie din 11 va suferi de cancer de sin. Cu zeci de mii de cazuri in fiecare an, aceasta boala este astazi un veritabil flagel. Pentru prevenirea sa, alimentatia trebuie sa joace un rol important. Daca virtutile fructelor si legumelor nu mai trebuie confirmate, grasimile, dimpotriva, se dovedesc responsabile de aparitia cancerului de sin.

alimentatie sanatoasa

Grasimile sint adevaratii vinovati

In 1999, o vasta ancheta afirma ca femeile cele mai mari consumatoare de legume prezentau de doua ori mai putin riscul de a dezvolta un cancer de sin. Citeva luni mai tirziu, cercetatori italieni au inventariat 26 de studii publicate despre legatura dintre cancerul de sin si anumite alimente. Rezultatele au confirmat efectul benefic al legumelor (-25 la suta risc de cancer intre marile consumatoare si celelalte), al fructelor (-6 la suta), al beta-carotenului (-18 la suta) si al vitaminei C (-20 la suta).

Pentru a demonstra ca grasimile sint responsabile de aparitia cancerului de sin, cercetatorii au apelat la doua metode:

– studiile comparative bazate pe istoria medicala a pacientilor: regimul alimentar al femeilor victime ale unui cancer de sin este comparat cu cel al unei femei sanatoase;

– studiile de grup eterogen: un mare numar de femei sint urmarite de-a lungul unei lungi perioade de timp, cind regimul lor alimentar este notat la intervale regulate. Cel al femeilor care vor fi atinse de un cancer de sin pe parcursul observatiei este comparat cu celelalte. Aceste studii prospective sint considerate mai fiabile deoarece nu se bazeaza numai pe memoria pacientelor, dar necesita efective mai mari si timp mai indelungat.

Citeste ...  Tratarea rinichilor natural

Pina in prezent, cercetarea bazata pe memoria victimelor unui cancer de sin sau pe comparatia persoanelor a demonstrat o legatura intre consumul de grasimi si riscul producerii bolii. Insa, studiile prospective necesita mai mult timp si probele intirzie sa apara. Totusi, doua anunturi datind din iulie 2003 arata responsabilitatea grasimilor fata de cancerul de sin.

Supravegheati alimentatia inca de la 20 de ani

Cea mai mare parte a studiilor prospective asupra importantei alimentatiei includ femei care au trecut de perioada menopauzei, cancerul de sin survenind in principal dupa virsta de 50 de ani. O echipa condusa de medicul Eunyoung Cho de la Scoala medicala din Boston a urmarit un grup de femei inainte de menopauza. In total, in 1991 au fost incluse 90.655 de femei cu virste cuprinse intre 26 si 46 de ani.

Pe parcursul a opt ani de observatie, 714 femei au dezvoltat un cancer de sin. Cele mai mari consumatoare de grasimi prezentau o crestere de 33 la suta a riscului unui cancer de sin in raport cu micile consumatoare. Aceasta crestere priveste, in principal, grasimile de origine animala, si nu cele vegetale, precum uleiul de masline. Principalii vinovati au fost carnea rosie, brinzeturile, untul, dulciurile si inghetatele, toate consumate inainte de menopauza.

Potrivit cercetatorilor, aceste rezultate pledeaza in favoarea reducerii consumului anumitor grasimi inca din primii ani de viata adulta a femeilor.

Exista trei mari familii de acizi grasi

In functie de proprietatile lor chimice, acizii grasi se pot clasifica in trei mari familii. Fiecare dintre ele are actiuni diferite asupra organismului nostru.

1. Acizii grasi saturati sint de o consistenta grasa si de origine animala (unt, smintina) si consumati intr-o mare cantitate maresc riscul bolilor cardiovasculare. Cu cit sint mai prezenti intr-un corp gras, cu atit acesta este de o consistenta mai solida.

Citeste ...  Afectiuni bucale

2. Acizii grasi monosaturati se intilnesc mai ales in uleiul de masline, de arahide, dar si in carnea de porc. Ei au un rol in protectia arterelor noastre.

3. Acizii grasi polisaturati sint prezenti in majoritate in uleiul de floarea-soarelui, simburii de struguri, nuci, porumb, soia, plantele oleaginoase (alune, migdale, fistic etc.) si de asemenea in carnea de peste. Acesti acizi grasi au de asemenea un efect protector asupra aparatului nostru cardiovascular pentru ca reduc nivelul colesterolului daunator, nivelul trigliceridelor si impiedica producerea aterosclerozei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *