Ciroza hepatica si cancerul ficatului – recomandari de tratamente naturiste

Ciroză boala a ficatului

Boală cronică a ficatului caracterizată prin degradarea grasă a ţesutului hepatic şi înlocuirea lui cu ţesut conjunctiv, ceea ce duce la scăderea în volum, deformarea şi induraţia organului. Este urmarea inflamaţiilor hepatice, în special de natură infecţioasă, tratate insuficient sau incorect (hepatită epidemică, sifilis, malarie), a abuzurilor de alcool, intoxicaţiilor cu arsen sau fosfor sau a unor tulburări circulatorii cronice (insuficienţă cardiocirculatorie). Fibroza ficatului produce dificultăţi sângelui venos adus de vena portă de a străbate organul, ducând la stagnarea lui în ramurile acestei vene şi apariţia de splenomegalie, ascită şi circulaţia colaterală în urma dilatării venelor care leagă vena portă de vena cavă inferioară (varice esofagiene, hemoroizi, dilatarea venelor subcutanate preombilicate în formă de cap de meduză). Insuficient tratată ciroza duce la insuficienţă hepatică.

Boala se previne prin tratarea corectă a hepatitelor acute ca şi a celorlalte boli care o produc, precum şi prin evitarea toxicelor.

Tratamentul constă în regim alimentar şi medicamente care menajează şi ajută funcţia celulelor hepatice, stimulează regenerarea ţesutului hepatic. În sens mai larg se utilizează termenul de ciroză pentru a desemna şi fibroza altor organe (ex: pancreatică).

Ciroza Cancer de Ficat
Ciroza Cancer de Ficat

Tratamentul igieno-dietetic: este foarte important. Se vor evita eforturile fizice, precum şi evitarea toxinelor şi a oricăror surse de infecţie prin curăţenie riguroasă. Alcoolul trebuie exclus cu desăvârşire, de asemenea tutunul.

Regim bogat alimentar: proteine, mai ales animale 100-150 g pe zi, pentru refacerea proteinemiei şi revenirea la normal a raportului serine-globuline, glucide 350-450 g, grăsimi reduse până la 50 g pe zi, insă se preferă grăsimile furnizate de vegetale (uleiuri, etc), în total 3000-3500 de calorii pe zi. Sunt permise: lapte, cereale, brânză de vaci, ouă (prudent), cereale, hidrolizate de proteine (în caz de anorexie), dulciuri abundente (fructe, miere, etc). Se adaugă vitaminele din crudităţi, legume, fructe, iar în cazurile grele obligatoriu sucuri din legume şi fructe. Drojdie de bere 50 g pe zi.

Citeste ...  Alimentele ce trebuiesc evitate

Regimul trebuie să fie desodat (maximum 500 mg de sare în cirozele cu ascită). Sarea fără sodiu sau răşinile schimbătoare de ioni (20-40 g pe zi) se poate întrebuinţa periodic, dar bolnavul suportă greu gustul lor.

            Contra indicaţii: grăsimi în exces, mâncare prăjită, sosurile, carnea grasă (de gâscă, porc, oaie), peşte gras (sardele, heringi). Se recomandă restrângerea acizilor (oţet, roşii), condimentelor (muştar, ardei, usturoi). Se vor evita: conservele, vânatul, salamurile, raci, ciuperci, fragi, nuci, migdale, brânzeturi grase fermentate, de asemenea toţi aditivii alimentari şi toate alimentele care conţin substanţe chimice.

Se poate folosi la tratament următoarele plante medicinale: anghinare, armurariu, bănuţi, cătină, castravete, ceapă, cicoare, coacăz roşu şi negru, conopida, fumăriţa, ghinţură galbenă, ienupăr, mărul lupului, morcov, orz, pătrunjel, pedicuţă, pelin, păpădie, pufuliţă cu flori mici, răsgoace, rostopască, soc  sunătoare, turiţă mare, varză, ventrilică.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Anghinare (Cynara scolymus) produce o drenare a bilei şi prin aceasta o eliberare de toxine şi totodată scade colesterolul, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este bine să fie luat eventual cu armurar şi apoi să se stea culcat 30 minute pe partea dreaptă.

Armurariu  (Sylibum marianum) hepato- protector. Se  pune armurariu proaspăt măcinat (se oxidează foarte repede, deci imediat ce s-a măcinat se pune în apa clocotită). 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperit apoi se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de căni. Repet se face rapid pentru a nu se oxida. Este indicat să se consume cu ceai de anghinare perioade de 30 zile apoi 7 zile de pauză, după care se poate relua.

Citeste ...  Pietre la fiere - colecist

Bănuţi (Bellis perenis) refacerea celulară şi efect antitoxic şi chiar antimicrobian, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cătină (Tamarix ramosissima) vitaminizant de excepţie şi refacerea celulei hepatice. Se pot consuma fructele, siropul sau chiar ulei de cătină. Din toate există la magazinele naturiste şi se pot folosi conform indicaţiilor producătorului.

Castravete (Cucumis sativus) pentru diureză, este unul dintre cele mai eficiente tratamente. Se consumă în cantitate cât de m,are ca aliment sau chiar sub formă de suc în special cu morcovi şi varză este foarte indicat. Cantităţile care se folosesc se pot alege egale din fiecare sau în funcţie de preferinţă şi mai ales dacă se doreşte o eliminare a apei se va pune mai mult castravete, iar dacă se doreşte refacerea celulei se foloseşte mai mult morcov, etc.

Ceapă (Allium cepa) efect antimicrobian şi diuretic, la fel se poate folosi în alimentaţie sau ca suc împreună cu alte sucuri.

Cicoare ( Cychorium intybus) efect diuretic şi laxativ, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *