Colite si colon iritabil

COLONUL IRITABIL prevenire si tratament naturist

   Simptomele cele mai frecvente sunt: dureri, colice, constipaţie care poate alterna cu diareea, iar în unele cazuri cu eliminarea de mucus în scaune. De asemenea sunt prezente balonările şi pot exista multe alte simptome mai minore.

   Această afecţiune apare în general la anumiţi oameni care au o serie de tulburări neuro-vegetative. De asemenea se citează şi apariţia din cauza folosirii clismelor prea des, dar şi din cauza consumului de alimente cu multă celuloză, se mai întâlneşte la unii care ţin anumite regimuri bazate exclusiv pe vegetale. Poate de asemenea să fie însoţit de o serie de tulburări endocrine: hipertiroidism, hipo-paratiroidism, disfuncţii ovariene, afecţiuni abdominale, metroanexite, tumori genitale, afecţiuni renale sau prostatice.

            De multe ori această afecţiune survine datorită stărilor de stres, de surmenaj fizic sau intelectual prelungit, de supărări frecvente sau prelungite.

Colon iritat
Colon iritat

  Tratament:

 Se indică un regim lipsit de condimente, cafea, alcool, crudităţi. De asemenea se vor căuta să se înlăture factori favorizanţi la fiecare caz în parte. Se va insista pe o igienă alimentară, masticaţie suficientă şi de durată, se vor scoate din alimentaţie toate alimentele care sunt alergice pentru persoana respectivă.

Consumaţi multă apă, deoarece lichidul ajută la procesul de digestie şi diminuează simptomele bolii.

Pentru accelerarea procesului de digestie şi eliminării substanţelor nocive, alimentaţia trebuie să conţină multă celuloză. Cele mai bune surse sunt cerealele, fructele şi legumele. De asemenea pentru a stimula secreţia sucului gastric, trebuie să luaţi masa în linişte şi să mestecaţi bine alimentele. Evitaţi consumul de laxative, deoarece acestea produc o golire bruscă a intestinelor şi în timp duc la diminuarea reflexului de defecaţie. Un foarte bun laxativ natural este 2-3 linguri de lapte cu zahăr după ce mâncaţi. Când laptele ajunge în intestin, descompus în acid lactic, o dată cu el sunt eliminate şi bacteriile şi fungii responsabili de apariţia enteritelor, fiind în schimb stimulată reproducerea bacteriilor propice digestiei. Faceţi multă mişcare, astfel că vă asiguraţi un ritm regulat de golire a intestinului prin stimularea muşchilor intestinali. Plimbaţi-vă pentru acest scop zilnic 20 minute sau practicaţi exerciţii de gimnastică zilnic 10 minute.

Citeste ...  Tratament acromatopsie

  Se vor administra în special lichide sub formă de sucuri de legume şi fructe în funcţie de starea momentană a afecţiunii. In timpul când există diaree acută nu se vor da acestea.

  La aceste afecţiuni se indică administrarea plantelor care reduc excitaţia nervoasă şi anume: angelică, hamei, levănţică, mac roşu, mentă, molid, măr, obligeană, păducel, roiniţă,  talpa gâştei, tei, ţelină, varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelica (Angelica arhangelica) Vin de angelică– se pune 20 g de rădăcină de angelică la 1 litru de vin alb. Se ţine apoi timp de 8 zile agitând zilnic la temperatura camerei. Se strecoară şi se poate folosi câte 50 ml de vin pe zi în toate afecţiunile psihice sau neurologice fiind foarte eficient. Se ia înainte de masă cu 30 minute.

Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util pentru efectul calmant. Se indică în special în isterie şi excitaţii sexuale.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se folosea încă din antichitate (chiar şi în Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.

Mac roşu (Papaver rhoeas) se indică folosirea petalelor. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate da şi copiilor. În cazurile de agitaţii puternice, insomnie, etc se pot folosi capsulele de mac.

Citeste ...  Tratament naturist al Pielii

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte o cană după fiecare masă. Stimulează digestia.

Molid (Picea albis) se poate folosi acele, conurile verzi chiar dacă sunt uscate, coaja , toate mărunţite. Se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni.

Măr (Mallus pumilla) se consumă fructul după mese.

Obligeană (Acorus calamus) se indică să se ia un vârf de cuţit de rădăcină mărunţită care se va pune în gură, pentru 5 minute, apoi se va înghiţii cu apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi în cazurile grave sau se pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu linguriţe în cursul întregii zile. Este foarte eficientă pentru calmarea stomacului şi intestinelor asigurând totodată şi reglarea glandulară.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *