Miracolul tratamentelor cu produse apicole

Sharing

Tratamente cu miere, propolis  si venin

Apiterapia sau terapia cu ajutorul produselor apicole se bazeaza pe folosirea in scopuri terapeutice a produselor obtinute de pe urma albinelor. (Termenul provine din latina apis, care inseamna albina.) Produsele apicole – mierea, polenul, mierea bruta, laptisorul de matca, ceara, propolisul si veninul de albine – au fost intotdeauna considerate ca avind efecte curative. Aceste produse sint cunoscute a fi eficiente pentru o gama larga de afectiuni, de la artrita si dureri cronice, pina la scleroza in placi si cancer, desi sint inca destul de putine studii stiintifice care le-au demonstrat efectele benefice. 

Scurt istoric

Istoricul apiterapiei se intinde pina in Egiptul antic, Grecia si China. Conform unui papirus teban, scris in 1870 i.Hr, egiptenii isi hraneau si vindecau copiii cu miere. Chiar si Hipocrate, medicul grec, cunoscut ca parintele medicinei a folosit veninul de albina pentru a trata artrita si alte probleme ale articulatiilor, iar Plinius cel Batrin recomanda mierea la inceputul primului mileniu pentru uz extern, in tratarea ranilor.

Doctorul austriac Phillip Terc a fost cel care a initiat un studiu modern despre veninul de albine si intepaturile intentionate in articolul sau din anul 1888 Studiu despre o legatura specifica dintre acele albinelor si reumatism. Crescatorul de albine Charles Mraz of Middlebury, Vermont a fost cel care a raspindit utilizarea terapiei pe baza de venin de albine in ultimii 60 de ani in Statele Unite. In prezent, mii de medici si specialisti in domeniul medicinei alternative folosesc apiterapia pretutindeni in lume.

Produsele apicole – leacuri naturale extrem de benefice pentru tratarea a numeroase disfunctii

Cele mai populare produse apicole sint folosite in diferite feluri pentru a trata disfunctii si tulburari cit mai variate:

produse apicole
produse apicole

Mierea

Este bine cunoscut faptul ca mierea are un efect antimicrobian datorita:

• continutului sau bogat in zahar si redus de apa, (multe microorganisme necesita apa pentru a se dezvolta);

•  sare;

• prezentei peroxidului de hidrogen, un factor antibacterian major.

Eficacitatea mierii depinde de anumiti factori:

• Tipul de bacterii: anumite tipuri de bacterii supravietuiesc fara apa, asa ca efectul continutului bogat in zahar si sarac in apa depinde de speciile de bacterii.

 • Aciditate: efectul aciditatii care inhiba majoritatea microorganismelor se aplica numai mierii nediluate. O data ce este diluata de fluidele corpului, pH-ul sau va creste si poate sa nu mai fie la fel de eficace.

• Peroxidul de hidrogen: enzimele care produc peroxid de hidrogen sint prezente numai la maturarea mierii si vor deveni active numai in mierea diluata de fluidele corpului.

In afara de efectele sale benefice energetice si nutritive, mierea are numeroase alte calitati terapeutice pentru tratarea diferitelor afectiuni cum ar fi:

• astenie de toate gradele (stare manifestata prin oboseala intensa si slabiciune, lipsa de putere fizica si psihica);

• anorexie (lipsa apetitului);

• tulburari de asimilare si probleme digestive; 

• pierderi in greutate si stari de subnutritie de toate tipurile (mai ales in cazul copiilor);

• stari provenind din diferite deficiente (deficiente de crestere sau subponderabilitate).

Substantele antibacteriene pe care le contine o fac sa fie indicata pentru anumite afectiuni otorinolaringologice (laringite, tuse) si boli intestinale sau de rinichi.

Mierea bruta

Mierea bruta este o sursa rapida de energie (intocmai ca zaharul) si un depozit natural de complexul de vitamine B si alte minerale. Are proprietati antibacteriale si antibiotice si ajuta la alinarea durerilor de git. Cei care o folosesc sint de parere ca mierea bruta care nu a fost filtrata, supusa la caldura, sau procesata in vreun fel este mult mai sanatoasa decit mierea procesata in vreun fel anume. In anumite cazuri, mierea bruta a fost folosita pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor, in mod particular pe ranile deschise.

Polenul

Polenul este comercializat ca un supliment nutritiv ce ofera organismului o energie sporita. Acest produs contine vitamine, minerale si proteine, dar nu in cantitate mai mare decit alte produse alimentare obisnuite.

 El ajuta la reglarea functiilor intestinale si are un efect antianemic si de echilibrare asupra sistemului nervos. Este eficient in principal asupra sistemului digestiv, al celui nervos (actiune stimulanta si antidepresiva) si a metabolismului in general (regulator de crestere, actiune de antiimbatrinire si in stari de subnutritie).

Unii dintre adeptii sai sint de parere ca tratamentul pe baza de polen este un tratament benefic pentru numeroase alergii de sezon, deoarece ingerarea unor mici cantitati de polen duce la sporirea imunitatii fata de acesta.

Totusi, numeroasele afirmatii conform carora polenul ii ajuta pe atleti in obtinerea unor performante mai bune sau ca incetineste procesul de imbatrinire nu sint inca sustinute de dovezi stiintifice puternice.

                          Laptisorul de matca

Laptisorul de matca este o substanta alba, laptoasa produsa in glandele salivare ale albinelor lucratoare. Ea constituie o sursa de hrana pentru regina si este un produs care ii prelungeste viata acesteia si ii mareste capacitatea de fertilitate.

Laptisorul de matca este o substanta bogata in aminoacizi, oligoelemente si vitamine. Stimuleaza producerea de globule rosii (are actiune benefica asupra anemiei), are o actiune puternica antibiotica, actioneaza in domeniul neuropsihic (neurastenie, stari de anxietate, stari depresive minore), in domeniul dermatologic si asupra sistemelor cardiovascular si circulator (anemii, tensiune arteriala scazuta, arteroscleroza.) Exista de asemenea si alte numeroase efecte benefice ale laptisorului de matca pentru multe afectiuni medicale, cum ar fi: extenuare, infertilitate, astm, lipsa poftei de mincare etc.

Este interesant cum totusi studiile efectuate pe animale si oameni au demonstrat ca laptisorul de matca contine ingrediente capabile sa diminueze nivelul de colesterol din singe.

Bazat pe efectul sau asupra reginei albinelor, acest produs apare si ca ingredient folosit in produsele cosmetice destinate infrumusetarii femeilor, in special in componenta cremelor antirid.   

Propolisul

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *