Musetel o planta pentru diverse tratamente

Musetelul cel mai bun somnifer

Compozitia chimica a florilor de musetel releva o bogatie de structuri si de clase chimice: ulei volatil, principii amare, flavonozide, cumarine, acizi fenolici, poliholozid de tip I si II, fitosteroli, colina, hidrocarburi, carotenoide, vitaminele B, acizi grasi, cetoalcooli etc.

Actiunile farmacologice ale acestui complex fitochimic sunt numeroase. Astfel, musetelul este recunoscut pentru actiunea antiinflamatoare, cicatrizanta, epitelizanta, antiulceroasa, aperitica, antitoxica, antifungica, antitermica, imunomodulatoare, antialergica, analgetica, spasmolitica.

Cercetari mai noi releva calitati terapeutice suplimentare: de anxiolitic si sedativ, adjuvant in inducerea somnului, antidiabetic, de fitoestrogeni. Aceste minunate calitati stau la baza indicatiilor terapeutice pentru afectiuni buco-faringiene, oculare, afectiuni inflamatorii rinosinuzale si traheo-bronsice, in anorezxe, digestii lente, flatulenta, gastro-enterocolite, afectiuni renale si ginecologice, afectiuni dermice.

Pentru a beneficia de cat mai multe elemente valoroase existente in compozitia florilor de musetel, recoltarea se va face la inceputul infloririi, pe timp insorit, manual sau cu un pieptene special. Uscarea se face la umbra, natural

Musetelul calmeaza starile de iritare , neliniste si va ajuta sa va lasati de fumat

Daca stiti ca suferiti cu nervii, ceaiul de musetel poate sa va ajute, inducindu-va o stare de liniste. Puteti face acest ceai la fel ca pe cel de rozmarin, dar fara sa adaugati miere si lamiie.

Daca sinteti nelinistit din cauza ca incercati sa va lasati de fumat, musetelul va este, de asemenea, de folos. Puteti sa incercati sa mestecati flori de musetel cind  simtiti nevoia sa fumati.

Musetelul planta medicinala din batrani
Musetelul planta medicinala din batrani

MUŞEŢELUL o planta miraculoasa

Matricaria chamomilla Fam. Compositae.

Denumiri populare: mamoriţă, mărariul câinelui, matricea, mătricea, momoriţă, morună, muşăţăl, muşăţea, muşcăţel, muşeţel de câmp, ochiul boului, poala Sfintei Marii, roman,  romaniţă, romoniţă, romoniţă bună, romoniţă mică, rumaniţă, rumâniţe, rumoniţe.

Citeste ...  Sunteti posomorat si singur in suflet?

În tradiţia populară: decoctul se folosea la spălături şi oblojeli contra durerilor de cap. Contra durerilor de urechi se făcea cu el abureli, ori spălături cu decoctul florilor. Se folosea şi la răni, bube, bube dulci, hemoroizi. Ceaiul se lua contra tusei, răceli, reumatismului. Decoctul se ţinea călduţ în gură, contra durerilor de dinţi; se mai făcea cu el gargară, contra durerilor de gât. Peste tot era folosit la durerile de stomac. Sub formă de ceai sau plămădit în rachiu, de seara până dimineaţa, se lua contra vătămăturii.

Foarte frecvent era întrebuinţat pentru uşurarea naşterilor, a complicaţiilor sau a altor afecţiuni feminine.

Istoric şi întrebuinţări: muşeţelul este una dintre cele mai vechi şi mai valoroase specii medicinale, acţiunea s terapeutică fiind cunoscută încă din antichitate. După scrierile lui Hipocrate, Dioscoride şi Pliniu, inflorescenţele muşeţelului erau utilizate de către greci şi romani în medicina tradiţională, precum şi în cosmetică.

La sfârşitul secolului XV-lea în Germania s-a obţinut „aqua chamomillae” prin distilarea inflorescenţelor în vapori de apă. În secolul al XVI-lea, Camerernis a constatat că uleiul volatil obţinut din muşeţel are culoare albastră. Ca plantă medicinală muşeţelul este înscris astăzi în farmacopeele din aproape toate ţările lumii.

Valoarea terapeutică se datorează întregului complex de compuşi chimici, cu structuri foarte diferite, care sunt sintetizaţi atât în florile tubulare, cât şi în cele ligulate. Muşeţelul se utilizează sub formă de tinctură, extract fluid şi mai ales de infuzie. Preparatele azulenice sunt folosite în tratamentul astmului bronhic, al reumatismului, gastritelor alergice, eczemelor, rănilor, inflamaţiilor, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *