Marul ca tratament naturist

MĂR.

Mallus pumilla  Fam. Rosaceae.

Descriere-fruct care se regăseşte şi în Biblie, este răspândit pe toată suprafaţa pământului, urcând spre nord până aproape de Cercul Polar şi coborând în sud până în Noua Zeelandă şi Australia. Se cultivă de aproape 8000 de ani, fiind găsit, sub formă carbonizată, în numeroase săpături arheologice. Merele au fost cultivate pentru prima dată după cum spun unii istorici, în sud vestul Asiei, la sud de munţii Caucaz, între Marea Caspică şi Marea Neagră. Alţi cercetători au descoperit însă prin metode de datare cu carbon, seminţe de măr din anul 6500 î.C, iar arheologii au descoperit chiar în Anglia imprimări fosilizate de seminţe de măr din epoca Neolitică.

Continue reading Marul ca tratament naturist

Dovleacul ca tratament naturist

DOVLEACUL.

Curcubita pepo,

Fam. Curcubitaceae.

Denumiri populare: berbeniţă, bostan porcesc, bostani turceşti, bostan de ţară, bubă buroasă, curcubetă porcească, curcubite româneşti, doflani, dovleci  galbeni,, dovleci pestriţi, dovlete, duleţi, harbuz, ivără galbenă, lobeniţă, lubeniţă, ludan, lurbă, pepene, tăbac, zbacă.            

Descriere– Face parte din aceiaşi familie cu castravetele şi este original din America, fiind probabil cultivat pentru prima oară în partea de nord a Mexicului, în urmă cu 8.000- 10.000 de ani. Specia a fost introdusă în Europa prin sec XV- XVI. Primii dovleci au traversat Atlanticul împreună cu Cristofor Columb, care I-a descoperit în Caraibe. Italienii au numit dovleacul citrulo, din latinul citrus, făcând aluzie la culoarea lui, dar se parte că este vorba despre o altă specie, venită din Asia, în sec XII. Părţile întrebuinţate sunt miezul şi seminţele. Numele pepo vine de la grecescul „pepon” care înseamnă „copt la soare”. Dovleacul are tulpina lungă şi ascuţită, care poartă frunze mari, pufoase şi flori galben-închis în formă de pâlnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii care conţin multe seminţe plate şi albe.

În terapeutică se folosesc în special seminţele Curcubita semen.

În tradiţia populară:

Dovleacul a fost adus cu multe sute de ani în urmă de conchistadorii spanioli din America Centrală, după care a fost răspândit în întreaga Europă. În ţara noastră a ajuns la sfârşitul secolului XVIII-lea şi a fost imediat adoptat, atât ca aliment cât şi ca leac. Cele mai preţioase sunt seminţele sale bogate în ulei (extrem de calorice şi de energizante), cu proprietăţi medicale dintre cele mai spectaculoase.

Dovleacul copt se lega la gât pentru gâlci. Vrejul se punea în scăldătorile celor slabi şi bolnăvicioşi.

În unele părţi, copiii, în ziua bubatului din 4-5-6 decembrie, nu numai că nu aveau voie să mănânce seminţe, dar se şi “îmbărburau” cu dovleac copt, în lipsa mierii sau a dulceţei, ungându-se cu el pe faţă, ca să fie dulce ca el. Dovleacul care se cocea pentru “îmbărburatul copiilor” nu se punea în spuză, ca să nu iasă vărsatul des ca spuza.

În 1735, în Austria s-a extras pentru prima oară ulei din seminţele unei varietăţi locale de dovleac (Curcubita styriaca). Întrebuinţat iniţial pentru fabricarea cremelor şi balsamurilor, uleiul a trecut ulterior în alimentaţie.

Compoziţie chimică: dovleacul are un conţinut ridicat de carotenoide (beta-caroten, alpha-caroten, luteină, zeaxantină, luteină, etc). Aceştia sunt nişte antioxidanţi puternici (ei dau culoarea galbenă sau portocalie a dovleacului) care protejează celulele contra îmbătrânirii, reduc riscurile bolilor cardiovasculare şi întăresc sistemul imunitar. Acid linoleic omega 6, cupru, fosfor, zinc, etc. Vitamina A în pulpă. Seminţele de dovleac au o valoare energetică ridicată conţin: magneziu care participă la mineralizarea osoasă şi la sănătatea inimii.

Seminţele: ulei, protide, fitosterine, lecitină, acid linolic, fosfor, rezine şi enzime, magneziu în cantitate mare, zinc.

Acţiunea farmaceutică: vermifug, laxativ, diuretic, sedativ, seminţele antihelmitice destul de puternice, tenifug. Carotenoizii sunt puternici antioxidanţi acţionând în sensul prevenirii unor maladii legate de procesul de îmbătrânire (cataractă, maladii cardio-vasculare) sau asupra unor forme de cancer. Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Acestea îmbunătăţesc vederea, măreşte rezistenţa la infecţii respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului, dinţilor, gingiilor. Carotenoizii care dau culoarea galbenă sau portocalie la dovleac, protejează celulele contra îmbătrânirii, reduc riscul cardiovascular şi întăresc sistemul imunitar. De asemenea ajută la prevenirea cancerului. Seminţele de dovleac sunt una dintre cele mai bune surse de zinc. Această substanţă este recomandată în special adolescenţilor, când le apar coşuri, seboree, mătreaţă. De asemenea este indicat bărbaţilor până la vârsta a treia mai ales al celor ce sufere de prostată. Este suficient 20 de seminţe pe zi dimineaţa înainte de masa de prânz pentru a-i oferi organismului necesarul zilnic de zinc. Seminţele participă în special la reacţia imunitară a organismului, la fabricarea materialului genetic, la fabricarea spermei şi la creşterea fătului. Consumul zilnic de seminţe de dovleac previne apariţia calculilor renali. De asemenea la prevenirea afecţiunilor prostatei.

Sunt o sursă importantă de vitamina A în special miezul, care ajută la îmbunătăţirea vederii. Ajută de asemenea la întărirea sistemului imunitar, consolidează oasele şi starea de sănătate a părului şi pielii.

Magneziul: seminţele constituie o excelentă sursă de magneziu. Acesta participă la mineralizarea osoasă, la sănătatea dinţilor şi la funcţionarea sistemului imunitar, contribuie la menţinerea unui sistem cardiovascular sănătos şi preântâmpină atacurile de inimă, împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali şi biliari.

Acidul linoleic omega 6- seminţele de dovleac sunt o bună sursă de acid linoleic, un acid gras esenţial din familia omaga 6. organismul are nevoie pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, circulator şi hormonal.

Cuprul- seminţele sunt o bună sursă de cupru care este necesar absorbţiei şi utilizării fierului în formarea hemoglobinei. El face parte din numeroase enzime care participă la protecţie contra radicalilor liberi.

Fosforul- seminţele de dovleac conţin mult fosfor şi acesta este util pentru mineralizarea oaselor şi a dinţilor. El joacă un rol important în transferul de energii şi contribuie la echilibrarea acido-bazic al organismului. Diminuează riscul formării calculilor în organism.

Zincul: acesta participă în special la reacţia imunitară a organismului, la fabricarea materialului genetic, la fabricarea spermei şi la creşterea fătului.

Ajută foarte bine pulpa de dovleac în toate regimurile de slăbire, fiind bogate în minerale, vitamine, etc şi sărace în calorii având de asemenea magneziu şi multe fibre celulozice. Are un important efect laxativ fiind un laxativ blând care poate fi indicat chiar şi la copii. Această acţiune este complectată datorită manitolului pe care-l conţine, fiind un zahăr complex cu virtuţi laxative. Desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, echilibrează sistemul glandular, nervos şi psihic. În tradiţia populară ele fac parte din hrana de bază pentru persoanele cu dezechilibre psihice.

Dietologii din Japonia pun seminţele pe primul loc în tabelul produselor alimentare deoarece conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi mai ales zinc. Seminţele de dovleac previn sau luptă cu prosatita, cu constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni: abcese, afecţiuni cardiace, arsuri, ascaridoză, ateroscleroză, boli de inimă, boli infecţioase, boli de rinichi, boli psihice, boli venerice, bube dulci, calculi biliari, calculi renali, cancer, cancer ocular şi esofagian, cancerul de piele, cancer de prostată, cataractă, colesterol, crescut, colită de putrefacţie cu constipaţie, constipaţie, cosmetică, diabet şi complicaţiile sale, diabet, dispepsii, dizenterie, dureri urinare şi renale, enterite, hemoragii oculare(cu Afin), hemoroizi, hiperplazia benignă a prostatei, hiperexcitabilitate, îmbătrânire, imunitate, infecţii urinare, inflamaţii, insomnii, insuficienţa cardiacă cu edeme, insuficienţă renală, iritaţiile vezicii urinare, leucemie, manii, nefrite, nevroze, paraziţi intestinali, plăgi atone, prostatite sau alte afecţiuni ale prostatei, psihoze, răni care se vindecă greu, retenţii hidrice, scleroză în plăci, tenie, tulburări de micţiune, tulburări de menopauză, tulburări de vedere.

Important! Seminţele este bine să se consume crude (în afara bolilor prostatei sau de rinichi când se pot da fierte), deoarece prin preparare termică unele principii active din seminţe îşi pierd eficienţa fiind distruse, deci este foarte indicat consumul loc crude.

Mod de folosire:

Pulpa de dovleac se poate consuma sub formă de suc obţinut cu storcătorul de fructe-foarte util mai ales în retenţiile hidrice în amestec cu alte legume. Este un foarte eficient laxativ dacă se consumă la trezire. Este o sursă importantă de beta-caroten şi vitamina E, 2 antioxidanţi anti-canceroşi.

-Ras (pulpa) în diferite salate, amestecat cu alte legume.

-Fiert şi consumat cu diferite condimente.

-Seminţele curăţate se pot trece prin maşina de tocat apoi se vor pune în miere în cantităţi egale şi se vor lua  cazul viermilor intestinali câte 2-3 linguriţe dimineaţa pe nemâncate. Se pot lua 100g seminţe decojite, se trec prin maşina de tocat şi apoi se amestecă cu 50-70g miere. Se ia acest amestec în 3 reprize din jumătate în jumătate de oră. După o oră se ia un purgativ, iar după încă o oră se face o clismă. Contra viermilor sau teniei se dau 30-40 g seminţe de dovleac curăţate şi măcinate la copii, iar la adulţi 60-80g în ambele cazuri pe stomacul gol. După 30 minute, până la 2 ore de la administrare se ia un purgativ, de preferinţă ulei de ricin. Se face zilnic până la eliminarea capului de la tenie. Se poate consuma în alte afecţiuni câte un pahar de 2 ori pe zi.

-Se prepară lapte de bostan. Un pahar de seminţe se pisează (ideal într-un vas de lut), pe parcurs se adaugă puţin câte puţin- 3 pahare de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul şi se bea lichidul obţinut de 3 ori pe zi, câte ½ pahar, înainte de masă.

 –Seminţe de dovleac necurăţate (cu coajă cu tot) se vor trece prin maşina de carne după care se vor pune cu 250 ml de apă la fiecare 2 linguriţe. Se vor fierbe timp de 15 minute după care se vor strecura. Acest preparat este foarte bun să se consume câte  2-3 căni pe zi în toate afecţiunile prostatei. De asemenea se va putea consuma în cazul constipaţiei.

Bine înţeles că există foarte multe reţete în fiecare sat câte una mai specială poate, însă în mare putem să spunem că reţetele de mai sus sunt suficiente pentru afecţiunile enumerate. Se pot face însă diferite combinaţii, cu vin, miere, etc. Acestea însă nu vor influenţa în rău tratamentul.

De fapt se recunoaşte că fiecare om este unic şi ceea ce se potriveşte unuia, nu trebuie neapărat să se potrivească şi celuilalt. Fiecare va alege de fapt ceea ce i se potriveşte mai bine.

-Sucul de dovleac băut pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă este un laxativ excelent.

-2 pahare pe zi de suc de dovleac sunt un mijloc diuretic excelent.