Raceala tuse dureri de gat

Remedii cu miere pentru raceala, tuse si dureri de git

Pentru raceala si tuse stim cu toti ca, de ani de zile, se recomandata mierea.

Iata citeva remedii de plante la care este bine sa adaugati miere.

– pentru a face un sirop natural pentru tuse, fierbeti o lamiie pentru 0 minute. Strecurati sucul si apoi adaugati doua linguri de glicerina si doua de miere.

– Daca apare si o inflamatie a gitului puneti doua linguri de rozmarin uscat peste care turnati jumatate de litru de apa clocotita si le lasati sa infuzeze 0 minute. Strecurati lichidul si adaugati lamiie si miere.

Cea mai raspandita boala a sezonului rece: GUTURAIUL

     Termenul comun pentru afectarea virala a cailor aeriene respiratorii superioare este cuvantul raceala, cu sinonimul lui, guturai. Desi el lasa impresia unei boli unitare, cercetarile realizate in ultimele 3-4 decenii au dovedit ca realitatea e mai complexa.

Raceala si gripa guturai
Raceala si gripa guturai

     Cauza bolii este virala, fiind incriminate in jur de 400 tipuri serologice de rinovirusuri, fapt ce explica recidivele frecvente de „raceli” la multe persoane, dar mai ales la cei cu sistem imunitar slabit, motiv pentru care aceste persoane fac mai usor si alte infectii (herpes, pneumonii, gripe severe s.a.). Guturaiul apare in tot cursul anului, dar mai mult in sezonul friguros si umed, fiind cea mai frecventa boala a copiilor in primii ani de viata.
     Factorii favorizanti la copii sunt: greselile de alimentatie, distrofiile, vegetatiile adenoide, alergiile, astmul, mediu nefavorabil, praf, fum de tigari, frig ori caldura excesiva. La adulti, mai ales la varstnici, riscul este mare, datorita existentei unor suferinte cronice de tot felul: pulmonare, cardiovasculare, de sange, renale, hepatice, metabolice, diabet. Persoanele din aceste mentionari pot face o asemenea viroza la fiecare 2-3 luni, in tot anul.
     Semnele si simptomele bolii. Bolnavul se plange de o stare de disconfort, simte ca ii ard ochii si fata, are obstructie nazala, la care se adauga o secretie apoasa continua ce irita pielea din jurul orificiilor nazale externe, stranuturi, uneori epistaxis (sange din nas), usturimi in gat sau doar senzatie de gat uscat, usoare dureri in faringe dar accentuate la inghitit, ori tuse fara expectoratie. Herpesul la nas, la buze este frecvent, dar cand este localizat la ochi, prezentarea la specialist devine o urgenta.
     Semnele bolii la sugari (trebuie cunoscute bine de mame, pentru a solicita sprijin medical): iritabilitate inexplicabila, refuzul sanului si al biberonului, durere de cap sugerata de fata incruntata si de ducerea repetata a manutelor la cap. Daca la aceste semne se mai adauga perioade de apatie, in starea lor generala, un tonus vital scazut, varsaturi, febra, jena la lumina, somnolenta, convulsii precedate de incordarea muschilor cefei si a sirei spinarii, se impune spitalizarea grabnica, existand suspiciune pentru debutul unei meningoencefalite, deci nu un simplu guturai. In cazul cand un adult in familie e racit, copilul trebuie izolat preventiv. La copilul mic, la batrani, bolnavi cronici, debilitati, rinofaringitele acute virotice se complica adeseori grav. Femeia gravida trebuie sa fie chiar exagerata in respectarea mai ales a masurilor generale preventive, deoarece prezenta virusurilor in corp si folosirea majoritatii medicamentelor pot perturba integritatea fatului.

Citeste ...  Culegerea si pastrarea plantelor medicinale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *