Se poate vorbi de posibilitatea prevenirii leucemiilor?

Sharing

LEUCEMIILE

         Prin leucemie se intelege o inmultire maligna a unor celule din sange – globulele albe (leucocite). Popular, termenul folosit este de “cancer al sangelui”. Alarmanta inmultire a cazurilor de imbolnaviri din ultimele doua decenii face sa se vorbeasca despre o “explozie” a leucemiilor, multe dintre ele fiind puse pe sema iradierii, a accidentului nuclear de la Cernobal. In mod normal, rolul primordial al globulelor albe este acela de a descoperi si anihila prezenta unor “invadatori” sau a unor agenti agresori din afara organismului, care pun in pericol sanatatea. In sens larg, aceasta este imunitatea.
 

Cauza bolii

         Originea leucemiilor este laborios cercetata intr-un Progam Global la care participa mii de medici si biologi din lumea intreaga. Printre cele mai notabile rezultate se afla o descoperire de data recenta: localizarea genelor, care, prin activare in diferite situatii, initiaza procesul de declansare a bolii. Numite oncogene, ele sunt localizate in deja cunoscutul cromozom Philadelphia din nucleul celular, banuit de cateva decenii ca are oarecare implicatii in initierea leucemiilor. La originea bolii se afla deci o structura genetica, pe care ceva o activeaza intr-un mod negativ.

Leucemia
Leucemia

 

Ce factori declanseaza leucemiile

         Lista “suspectilor” banuiti ca ar putea declansa un proces leucemic e lunga. Cazuistica adunata de-a lungul timpului plaseaza la loc de frunte radioactivitatea, care, peste anumite doze, poate declansa leucemia. In sensul acesta, inca si astazi mai apar cazuri noi de boli semnalate in teritoriile afectate de accidente nucleare, ca de pilda Ucraina (la Cernobal), dar si in teritoriile din nordul Moldovei, unde vantul a purtat norul radioactiv. Cazuri multiple s-au semnalat si dupa Razboiul din Golf ori, mai recent, dupa bombardamentele din Iugoslavia. Cei ce locuiesc in preajma unor surse puternic generatoare de campuri electromagnetice (statii de radio-TV, radar, centrale sau retele electrice de inalta tensiune) sunt si ei expusi unor virtuale imbolnaviri de leucemie sau altor forme de cancer. Infectiile repetate, mai ales cele virale, cu anumiti virusi (herpes – 6-7, hepatitic-C, infectiile cu HIV sunt, de asemenea, incriminate in producerea leucemiilor). Daca la o analiza a sangelui, VSH-ul este mai mare de 30 m.m./h, in mod repetat, de 2-3 ori intr-un trimestru, acesta este un semnal de alarma care indica existenta unei infectii susceptibile de a fi leucemica. Aspiratoarele de uz casnic si instalatiile de aer conditionat pot fi si ele nocive, pentru ca incarca electrostatic particulele de praf din locuinte si automobile. Arsurile intinse, interventiile chirurgicale si extractiile dentare pot initia un proces leucemic la unii copii debilitati, supraponderali sau alergici, pentru care un mare pericol il reprezinta si expunerile prelungite la soare ori alimentatia incorecta. Cunosc numeroase astfel de cazuri de leucemii; de pilda, un copil de 5 ani, care zilnic primea mancare de varza sau cartofi cu slanina, costita ori sunca; un alt copil, in varsta de 8 ani, care zilnic, la fiecare din cele trei mese, primea cartofi prajiti cu friptura, ciocolata sau alte dulciuri (era putin supraponderal si cu amigdalele scoase in urma cu doi ani). Atat copiii, cat si adultii supraponderali se imbolnavesc mai des. Pe cat posibil, amigdalele si apendicele trebuie pastrate, deoarece isi au rostul lor in imunitatea naturala a organismului pe toata durata vietii. Factori de risc in leucemii pot fi considerati si un regim de viata sedentar, hipercaloric, cu multa carne si lipsit de fructe si zarzavaturi proaspete, precum si poluarea atmosferica, cu mult trecuta peste limitele admise, mai ales in orasele mari, ca Bucurestiul, care nu-si protejeaza zonele verzi.
 

Forme de leucemii

         In mare, se disting trei tipuri de boli: Leucemia Acuta (cu multe tipuri), cu evolutie mai precipitata, mai frecventa la copii in primii sapte ani de viata, caracterizata printr-o inmultire anormala a diferitelor globule albe. Leucemia Mieloida Cronica este caracterizata prin inmultirea leucocitelor patologice, care, pornind de la locul lor de  formare in gene, invadeaza sangele, putand sa se infiltreze in orice loc din organismul bolnav, producand simptome locale. Aceasta leucemie este in principal boala adultului tanar, dar poate fi intalnita la orice varsta. Leucemia Limfatica Cronica este mai raspandita la adulti, intalnindu-se numai in mod exceptional la copii.
         Simptomele percepute de bolnav pot fi: astenie fizica, pierderea poftei de mancare, dureri de oase si incheieturi, paloarea tegumentelor, febra, pete rosietice pe piele, hemoragii nazale sau in conjunctivitele ochilor ori in urina. Nu exista nici o corelatie sigura intre tipul celular de boala si semnele clinice.
         Diagnosticul bolii se pune numai prin analiza sangelui, ce poate releva cresterea numarului globulelor albe peste normal (4-6 mii), ajungand la zeci ori sute de mii. Exista si cazuri in care analiza sangelui este normala, diagnosticul acestor boli stabilindu-se numai prin punctie osoasa sau ganglionara (sub anestezie locala sunt suportabile si de catre copii). Un semn de prezenta a bolii este si numarul mult scazut al valorii colesterolului.
 

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *