Tratament cu Agrise

Sharing

AGRIŞUL folosit in tratamentul naturist

Prevenire si tratament naturist

Ribes grosularia  sau Ribes uva crispa. Fam Saxifragaceae sau Fam. Grossulariaceae.

Denumiri populare: acreş, aghireş, agriş sălbatec, agrasele, agrazerie, agruş, aguridă, bische, bobiţă, bolghiţari, caracăţ, coacăţă, coacăz, coacăză sălbatecă, cozmete, flocoşele, fragi de lemn alb, pomuşoară, răşiţă, razachie, rişiţă, rosichină, smirdar, strugur spinos, struguri domneşti, strugurii-ursului.

În tradiţia populară: se folosesc în alimentaţie, preparându-se cu ele sosuri şi supe.

Descriere- arbust foarte ramificat întâlnit în pădurile şi tufişurile din locurile umede din regiunea montană până în cea subalpină. Se cultivă şi în grădini. Tulpini înalte până la 1,5m cu numeroase rădăcini adventive, scoarţa brună cenuşie care se exfoliază în fâşii. Lujerii tomentoşi, cu numeroşi spini prevăzuţi pe internoduri. Frunze semicirculare cu 3-5 lobi obtuzi pe margine crenat seraţi pe faţa inferioară des-păroase, rar glabre. Flori mici hermafrodite, verzui sau roşietice, solitare. Înfloreşte aprilie, mai. Are fructe translucide, verzi aurii roşietice şi ajunge la maturitate în VI-VII.

Compoziţia chimică a fructelor de agriş: acid citric, acid malic, acid tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, protide, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri. Vitaminele A, B1, B2, C, P, săruri minerale de Ca, Cu, K, Fe, Mg, Na, P, Zn. Este campion mondial la fosfor, calciu, potasiu şi vitamina C.

Acţiune farmaceutică- fructele consumate înainte de masă sunt tonic-aperitive, după masă stomahice în special folosite la atonii digestive. Se mai pot folosi la inflamaţiile căilor urinare, litiaze, reumatism, gută. Ajută la eliminarea uraţilor din organism. Produc diureză, stimulează funcţia hepatică. Mătură organismul de toxine şi zguri, pregătindu-l foarte bine pentru toamnă. Plantă a rinichiului şi ficatului, folosită pentru curăţirea şi fortificarea lor.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni hepatice, artritism, astenii, atonie digestivă, constipaţie, convalescenţă, gută, hidropizie, hipertensiune, litiaze, inflamarea căilor urinare, obezitate, remineralizare, reumatism.

Mod de folosire: în toate cazurile se pot consuma fructe proaspete câte 100- 500 g la fiecare masă. Acei care doresc să slăbească sau care doresc să-şi dezintoxice organismul, vor putea face o cură de fructe, caz în care se va consuma într-o zi doar fructe din acestea fără nimic altceva. Este util apoi să se continue cu  câte 100- 500 g la masă împreună cu alte alimente şi o dată pe săptămână să se consume doar aceste fructe în acea zi. Cei care au gută le ajută foarte mult această cură. Este un mijloc rapid de redresare a organismului.

Se pot de asemenea folosi sub formă de suc (vezi cartea cu sucurile de legume şi fructe) Este unul din fructele cu care se poate face cel mai rapid dezintoxicarea în primăvară.

În afecţiunile hepatice în afară de consumul fructelor se mai poate adăuga o serie de ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopască- din acestea se vor consuma câte 2 ceaiuri pe zi, unul dimineaţa şi unul seara. Se poate consuma perioade lungi de timp.

Nectar de agrişe- 3 kg de agrişe, 250 g zahăr. Se aleg agrişe coapte, se înlătură codiţele şi se spală. Se dau prin maşina de tocat carne. Terciul obţinut se pune într-un vas emailat şi se încălzeşte până aproape de punctul de fierbere, după care se dă prin sită. Se adaugă un pahar de sirop de zahăr la 2 pahare de zeamă. Siropul se obţine din zahăr fiert într-un litru de apă.

Mod de folosire pe afecţiuni:

Afecţiuni hepatice– în funcţie de afecţiune se poate asocia şi cu alte plante medicinale. Sunt indicate în special sub formă de suc câte 50 ml de 3 ori pe zi, în amestec cu alte sucuri: morcovi, pătrunjel, sfeclă.

Tratament cu Agrise
Tratament cu Agrise

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *