Tratament naturist pentru digestie balonare

Digestia reprezinta o serie de reactii chimice in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare.

O parte din aceste resturi sunt gaze inodore si in conditii normale ele sunt purtate usor de intestin; acestea sunt: metanul, oxigenul si azotul. Trecerea acestor gaze, fara durere este cunoscuta sub numele de flatulenta si cu totii traim aceasta parte normala a digestiei. Insa cand se produc si alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut. Gazele formate in acest caz sunt niste compusi care contin sulf (mercaptani) si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa cand abdomenul se baloneaza si devine dificil chiar sa ne imbracam (mai ales cu pantaloni).

Acest disconfort digestiv se datoreaza unei proaste digestii, ce determina o senzatie de greutate in abdomen si crampe dureroase.


Masuri profilactice si de tratament al digestiei

Se pot preveni balonarile prin recomandarea de a manca incet si a mesteca bine, renuntand la bere si apa carbogazoasa. Bolnavii supraponderali trebuie sa slabeasca in greutate. Nu trebuie consumate legumele impreuna cu fructele.
Trebuie evitate alimentele care baloneaza (ceapa, leguminoasele si varza) si cele care impiedica digestia (zaharul, mierea, dulceata, laptele si alcoolul).
Se pot consuma ceaiuri, cu efect benefic asupra balonarii, din anason, marar si fenicul, roinita, chimen, coada soricelului (efectul este mai bun daca se bea seara).
Gimnastica abdominala, masajul regiunii abdominale, baile de sezut si dusurile cu jet pe coapse sunt, de asemenea. recomandate.

balonari tratament naturist
balonari tratament naturist

Balonări.

            Balonările şi constipaţia nu sunt boli de sine stătătoare, dar datorită faptului că sunt generatoare de multe boli se vor trata cu toată seriozitatea, la fel ca orice boală gravă.

            Gazele din sistemul digestiv sunt un fenomen foarte natural ca şi eliminarea lor periodică, prin eructaţii sau flatulenţă. Balonarea poate avea însă două cauze principale: bacteriile din intestine şi aerul pe care-l înghiţim o dată cu mâncarea. Dacă aerul înghiţit o dată cu mâncarea poate fi diminuat prin mâncarea cu mai multă atenţie, formarea gazelor datorită diferitelor bacterii poate fi combătut cu o serie de plante carminative. Mai trebuie însă să eliminăm şi o serie de alimente care pot contribui la producerea gazelor (fasole, linte, etc). de asemenea mai sunt de eliminat o serie de boli ca: maladia Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil sau intoleranţa la lactoză. Din această cauză este foarte indicat să se meargă la un medic pentru a stabili care sunt cauzele şi mai ales care este afecţiunea care produce aceste balonări.

Citeste ...  Afectiuni digestive

            Dacă acest fenomen persistă mai multe vreme este cazul să mergeţi la un consult la medicul dv. Curant pentru a vedea dacă nu există o afecţiune mai gravă în organism.

            Înghiţirea de aer care se acumulează în stomac datorită mâncării în grabă, presând prin dilatarea acestuia pe diafragmă şi inimă, cauzând dureri atât în abdomen cât şi la inimă.

            Aerofagia survine mai ales la fumători sau la băutorii de sifon sau alte băuturi acidulate şi în special la oamenii nervoşi. Stresul de asemenea poate ajuta la agravarea bolii.

            În primul rând se va trata nervozitate şi se va învăţa să nu mai înghită aer la mese. Nu se vorbeşte cu mâncarea în gură, de asemenea se evită consumul băuturilor gazoase.

             Se pot folosi următoarele plante medicinale pentru balonari : afin, anason, angelică, anghinare, bănuţi, brânca ursului, brustur, busuioc, chimen, cimbrişor, cimbru, coada şoricelului, coriandru, cuişoare, feciorică, fenicul, grâu, ghimber, lămâi, lavandă, leuştean, lucernă, măghiran, mărar, mătăciune, mentă, muşeţel, nalbă, obligeană, osul iepurelui, păpădie, pătrunjel, pelin, plop negru, roiniţă, rozmarin, salcâm, salvie, scaiul dracului, scoruş de munte, şofran, şovârf,  ţelină, ţintaură, usturoi, vâsc, ventrilică, viţă-de-vie.

 Modul de folosire al plantelor medicinale.

 Afin (Vaccinum myrtylis) 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în special la cei care au asociată şi diareea. De asemenea se pot consuma fructe câte 4-6 linguriţe de 3-4 ori pe zi.

 Anason (Pimpinella anisum)- 1 linguriţă seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma după fiecare masă câte 1 cană fiind o plantă care ajută la această afecţiune.

Citeste ...  Tratarea fracturilor mai rapid

 Angelică- (Angelica archangelica) vin-1 litru de vin roşu se pune cu 30 g de rădăcină de angelică şi un vârf de cuţit de scorţişoară, un praf de nucşoară rasă şi un cuişor(Syzygium aromaticum). Se lasă apoi 10 zile şi se strecoară. Se va lua câte 50 ml după fiecare masă dacă sunteţi balonat.

Anghinare (Cynara scolymus)- 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, după fiecare masă câte una fiind una dintre cele mai eficiente plante în combaterea multor afecţiuni digestive, inclusiv balonarea fiind şi carminativă, dar totodată calmează şi colicile abdominale şi fermentaţiile.

Bănuţi (Bellis perenis) 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Brustur (Arctium lapa) 1-2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şţi se bea câte 1 cană după mesele principale.

Busuioc (Ocium basilicum)– 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este cel mai bun în afecţiunile gastro-intestinale, înlătură balonările, colitele de fermentaţie, durerile de burtă şi înlătură foarte eficient senzaţia de greaţă. Se poate folosi şi de către adulţi şi de către copii. Acţionează ca un antiseptic intestinal distrugând bacteriile şi prin aceasta ajută la dispariţia balonărilor mai ales dacă sunt cauzate de proliferarea bacteriilor.

Citeste ...  Tratament naturist cu Urzica

Chimion (Fructus carvi) seminţele- 1 linguriţă de fructe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se utilizează pentru restabilirea bunei funcţionări a aparatului digestiv, deoarece calmează colicile şi îndepărtează senzaţia de balonare. De asemenea ajută la calmarea colicilor şi la favorizarea digestiei. Este indicată în multe afecţiuni digestive.

 Cimbrişor (Herba Serpylli)-1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 2 căni pe zi. Este folosit pentru afecţiunile respiratorii în special, pentru calmarea tusei, dar reglează aparatul digestiv, calmează colicile şi favorizează eliminarea gazelor intestinale, fiind foarte utilă şi la balonări. Se fierbe 500 ml vin curat de struguri cu 1 lingură de plantă mărunţită timp de 10 minute. După ce s-a răcit, strecuraţi şi adăugaţi miere după gust. Beţi câte 1 păhărel înainte de fiecare masă. Este o plantă care ajută distrugerii bacteriilor patogene.

Cimbru (Satureja hortensis) 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Coada şoricelului (Achillea milefolium)- peste 2 linguri de flori uscate şi mărunţite se pun 500 ml apă clocotită. Acoperiţi vasul timp de 20 minute, apoi strecuraţi. Se bea călduţ în decursul zilei în 4 reprize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *