Tratament oriental pentru sanatate

Metode de intarire a sistemului imunitar

LEACURI ORIENTALE

         Una dintre numeroasele profetii sumbre facute la cumpana dintre milenii este aceea ca secolul care va urma va fi bantuit de epidemii. Nici nu s-a sfarsit bine primul an al acestui nou veac si afirmatia pare sa se adevereasca. Miliardele de locuitori ai Terrei, indiferent de varsta, incep sa dea semne de oboseala, gripele sunt tot mai frecvente si cu tot mai multe complicatii, la fel si bronsitele, precum si temuta tuberculoza, care da semne de revenire in forta. De curand, a aparut amenintarea armei biologice, a temutului antrax si a altor cateva zeci de boli fatale.

Adaugam la toate acestea cumplita explozie de cancere si leucemii si obtinem un tablou care trebuie sa ne dea serios de gandit. Farmaciile sunt pline de reclame optimiste, care ne asigura ca raceala si, in general, toate bolile pot fi invinse cu medicamentul X, produs de un celebru concern, dar oamenii isi dau tot mai mult seama ca nu este chiar asa. Campionul luptei cu aceste boli necrutatore nu sunt drogurile chimice, ci enigmaticul sistem imunitar al fiecaruia dintre noi. Orice om are in fiecare moment intre 100 si 1000 de celule canceroase in organism, precum si diferiti microbi care ar fi fatali, daca nu ar fi “tinuti la respect” de catre sistemul imunitar.

Acest sistem, format din “armate” de milioane de celule specializate, are practic solutii pentru orice agresiune din exterior si din interior, cu conditia sa nu fie perturbat. Or, in conditiile unei poluari fara precedent, a schimbarilor climatice, a alimentatiei chimizate mult peste limitele admisibile, precum si a stresului psihic tot mai puternic, capacitatea de lupta a sistemului imunitar scade dramatic. Refacerea mijloacelor noastre naturale de aparare este de fapt cheia sanatatii, si nu uciderea microbilor si biciuirea organismului cu medicamente si vitamine sintetice.
         Poate parea greu de crezut, dar problema aceasta a imunitatii nu este deloc noua. Medicinile extrem-orientale intuiau existenta sistemului imunitar inca de acum cateva mii de ani. Chiar mai mult, exista remedii de stimulare a imunitatii, cunoscute si folosite de mii de ani. Odinioara, aceste remedii erau apanajul aristocratiei si al varfurilor religioase si culturale din tarile de origine, adica India si China. In prezent, ele au inceput sa fie dezvaluite, fiind absorbite cu o adevarata lacomie de pietele occidentale, satule de droguri chimice. Va prezentam, in continuare, cateva din cele mai importante metode de intarire a imunitatii, practicate de medicina naturista din Orient.
 
 

Citeste ...  Detoxifierea organismului in timpul Postului
Terapie Orientala
Terapie Orientala

MEDICINA CHINEZA

         Mai in gluma, mai in serios, se spune ca medicina chineza da in ultimii ani adevarate cosmaruri celor care s-au imbogatit cu medicamentele si terapiile alopate. De ce? Pentru ca are un arsenal de sute de remedii, testate nu de zeci, ci de mii de ani, remedii la preturi accesibile, care fac furori in lumea civilizata. Depresia, apatia, stresul, caderile imunitare, toate isi au leacul in meticuloasele retetare chineze. La noi in tara se folosesc inca foarte putine plante din “arsenalul chinez”, care abia a inceput sa patrunda pe pietele est-europene. Asa ca va vom prezenta doar doua remedii mai cunoscute, care se gasesc acum in farmaciile noastre:
 
 

O planta-mister – GINSENG

Mic istoric

        Inca in urma cu 2000 de ani, in China se credea ca ginsengul are forta spirituala de a imblanzi animalele, de a linisti sufletul, de a impulsiona gandirea si de a domoli spaimele. Totodata, el intarea sistemul imunitar si impiedica instalarea depresiilor. Si in China de astazi, virtutile ginsengului sunt pretuite si laudate, planta fiind folosita ca un medicament bun la toate si, mai ales, ca afrodisiac.
 Dupa cum spuneam inainte, Occidentul a facut si el din ginseng un mijloc de vindecare extrem de pretuit si de raspandit. Este una din cele mai folosite plante din lume (anual, sunt vandute in lume sute de tone, produse in peste 50 de tari), desi, paradoxal, si unul din cel mai putin cunoscute. Se presupune ca el prelungeste viata, ca stimuleaza virilitatea, energia si capacitatea de lupta cu boala, desi principiul actiunilor sale ramane un secret.
         Ginsengul este un mic arbust, cu aroma dulceaga, care creste in Nordul Americii si in Asia. Planta are nevoie intre 5-7 ani, pentru ca radacinile ei (cu forme bizare, aproape omenesti) sa devina suficient de puternice. Dupa recoltare, radacina e macinata sau rasa, fiind transformata in pulbere, ceaiuri, tablete, extracte si preparate cosmetice.
         Ginsengul din Asia, (Pana schinseng) apartine familiei Araliaceae. Ginsengul american se numeste in limba latina Panax quinquefolius. “Panax” vine din limba greaca, de la zeita Panacea, despre care se spunea ca vindeca toate bolile. Astazi, ginsengul e cultivat pe suprafete intinse, fiind campionul produselor de export din China si din Coreea. Se spune, de altfel, ca ginsengul american (ambalat la Hong Kong) nu se compara ca efect cu ginsengul chinezesc.
        In afara celor doua soiuri, pe piata circula si un ginseng numit Radacina de taiga (Eleutherococcus senticosus), extrem de folosit in Rusia, unde li se prescrie pacientilor aflati in convalescenta, bolnavilor de stres si de anemie. In functie de preferintele dvs., atunci cand cumparati preparate farmaceutice din ginseng, cititi cu atentie notita pe care este de obicei indicata tara de origine a produsului.

Citeste ...  Postul si Rugaciunea metode eficiente de înlaturare a suferintelor trupesti si sufletesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *