Zgomote in urechi

Tratamentul afectiunilor urechilor

Despre persoana ce are probleme ce se manifesta in zona urechilor se poate spune ca la nivelul cimpului din interiorul urechii au loc destul de multe modificari. Daca nervii din zona urechii sint atrofiati, atunci in interior apare o anumita tensiune, ce duce la perceperea unor sunete (tiuituri) in interiorul urechii.

Medicina traditionala chineza spune ca aceste manifestari apar din cauza insuficientei energetice (vid) a rinichilor. Vidul energetic nu da posibilitatea esentei si energiei sa hraneasca zona capului, si in particular urechile (conform medicinei traditionale chinezesti urechea este fereastra rinichilor).

Continue reading Zgomote in urechi

Afectiuni ORL

Afecţiuni O.R.L.

Pentru tratamentul afecţiunilor O. R. L., în special cele din zona faringelui şi a laringelui, se recomandă următoarele plante medicinale:

Nuc

Dintr-o cantitate de frunze de nuc mărunţite se ia o linguriţă plină cu vârf, se opăreşte cu o cană de apă clocotită şi se lasă „să tragă” o jumătate de minut. După strecurare, se foloseşte pentru gargară, de preferat dimineaţa şi seara.

Salvie

ORL
ORL

Pentru o ceaşcă de ceai se pune o linguriţă plină-ochi cu salvie, se toarnă peste ea apă clocotită, se lasă o jumătate de minut si, după ce se strecoară, se utilizează pentru gargară, dimineaţa si seara. Se poate întrebuinţa şi pentru comprese externe, aplicate în zona dureroasă a gâtului: se îmbibă o batistă împăturită în lung, sau orice altă bucată de pânză moale, cu ceaiul pregătit mai sus, se stoarce uşor si se pun prişniţe calde.

Turită mare

O linguriţă plină cu turiţă mare, pentru o ceaşcă de ceai, se opăreşte cu apă fierbinte. După ce a stat o jumătate de minut, se strecoară şi se foloseşte pentru gargară, dimineaţa şi seara.

Amigdalită

Se folosesc pentru tratament următoarele plante:

Caşul popii

într-o ceaşcă cu apă rece se pune la înmuiat, pentru 12 ore, o linguriţă plină cu caşul popii. Pe parcursul unei zile, se vor bea două – trei căni.

Ceaiul se păstrează, cald într-o sticlă de termos.

Salvie

Aplicarea externă a ceaiului de salvie sau a compreselor cu salvie ajută foarte mult pentru cazurile de amigdalită şi de dureri în gât. Se foloseşte o linguriţă de salvie la o ceaşcă de ceai. Se opăreşte cu apă fierbinte, se lasă „să tragă“ o jumătate de minut, se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Bineînţeles că, din când în când. pot fi băute şi câteva înghiţituri de ceai de salvie.

Comprese cu salvie

Prepararea se face în modul următor: două linguriţe de salvie se opăresc cu o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă să stea o jumătate de minut, apoi se strecoară. O bucată de pânză curată (de preferat in) se înmoaie în extractul de salvie şi se aplică comprese în jurul gâtului. Important este ca gâtul să fie păstrat cald. înfaşurând peste pânza umedă o alta uscată şi apoi un fular de lână. Compresa se schimbă de mai multe ori pe zi.

Coada calului

Se foloseşte o linguriţă de coada calului pentru o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă să stea o jumătate de minut, se strecoară şi se face gargară, de mai multe ori pe zi.

Raguseala

Răguşeală

Pentru tratamentul răguşelilor se recomandă:

Ceai de podbal

O linguriţă plină cu frunze şi flori de podbal. la o ceaşcă de ceai, se opăreşte cu apă fierbinte şi se lasă „să tragă“ o jumătate de minut. Se strecoară, apoi se amestecă cu miere de albine. Se vor bea, cât se poate de fierbinţi, mai multe căni pe zi.

Caşul popii (nalbă)

O linguriţă plină cu planta caşul popii, mărunţită, se pune într-o ceaşcă cu apă rece şi se lasă, pentru extracţie. 12 ore. Apoi se strecoară şi se încălzeşte uşor.

 

Dacă răguşeală este foarte accentuată, încât copilul abia mai „are voce“, se beau trei ceşti de ceai pe zi. E bine ca raţia zilnică de ceai să fie păstrată într-o sticlă tip termos.

Drăgaică

O linguriţă plină de drăgaică, la o ceaşcă de ceai, se opăreşte cu apă fierbinte. Se lasă „să tragă“ o jumătate de minut, se strecoară şi se foloseşte pentru gargară, de mai multe ori pe zi.

Dureri in gat

Dureri în gât

Durerile în gât sunt, în general, semne ale unei răceli, ale unei stări gripale, iar dacă apar izolate, fară nici o altă suferinţă, sunt provocate fie pentru că micuţul dumneavoastră a băut, ori a mâncat ceva prea rece, fie pentru că a alergat, aerul era foarte rece şi a respirat doar pe gură.

Pentru tratament, se recomandă următoarele plante medicinale:

Drăgaică

O linguriţă plină-ochi cu plantă uscată şi mărunţită se opăreşte cu o cană de apă fierbinte. După o jumătate de minut se strecoară, iar cu ceaiul obţinut, în stare caldă, se face gargară de mai multe ori, zilnic.

Continue reading Dureri in gat

Va doare in gat si sunteti ragusit ?

Tratati naturist durerile de gat – Dureri de gât.

            Durerile şi inflamaţia la nivelul gâtului pot fi simptome ale mai multor afecţiuni; alergie, o infecţie virală sau una bacteriană (de pildă infecţia cu streptococi). Cum aceasta din urmă poate conduce la o formă de reumatism care afectează inima şi rinichii, este bine, dacă aveţi o durere în gât care nu este cauzată de o răceală sau de alergie să consultaţi medicul. Infecţiile streptococice necesită un tratament diferit faţă de alergii sau răceli. Dar chiar dacă medicul decide că aveţi nevoie de un tratament cu antibiotice puteţi utiliza în continuare remedii naturiste în paralel cu medicaţia clasică.

Continue reading Va doare in gat si sunteti ragusit ?

Amigdale umflate

Propolis  – un tratament foarte bun  pentru amigdalita : 50gr propolis solid [se găseşte peste tot, în pieţe, la vânzătorii de produse apicole] se pune la macerat în 250ml de alcool rafinat, vreme de două săptămâni, agitându-se zilnic sticla. Se ia seară, înainte de culcare, o linguriţă de lichid amestecat cu miere de albine sau cu puţin zahăr. Nu se mai bea şi nu se mai mănâncă nimic după aceia vreme de 1 ora. Vindecare sigură atât pentru amigdalită cât şi pentru dureri în gât.

Continue reading Amigdale umflate

Amigdalita dureri gat tratament

Leac cu malai contra amigdalitei si durerilor de gat ( gat rosu)

         Se confectioneaza un saculet din panza (e buna si o fata mica de perna, dar de forma alungita), care se coase la un singur capat. Prin capatul ramas liber se introduce faina de malai, apoi saculetul se coase. Se umezeste saculetul cu apa la temperatura camerei, apoi se stropeste cu spirt medicinal. De ambele capete ale saculetului se coase cate un snur sau se prind niste panglici cu ace de siguranta.

Se aseaza saculetul pe zona inflamata, iar snururile se leaga deasupra capului. Peste saculet se aplica un prosop. Procedeul se practica seara, inainte de culcare. In cazul in care amigdalita produce si febra, se mai umezeste o data saculetul in timpul noptii. Dupa o singura folosire, procedeul da rezultat .

Inflamatia amigdalelor si a faringelui provoaca dureri locale accentuate, mai ales la deglutitie. Boala se insoteste de febra, frisoane, dureri de cap, limba incarcata. In unele cazuri, pe suprafata amigdalelor apar puncte de puroi.

Amigdalita si dureri de gat
Amigdalita si dureri de gat


Masuri profilactice si de tratament

Se vor evita frigul, umezeala si fumatul. Caldura locala si repausul la pat sunt obligatorii. In jurul gatului se pot aplica comprese calde cu otet, argila sau infuzie de salviei Pe piept se pot pune comprese cu ulei esential de eucalipt si lavanda. Baile progresive la picioare sunt indicate, avand un elect benefic. De asemenea, comprese in jurul gatului cu cartofi copti pusi, de exemplu, intr-o soseta de lana.
Se recomanda gargara cu infuzie de musetel, menta, salvie sau apa sarata; ceaiuri de salvie, nalba-mare sau coada-calului. Se vor bea suficiente lichide.

AMIGDALITA CRONICĂ.

 

Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: brad, buberic, busuioc, cartof, căpşun, ceapă, cerenţel, coacăz negru, coada calului, creţuşcă, crin alb, gălbenele, iarbă neagră, iasomie, lămâi, lichen de Islanda, măr, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nuc, pătlagină, pătrunjelul câmpului, porumb, secară, smochine, soc, sorbestrea, tei, toporaş, troscot, turiţă mare, vulturică, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Brad (Abies alba) 1 linguriţă de muguri sau cetină mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe până scade la jumătate. Se strecoară şi apoi se poate consuma caldă eventual îndulcită cu miere. Se bea cu înghiţituri mici. Este un bun antibiotic. Extern se poate pune cataplasmă cu planta fiartă şi aplicată caldă sau cu ceai cald de mai multe ori pe zi.,

Buberic (Scrophularia nodosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Cartof  (Solanum tuberosum) extern se aplică cartof fiert pasat şi pus pe o pânză compresă.

Căpşun (Fragaria viridis) indicat pentru că acesta conţine acid acetilosalicilic şi este foarte uşor acceptat de către copii- se poate folosi la fel de bine sirop sau dulceaţă din căpşuni.

Ceapă (Allium cepa) se consumă crudă intern şi extern se aplică ceapă coaptă în cuptor caldă.

Cerenţel ( Geum urbanum)este indicat intern 2-3 decocturi din rădăcină pe zi  (se fierbe 1 linguriţă 5 minute în 250 ml apă) sau, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Coacăz negru ( Ribes nigrum) fructe ca atare, suc, sirop, gem, etc.

Coada calului (Equisetum arvense) intern pentru remineralizare şi extern se aplică cataplasmă caldă, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Crin alb (Lilium candidum) decoct- se poate aplica şi extern şi de asemenea se poate consuma şi intern, 1 linguriţă de bulb mărunţit se poate fierbe pentru 5 minute în 250 ml apă sau lapte. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi, sau se pun comprese externe calde.

Gălbenele (Calendula officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Iasomie (Philadelphus coronaris), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Lămâi ( Citrus limoniu) suc de lămâie introdus în orice alt lichid şi este mai eficient cu miere.

Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic puternic.

Măr (Mallus pumilla) intern sub orice formă şi extern măr pasat fiert aplicat pe amigdale cu ajutorul unui pansament.

Mur (Rubus fruticosus)decoct din frunze atât intern cât şi extern iar intern se mai pot adăuga fructele sub ori ce formă. Pentru decoct se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic.

Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Are efect emolient.

Năprasnic (Geranium robertianum), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 0 minute. Se strecoară. Se poate consuma intern 3 căni şi extern se pot pune comprese cu ceaiul cald.

Pătlagină (Plantago lanceolata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Din rădăcină 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 0 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern să se pună comprese calde.

Porumb (Zea majs) decoct din mătase intern (2 linguriţe fierte în 250 ml apă pentru 5 minute apoi strecurate)şi extern aplicată o mămăliguţă făcută din făină, aplicată caldă.

Salvie (Salşvia officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Secară ( Secale cereale) intern decoct din seminţe şi extern sub formă de cataplasme din făină.

Smochin (Ficus carica) fruct intern şi extern.

Soc (Sambucus nigra)1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Tei (Tylius tomentosa), 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Toporaş (Viola odorata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici. Din rădăcină mărunţită se pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate aplica şi extern compresă caldă cu ceai.