Afectiunile aparatului urinar

Afecţiunile aparatului urinar tratate naturist

Prevenire si tratament naturist

Cistite, nefrite, litiaze, insuficienţă renală… sunt doar câteva dintre afecţiunile aparatului urinar. Se caracterizează prin dureri în abdomenul inferior sau la nivelul rinichilor (în cazul litiazei), senzaţie de greaţă, nevoie imperioasă de a urina (în cazul cistitelor), etc. Pentru prevenirea şi chiar vindecarea acestor boli se recomandă, un regim alimentar adecvat, bazat pe sucuri, infuzii şi macerate din legume şi fructe, cu efect diuretic şi depurativ. Astfel pentru a preântâmpina formarea calculilor la persoanele predispuse, dar şi pentru  a ajuta în cazul în care acestea sunt deja prezente şi a putea fi mai uşor eliminate, se pot folosi infuzia de morcovi, suc de dovleac, de pepene verde, infuzia de sparanghel, etc. Multe dintre legume prezintă proprietăţi diuretice, favorizând eliminarea apei în exces din organism. Dintre acestea amintim ceapa, ţelina, ridichea neagră, dovleacul, cireşele, etc. Ca bacteriostatice, de mare ajutor în caz de cistite şi pielite sunt fructele de pădure.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, albăstrele, anason, brad, brânca ursului, brustur, cartof, castravete, ceapă, cerenţel, cimbrişor, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, fumăriţă, ienupăr, lăsnicior, ipcărige, leuştean, limba mielului, măceşe, măghiran, mei păsăresc, merişor, mesteacăn, micşunele ruginite, morcov, năprasnic, năvalnic, nemţişori de câmp, obligeană, osul iepurelui, păpădie, perişor, pir, plămânărică, plop negru, porumb, porumbele, priboi, rotunjoară, scânteiuţă, schinduf, schinel, scoruş de munte, sfeclă roşie, siminoc, smochine, soc, sorbestrea, sporiş, strugurii ursului, sulfină, trei fraţi pătaţi, troscot, turiţă mare, untul pământului, urzică, ventrilică, vetrice, vinariţă, vişin.

Diuretice: castravete, cireşul, coada calului, feciorica, ienupăr, merişorul de munte, mesteacăn, osul iepurelui, pirul, porumbul, roiba, vinariţa.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afine (Vaccinum myrtylis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. -Suc de afine– beţi 2 pahare de suc pe zi din fructe proaspete o perioadă mai lungă de timp. Sunt indicate la cistite acute sau cronice.

Albăstrele (Centaurea cyanus)- 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.

Anason (Pimpinella annisum) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are şi efect diuretic şi de mărire a secreţiilor interne.

Brad (Abies alba)- se pune 2 linguriţe de ace de brad sau conuri verzi mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antimicrobian puternic pe care-l are. Răşina de brad- 5 linguri de răşină se pun în 100 ml alcool de 70 grade şi se ţin timp de 15 zile agitând de mai multe ori pe zi. Se strecoară. Se poate lua câte 5 picături de 3 ori pe zi diluate cu 100 ml apă. Este un efect puţin mai slab ca tinctura de ienupăr dar foarte mult apreciată pentru rolul de diminuare a calculilor renali şi fiind mai uşor suportată decât cea de ienupăr. Este şi cicatrizantă totodată şi sporeşte imunitatea paratului renal şi urinar.

Brânca ursului ( Heracleum spondylyum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efecte deosebite în foarte multe afecţiuni. Există şi în magazinele naturiste o serie de preparate cu această plantă (tincturi, extrase, etc) care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.

Brustur (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni în cursul zilei pentru efectul emolient şi cicatrizant asupra epiteliului renal.

Cartof (Solanum tuberosum) se consumă sucul din cartofi proaspeţi câte 100 ml de 3 ori pe zi, pentru efectul cicatrizant.

Castravete (Cucumis sativus)– Are un puternic efect diuretic. Se poate consuma cu diferite mâncăruri crud sau sub formă de suc obţinut din castraveţi proaspeţi caz în care se poate lua câte 100 ml de 3 ori pe zi. Se poate de asemenea folosi cu alte sucuri în combinaţie.

Ceapă (Allium ceppa) -Decoct de ceapă- curăţiţi coaja şi spălaţi 100 g de ceapă. Puneţi-o într-un vas şi turnaţi peste ea 250 ml apă. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă la foc domol 15 minute. După răcire stoarceţi ceapa şi strecuraţi lichidul. Îndulciţi cu 50 g de miere. Beţi întreaga cantitate seara la culcare. Are un efect diuretic garantat, fiind indicat în caz de retenţie urinară. Nu se păstrează de la o zi la alta, căci se alterează. Se poate de asemenea consuma în orice cantitate crudă. În cazurile în care se doreşte să se urineze şi nu se poate se taie o ceapă (bulb) mărunt şi se pune pe o pânză care se aplică în partea din jos a abdomenului şi o alta pe regiunea rinichilor şi se porneşte urina la scurt timp.

Cerenţel (Geum urbanum) 2 linguriţe de plante mărunţite (rizom) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Este indicat în cazurile în care se doreşte un efect astringent sau de diminuarea secreţiilor, dar şi unul antibiotic.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Este un antibiotic al aparatului urinar.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efect antibiotic şi calmant.

Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor zilnic câte 100 g pentru efectul astringent şi dezinfectant şi frunzele ceai pentru efectul astringent şi ele.

Coada calului (Equisetum arvense)- se iau trei mâni bune de plantă mărunţită care se pune la 2,5 litri de apă argiloasă rece (se amestecă praf de argilă cu apă plată sau de izvor) lăsându-se să se macereze 8 ore. Se filtrează prin tifon şi se pun deoparte. Planta rămasă în tifon se pune la fiert cu alţi 2,5 litri de apă timp de 2 minute după care se lasă la infuzat timp de o oră. Se filtrează şi se amestecă bine cu maceratul. Când se foloseşte se încălzeşte puţin, dar nu peste 38 grade. Este foarte eficient în cazurile de cistită (ca băi de şezut) şi la infecţiile renale. Se poate face zilnic. Are un puternic efect diuretic chiar dacă se foloseşte şi ceaiul simplu din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Există în comerţ şi preparate cu fructe de soc care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.

Fumăriţă (Fumaria officinalis)- 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se bea între mesele principale în cazul afecţiunilor vezicii sau renale.

Ienupăr (Juniperus communis)- tinctură- există la toate magazinele de plante medicinale din ţară şi este foarte eficientă fiind una dintre cele mai puternice medicamente care se pot administra pentru infecţiile urinare. Aceasta măreşte diureza, deci este un diuretic şi antiinfecţios urinar. Se vor lua câte 5-15 picături de tinctură diluate în ceai de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de mesele principale. Este indicată în cistite, nefrite, uretrite, litiaze şi în general în toate afecţiunile aparatului urinar. Are un puternic efect diuretic. Acelaşi efect îl are şi consumul bacelor. Se va începe în prima zi cu 4 bucăţi pentru ca în fiecare zi să se adauge una în plus până la 15 boabe pe zi. Acestea se mestecă în gură apoi se înghit. Se face acest pentru aceleaşi efecte arătate mai sus. Se interzice acest tratament la cei cu afecţiuni grave renale.

Lăsnicior (Solanum dulcamara) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are şi un efect calmant.

Aparatul urinar tratament
Aparatul urinar tratament

Ipcărige (Gypsophila paniculata) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic şi de distrugere al diverşilor paraziţi din organism. Nu se supra dozează fiind cu efecte foarte puternice.

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...