Amnezie sau inrautatirea memoriei

Prevenire si tratament naturist

Amnezia sau Pierderea memoriei

Problemele de memorie sint, fara indoiala, unele dintre cele mai frustrante. Ritmul accelerat al vietii cotidiene ne cere sa memoram o multime de informatii. Sistemul educational, problematic prin modul in care se impune, ne cere o solicitare mare a memoriei. Pierderile de memorie si lipsa de concentrare au devenit un simptom comun nu numai la persoanele in virsta sau bolnave, ci si la oamenii in putere, care traiesc in conditii de stres. Pastrarea vioiciunii memoriei depinde de vointa fiecarui om, in parte. 


Atentie la simptome

Lipsa puterii de concentrare este considerata de medicina occidentala ca un simptom de senilitate, fiind atribuita reducerii de substante neurochimice vitale. Medicina chineza numeste aceasta stare creier golit de esenta. O data cu virsta creste si probabilitatea aparitiei tulburarilor de memorie. Forma cea mai usoara, alterarea memoriei, asociata virstei, se caracterizeaza printr-o autoperceptie a pierderii de memorie. Aproximativ 40 la suta dintre persoanele în etate, de minimum 65 de ani, prezinta alterari ale memoriei, asociate înaintarii în virsta,  ceea ce reprezinta, în SUA de exemplu, circa 16 milioane de oameni dintre care doar aproximativ 1 la suta evolueaza, anual, catre dementa. Este important sa fie privita cu seriozitate orice simptomatologie, deoarece tulburarile de memorie asociate înaintarii în virsta pot sa indice existenta unor afectiuni medicale care pot fi tratate. Factorii de risc care ar trebui sa determine efectuarea unor teste de memorie sint: virsta mai mare de 65 de ani, prezenta bolilor care cresc posibilitatea stabilirii diagnosticului de dementa – diabetul, boala Parkinson, accidentele vasculare etc.

Cine sint dusmanii amintirilor

Stresul cronic poate fi daunator pentru sanatatea creierului si a performantelor amnezice. Studiile efectuate pe animale evidentiaza ca expunerea prelungita la hormonii de stres are un efect advers asupra hipocimpului, o regiune din creier implicata în functia mnezica si în învatat. Stresul cronic poate contribui la aparitia depresiei si la tulburari anxioase, care interfereaza, deseori, cu procesele normale ale memoriei, mai ales la persoanele virstnice. De fapt, depresiile sint cauze majore care duc la tulburari ale memoriei. De asemenea, persoanele cu exces ponderal, expuse unui risc crescut de aparitie a bolilor de tipul diabetului si hipertensiunii, pot avea probleme cu memoria. Afectiunile asociate obezitatii includ riscul de producere a afectiunilor cerebrovasculare care, adeseori, au ca urmari alterarea memoriei si dementa. Si, nu in ultimul rind, cei care nu obisnuiesc sa citeasca – o carte, un ziar – s-au dovedit persoane cu o memorie defectuoasa.

Care este dinamica memoriei

Doua studii americane recente releva ca o noapte buna de somn  poate reinvia  unele amintiri care s-au pierdut in timpul zilei precedente, dar amintirile  care au fost reactivate trebuie fixate bine in memorie. Specialistii americani au solicitat unui grup de studenti sa recunoasca unele cuvinte fonetice simple, emise de un sintetizator. Un test efectuat dimineata a relevat ca, in cursul serii, grupul de cuvinte pe care si-l aminteau studentii era dezastruos. Dar, dupa o noapte buna de somn, performanta a atins un nivel superior, aceasta demonstrind ca somnul poate  recupera amintirile care s-au pierdut in mod natural. Exista doua niveluri ale memoriei, memoria imediata (pe termen scurt), in care amintirile nu sint bine fixate, si memoria stabilizata, care apare dupa un timp, gratie unui proces de consolidare celulara, prin care neuronii sintetizeaza proteinele si acidul ribonucleic, moleculele actionind precum un curier prin intermediul caruia genele transmit un mesaj. Dar, consolidare celulara fara odihna nu se poate.

Cum putem incerca sa prevenim problemele de memorie

O alimentatie echilibrata, fara exces de grasimi, bogata in vitamina B12. Aceasta vitamina ajuta la formarea celulelor corpului – in special a globulelor rosii, si a sistemului nervos, si este intilnita in produse de origine animala: carne, peste, lapte, brinzeturi si oua. Regimurile alimentare sarace in grasimi, utilizate de adultii tineri si de cei cu virste medii ajuta la pastrarea memoriei. Organismul nostru are nevoie si de suficiente lichide, pentru a preveni deshidratarea, ce ar putea duce la confuzie, si tulburari ale memoriei. Pe cit se poate, limitarea consumului de bauturi alcoolice si, de asemenea, a fumatului, la care ideal ar fi sa se renunte. In cazul persoanelor cu tulburari usoare ale memoriei, administrarea vitaminelor E si C poate proteja sanatatea creierului. Atentie! Abuzul de medicamente nu este recomandabil.

Miscarea fizica regulata

Miscarea fizica regulata este benefica memoriei. Exercitiile fizice pot sa creasca fluxul sangvin cerebral, care va duce, la rindul sau, la stimularea cresterii celulelor nervoase. Studii efectuate pe persoanele care au depus efort fizic la virste cuprinse între 20 si 60 de ani arata ca riscul de aparitie a bolii Alzheimer la virste mai înaintate este mult redus. Un studiu britanic efectuat pe adulti sanatosi, cu virste cuprinse intre 60 si 75 de ani, a constatat ca activitatile mentale implicate in controlul executiv – monitorizarea, inventarierea, planificarea, inhibitia si memoria – au fost ameliorate la grupul care urma exercitii aerobice.

O viata sociala sanatoasa si echilibrata

O viata sociala sanatoasa si echilibrata, pigmentata cu  odihna, ofera si un echilibru nervos stabil. Trebuie sa incercam sa invatam lucruri noi, atunci cind avem ocazia. Sa ne largim cunostintele, cu alte cuvinte, sa ne punem memoria la lucru. Riscul de slabire a memoriei este mai redus in rindul persoanelor active din punct de vedere intelectual, comparativ cu cele care nu au  astfel de preocupari. Persoanele care obisnuiesc sa citeasca si desfasoara activitati stimulatoare pentru intelect sau legate de procesul de învatamint îsi mentin memoria mai bine si timp mai îndelungat, pe masura ce îmbatrinesc. Unele studii au aratat ca absolventii de facultate prezinta un risc mai scazut de a li se slabi memoria, fata de persoanele cu statut educational redus. Concluzia care se desprinde este ca stimularea mentala, sau solicitarea intelectuala a creierului in diverse modalitati, este capabila nu doar sa amelioreze performantele memoriei, ci si sa limiteze declinul cognitiv care se poate instala ulterior.

Atât pentru stările de amnezie de lungă durată, cât şi în caz de apariţie a unor frecvente „momente” de lapsus, sunt recomandate:

Coada calului

O linguriţă vârfuită cu coada calului se opăreşte cu o cană de apă clocotită, se lasă o jumătate de minut „să tragă”, apoi se strecoară şi se beau, cu înghiţituri mici, două ceşti de ceai zilnic.

Ventrilică

O linguriţă plină-vârf cu plantă mărunţită se opăreşte cu o cană de apă fierbinte, se lasă „să tragă” o jumătate de minut, apoi se strecoară. Se vor bea, zilnic, două-trei ceşti de ceai.

Esenţă de ventrilică

Doi pumni de flori proaspete de ventrilică se pun într-o sticlă, se acoperă cu alcool rafinat 38-40% şi se lasă la loc însorit timp de două săptămâni. Din această esenţă se vor lua, de trei ori pe zi, câte 10 picături diluate în ceaiul de coada calului.

Imbunatatirea circulatiei creierului se poate face cu extract din Ginkgo Biloba, pe care il gasiti in farmacii sub forma de capsule numite BIO-BILOBA, introduceti in alimentatie urmatoarele alimente care imbunatatesc circulatia: usturoi (care prin germaniul pe care il contine invioreaza toata circulatia), telina, ardei iute, hrean, cuisoare, scortisoara, urzici. Nu uitati ca esenta tratamentului naturist este ca la creier sa ajunga elementele nutritive specifice lui si oxigenul necesar metabolizarii lor. Este foarte eficient tratamentul cu Biocalciu cu lecitina pentru ameliorarea activitatii creierului

MEMORIE DEFICITARĂ.

Este foarte natural ca oamenii să uite, însă atunci când se întâmplă acest lucru foarte frecvent şi nu-ţi mai aduci aminte de exemplu lucruri simple ca adresa personală, sau ai uitat cum se leagă un şiret, este cazul să se consulte un medic pentru stabilirea diagnosticului cert pentru că atunci este vorba despre o boală.

Cel mai simplu este să se consume nuci în cantitate mai mare zilnic de mai multe ori.

Se poate face un tratament cu un preparat simplu. Se curăţă nuci care se vor zdrobi apoi cu o sticlă (nu cu maşina de nucă), se pun apoi într-un borcan până se umple de jumătate cu această sfărâmătură de nucă. Se umple borcanul cu miere polifloră. Se acopere cu capacul şi se lasă timp de 10 zile în care este bine ca să se mestece în borcan cu o lingură de lemn zilnic. După cele 10 zile borcanul ermetic închis se poate pune în frigider.

Administrare: se va consuma din acest borcan după ce se amestecă bine (are tendinţa de stratificare) 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Cei care au greutatea peste normal vor lua acest preparat cu 15 minute înainte de fiecare din cele trei mese principale. Cei care au greutatea mai mică vor lua câte 1 lingură la 30 minute după mese şi tot de 3 ori. Copiii peste 5 ani vor lua 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Copiii mai mici vor lua 1 linguriţă zilnic împărţită în trei reprize.

La 1 litru de vin de struguri de bună calitate se va pune 50 g de ventrilică sau 50 g de obligeană. Se lasă apoi timp de 8-10 zile (în funcţie de temperatura la care se ţine) şi apoi se strecoară. Se poate lua câte 50 ml de 3 ori pe zi din acest preparat înainte de mese, chiar şi perioade lungi de timp. La fel se poate face şi cu frunzele de Ginko-Biloba (40-80 mg pe zi), gotu kola (Centella asiatica) 2 capsule pe zi sau extract lichid 1 pipetă de 2-3 ori pe zi diluat la 100 ml apă(este remediul pentru prelungirea vieţii).

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...