Antioxidantii

La ce ne folosesc Antioxidantii

Ce au în comun impuritãtile toxice, fumul de tigarã, exercitiile fizice si rãceala? Aparent nimic. Si totusi toate forteazã sistemul de apãrare al organismului, toate creeazã necesitatea de anumite elemente nutritive cheie pentru a ne proteja sãnãtatea. Rezidurile toxice sînt aruncate in mediul înconjurator cu o cadentã din ce în ce mai acceleratã.

Zilnic suntem supusi actiunii acestor poluanti. Multora aceasta actiune deja le-a distrus sanatatea, organismul majoritatii oamenilor este afectat la nivel celular. S-a descoperit ca un sir de substante toxice actioneaza nociv in mod indirect, producand substante biochimice numite “radicali liberi”.

Radicalii liberi aparuti in organism actioneaza nociv din doua motive. In primul rand sunt foarte activi in plan biochimic. Au tendinta sa atace si sa distruga membranele celulare, astfel lezand, iar cate odata chiar omorand celula. In al doilea rand radicalii liberi nu ataca o singura data. Nu se opresc.

Au o proprietate unica de a se reproduce din nou si din nou pana nu devasteaza complet membrana celulara. Daca nu am fi avut un sistem special de rezistenta la radicali liberi, introducerea chiar si a unei cantitati neinsemnate de aceste materii toxice, ar fi fost fatala, pentru ca ele pur si simplu trec de la celula la celula, distrugandu-le stratul superficial, pana cand toate devin incapabile de munca.

antioxidant2

Un exemplu obisnuit este aerul poluat cu smog, fum, praf industrial, gaze de esapament. Acest aer inspirat creeaza radicali liberi activi in organismele vii. Scade considerabil lucrul plamanilor, mai ales la batrani. Fumul de tigara, prezenta caruia o putem controla, dauneaza plamanilor la fel ca si smogul, declanseaza producerea radicalilor liberi in organism. Efectul sensibilitatii la raceala, boli virale etc., este si acesta rezultatul producerii de radicali liberi.     

Ce-ar fi daca am putea trai o viata complet libera de poluanti toxici? Ce-ar fi daca am putea evita toti virusii si toate sursele de infectii? Am putea sa ne eliberam de radicalii liberi? Buna idee, dar nu este posibil. Chiar si organismul insusi produce partea sa de radicali liberi in procesul de functionare.Practic toate procesele metabolice, mai ales cele implicate in producerea de energie produc o cantitate de radicali liberi in calitate de reziduuri.

Acest lucru se intampla pentru ca mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea minunatei molecule datatoare de viata – oxigenul. Organismul practic “arde” anumiti nutrienti pentru generarea energiei analog cu arderea benzinei intr-un automobil. Procesul de transformare a carburantului in energie prin legarea chimica a oxigenului se numeste “oxidare”. Chiar si organismul nostru nu-si arde sau (oxideaza) complet combustibilul.

Unele produse nocive de oxidare partiala a hranei cu scop energetic sunt  radicalii liberi – echivalentii smogului in organism. Radicalii liberi generati in interiorul organismului dauneaza membranei celulare la fel, ca si cei declansati de mediul poluat.         Din fericire organismul are un sistem demn de laude pentru a minimaliza prejudiciile aduse de poluantii toxici, de procesul vital de oxidare, de infectii si substante otravitoare. Aceasta protectie este o parte a sistemului imun ce anihileaza atacul virusurilor si a altor agresiuni.

O parte speciala a protectiei de radicali liberi si reziduurile oxidarii e asigurata de actiunea sinergica a unor elemente nutritive si enzime specifice. Aceste substante se numesc antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi naturali, care au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele.   

     Radicalii liberi, neanihilati, s-au asociat cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Recentele studii medicale au aratat ca antioxidantii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire.        Sistemul imunitar de aparare a organismului necesita o nutritie buna. Exista si anumite elemente nutritive cu un rol deosebit in apararea organismului impotriva atacului de radicali liberi.

Iata cateva dintre ele:Vitamina E – prezentã in legume de culoare verde, ouã, germeni de grîu, ficat, uleiuri, plante. Este o vitaminã esentialã, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzînd si acizii grasi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un cofactor la productia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele au arãtat cã vitamina E reduce daunele produse de componentii smogului.

Vitamina C – importantã în sistemul de regenerare a organismului. Este adînc implicatã în functionarea corectã a sistemului  imunitar. Se gãseste în citrice, brocoli, ardei si multe alte fructe si legume.

Vitamina A – (sub forma provitaminã – caroten). Se gãseste în  morcovi, spanac, verdeatã. Antioxidant natural, apãrã plãmînii de actiunea nocivã a fumului de tigara si a smogului.

Vitamina B – se gãseste în banane, verdeatã, morcovi, mãr, cartof, una dintre cele mai importante vitamine pentru apãrarea organismului. Ajutã la mentinerea sãnãtãtii membranelor mucoase ale  sistemului respirator. Asigurã o barierã naturalã în calea infectiilor.

Seleniu – probabil cel mai important antioxidant pentru sãnãtatea umanã, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se gãseste în tãrîte, telinã, usturoi, peste, mazãre, dar este deseori insuficient în dieta omului modern.

Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri vegetale contin vitamine si minerale cu calitãti antioxidante. Oricum, în zilele noastre atît de agitate, nu avem întotdeauna timpul si posibilitatea sã mîncãm ceea ce ne poate asigura o sãnãtate bunã.Toate produsele Herbalife sunt din plante, nu contin conservanti si ingrediente de origine animalã, sînt fabricate din ingrediente pure conform standardelor de calitate si control, ceea ce confirmã cã aceste produse nu contin componente dãunãtoare sãnãtãtii.

antioxidant2

A N T I O X I D A N T I

BETA-CAROTENUL

· Este un carotenoid precursor al vitaminei A. Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza lipidele vulnerabile, dar nu atat de eficient ca vitamina E.

· Se gaseste in morcovi ,cartofi dulci si varza.

· Doza recomandata : 4000-8000 UI zilnic

VITAMINA C (acid ascorbic)

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
 • -Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Acest prospect a aparut prima data aici Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste.✅
 • DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor
  true
  DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Complex pentru ARTICULAȚII Susține mobilitatea articulară + Contribuie la regenerarea articulațiilor Supliment…
 • Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare
  true
  Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ STRESCLIN COMPLEX Pentru: – ameliorarea stărilor de suprasolicitare nervoasă si…
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…