Ce este coenzima Q10?

                                                                   Coenzima Q-10

Coenzima Q10 este o substanţă asemănătoare vitaminelor, care controlează eficienţa prin care celulele generează energie.

Aşa cum motorul unei maşini are nevoie de scânteie pentru a se aprinde, celulele noastre depind de coenzima Q10 pentru a produce energie. Persoanele care folosesc coenzima Q10 în mod regulat simt diferenţa. Nu este un efect similar celui dat de băuturile energizante sau al cafelei. Energia crescută pe care o simţi atunci când iei un supliment de coenzima Q10 este permanentă, nu dispare după scurt timp. La câteva săptămâni după ce ai început administrarea vei observa că vei obosi mai greu. Vei avea suficientă energie atunci când revii de la serviciu, pentru a te juca alături de cei mici. Vei dori să mergi cu bicicleta sau cu rolele, în loc să te prăbuşeşti în pat.

Ubichinona sau Coenzima Q10 este o substanta prezenta in toate celulele organismului, de importanta majora in procesul de alimentare cu energie a celulelor, indispensabila desfasurarii normale a proceselor biologice si biochimice si a carei carenta genereaza dereglari in reactiile de oxido-reducere ce se desfasoara la nivel celular, cu consecinte dintre cele mai diverse in functionarea organismului. In cazul in care organismul nu dispune de necesarul de coenzima (chiar si atunci cand cantitatea de Co Q10 scade cu numai 25% fata de normal), apar semnele insufucientei cardiace, hipertensiunii si ale altor numeroase boli.

Coenzima Q10 este sintetizata in organism in cantitatea necesara pana la varsta de 30 de ani. Odata cu imbatranirea scade in timp si cantitatea de Co Q10 din organism, impunadu-se suplimentarea ei prin hrana si respectiv prin utilizarea suplimentelor naturale cu aceasta substanta. Co Q10 este adeseori clasificata ca facand parte din grupa vitaminelor. Structura sa aminteste de cea a vitaminei E, insa efectul antioxidant este mult mai puternic. Din punct de vedere biochimic, Co Q10 are rol de generator si reglator de energie la nivelul mitocondriilor, acele centrale minuscule ale celulelor unde se sintetizeaza moleculele de acid adenozintrifosforic, combustibilul cu cea mai mare incarcatura de energie produs de organismul uman.

Inca din anii “80, in urma unor cerecetari efectuate in SUA s-a ajuns la concluzia ca tratamentul cu Co Q10 aduce ameliorari considerabile in cazul mai multor categorii de boli de inima, avand efect benefic asupra tuturor formelor de cardiomiopatie. Mai tarziu, cercetatorii italieni au constatat ca in urma administrarii acestui supliment natural la un numar de peste 1000 de persoane bolnave de inima, la 80% dintre ele au aparut semne certe de ameliorare.

In anul 1990, in cadrul simpozionului desfasurat la Roma, avand ca tema coenzima Q10, dr. W.V. Judy a prezentat rezultatele cercetarilor sale de mai multi ani, el administrand zilnic 100 mg Q10 unor pacienti care anterior au suferit un infarct miocardic. Lotul cercetat era alcatuit din 180 pacienti din clasa IV (intr-un stadiu al bolii deosebit de grav). Ulterior, bolnavii au fost inpartiti in doua grupe distincte a cate 90 de persoane. Pacientii din prima grupa au primit in continuare numai medicamente traditionale, iar cei din grupa a 2-a au primit pe langa acestea si 100 mg Q10 periodic. Fiind observati pe parcursul mai multor ani, s-a constatat ca numarul deceselor a fost considerabil mai mic in grupa celor care au primit Coenzima Q10. Pana la sfarsitul celui de-al 6-lea an au decedat toti pacientii tratati cu medicamente traditionale. In schimb, 40% dintre cei care au primit Q10 au supravietuit, la acesti bolnavi constatandu-se semne certe de ameliorare la numai 12 luni dupa inceperea tratamentului. La acesti pacienti a crescut capacitatea functionala a inimii si s-a redus considerabil predispozitia pentru infarct.

Conform concluziei dr. Judy, aceste experiente clinice derulate in timp au demonstrat cu certitudine faptul ca insuficienta cardiaca si predispozitia pentru infarct miocardic pot fi cauzate intr-o buna masura de carenta cronica de Q10.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…