Cimbrisorul – Antibiotic Natural

CIMBRIŞORUL – ANTIBIOTIC Natural

Cimbrişorul, “thymus serpyllum”, este o plantă medicinală, alimentară şi meliferă foarte apreciată. Iubeşte căldura şi zonele aride şi atrage prin parfumul intens, foarte plăcut.

Planta mai este cunoscută în popor sub denumirile de “iarbă mirositoare”, “tămâiţă”, “iarba cucului” şi chiar “iarba Maicii Domnului”, cimbrul ciobanului, balsama, iarba cucului, timian, timisor, schinduf sau tamaita, cimbrul pasaresc, sarpunel, simbrul, este înrudită cu cimbrul de câmp şi are proprietăţi curative deosebite. Micile frunze ale arbustului sunt extrem de apreciate şi în bucătăriile internaţionale. Vechii greci utilizau frunzele şi tulpinile de cimbrişor pentru aromatizarea vinului.

Florile mărunte de cimbrişor sunt apreciate de fluturi şi albine pentru cantităţile generoase de nectar pe care le oferă. Planta se bucura de popularitate încă din antichitate: era utilizată în evul mediu de domniţe pentru a-şi împodobi eşarfele; de slavi ca plantă de cult, cu puternice semnificaţii teologice; în medicina emprică fumul de cimbrişor trata insomnia, tusea şi tuberculoza.

În zilele noastre terapeuţii confirmă numeroase dintre acţiunile pe care le are această plantă asupra organismului uman.

În rândurile ce urmează vom descoperi care sunt proprietăţile curative şi beneficiile cimbişorului, modul de întrebuinţare şi care sunt contraindicaţiile plantei.

Cimbrisorul creste spontan, pe coline, ogoare, in poieni cu sol uscat, in luminisuri de padure si pe stancile montane, din zona cu clima temperata a Europei, in Asia, Africa de Nord, Abisinia, America de Nord, dar si in Scandinavia si Islanda. Este o planta vivace, un subarboret de talie mica (10-30 cm), cu ramuri culcate la pamant, care prind radacini. Din aceste ramuri cresc numeroase tulpini inalte de 7-10 cm, cilindrice, paroase, de culoare verde-rosiatica.

Frunzele sunt mici, opuse, glabre, de forma ovala, cu marginea intreaga, uneori indoita in jos. La baza lor, spre petiol, care este foarte scurt, se gasesc perisori (cili) ce poarta glande cu ulei eteric. Privite in zare, frunzele prezinta niste puncte transparente, care sunt in realitate celule cu ulei eteric. Florile mici, sunt grupate sub forma unor inflorescente glomerulare, pe varfurile tulpinilor verticale, au un calicul tubulos-paros terminat cu 5 dinti lungi, ciliati.

Corola este formata din doua buze (bilabiata) de culoare roz, rosie-purpurie. Planta, iubitoare de caldura, vegeteaza pe locuri aride, pietroase sau nisipoase, bogate in calciu, cu expozitie sudica. In arsita soarelui amiezii, din pernitele florilor violete, se revarsa un parfum foarte aromat, care atrage insectele si mai ales albinele.

Cimbrisorul infloreste incepand cu luna mai pana in septembrie. De la el se folosesc florile (Flores Serpylli) sau planta cu frunze si inflorescente (Herba Serpylli), recoltate cu cutitul sau secera, evitandu-se tulpinile lignificate. Recoltarea se face in zilele insorite, spre amiaza, punandu-se la uscat, in strat subtire, in locuri umbroase si bine aerisite.

Se pastreaza in saculeti de panza. Este indicat sa culegem noi insine o cantitate suficienta de amestec de flori si frunze ale tufei de cimbrisor, preferabil in perioada de inflorire a plantei. Punand la uscat acest amestec, vom avea la dispozitie, in tot restul anului, o sursa de arome placute si ingredientele de baza ale unor ceaiuri si bai vindecatoare. Putem afirma ca a venit vremea sa (re)descoperim aceasta planta, cunoscuta si utilizata inca de pe vremea stravechii civilizatii mesopotamiene.

Caracteristici generale

Cimbrişorul este o specie perenă din genul Thymus, este rudă sălbatică a cimbrului de câmp (“thymus vulgaris”). Planta creşte în tufe dense. Se caracterizează prin tulpini de 4-5 cm ascendente, ierboase în partea superioară, lemnificată la bază.

Frunzele sunt mărunte, aromatice, eliptic-ovate, plane, nezimţate, peţiolate. Au culoare verde închis pe o faţă şi verde deschis pe partea inferioară.

Florile sunt mici, purpurii, roz şi ciclam şi au caliciul cilindric-campanulat cu cinci dinţi, trei superiori, scurţi, doi inferiori.

În scop alimentar, botaniştii susţin că plantă este utilizată de aproximtiv 12 mii de ani, în scop terapeutic din vremea civilizaţiei mersopotamiene, iar ca plantă meliferă… dintotdeauna.

Proprietăţi curative şi beneficii

De la planta de cimbrişor sunt folosite părţile aeriene, ce pot fi recoltate din luna mai până în septembrie. Părţile aeriene ale acestei plante conţin substanţe amare, serpilina, ulei eteric, cimen, pimen, felandren, terpine, cariohilen, cardinen, mircen, terpinolen, saponine, compuşi oxigenaţi, alcooli, ulei gras, glicozizi flavonici, acid cafeic şi acid rozmarinic, tanin.

Preparatele din cimbrişor au proprietăţi diuretice, antiseptice intestinale, stomahic-aromatice, antitusive, antiastmatice şi expectorante. Acţionează ca antiseptic al căilor respiratorii.

Cunoscut ca fiind “antibioticul minune”, cimbrişorul are numeroase beneficii asupra organsimului, si anume:

– Expectorant şi antitusiv natural: ceaiul, pulberea şi siropul de cimbrişor sunt foarte eficiente împotriva tusei uscate. Favorizează expectoraţia şi acţionează ca antiseptic asupra cailor respiratorii, prevenind suprainfectarea. Ajută la detensionarea arborelui bronşic şi uşurează respiraţia. Este eficient în calmarea crizelor de astm, bronşite, gripă, tuse convulsivă şi tuberculoză.

–  Ajută la funcţionarea corectă a ficatului: îndepărtează toxinele acumulate la nivelul acestuia şi favorizează secreţia bilei.

– Calmează crampele intestinale: substanţele din compoziţia cimbrişorului ajută la relaxarea musculaturii netede şi favorizează îndepărtarea crampelor. Ceaiul de cimbrişor este eficient pentru calmarea durerilor menstruale şi a crampelor provocate de indigestie sau infecţie intestinale.

– Ameliorează durerile de cap şi ajută la detensionare nervoasă: elementele din compoziţia cimbrişorului hrănesc celulele nervoase, ajută la tonifierea acestora. Acţionează ca un sedativ natural şi induce starea de relaxare. De asemenea, este un supliment alimentar eficient care ajută la îmbunătăţirea memoriei.

– Benefic în situaţii de stres: acţionează ca un tonic asupra întregului organism, îl energizează şi îndepărtează stările de anxietate, tensiune nervoasă şi musculară, ajuta la calmarea şi regenizare totală. Curele cu preparate din cimbrişor sunt recomandate în perioadele se stres şi surmenaj.

– Ceaiul de cimbrişor este un bun stimulent al secreţiei lactate: poate fi consumat de mămicile care alăptează. Oferă o aromă deosebită laptelui matern.

– Cimbrişorul conţine cantităţi ridicate de uleiuri eterice, care ajută la eliminarea paraziţilor intestinali. Preparatele de cimbrişor sunt eficiente în combaterea ascaridiozei  şi oxiurazei.

– Preparatele din cimbrişor utilizate sub orice formă ajuta la distrugerea stafilocolului şi a streptocolului.

Mod de utilizare şi remedii

Cimbrişorul poate fi utilizat intern pentru tratarea şi calmarea afecţiunilor biliare, antispastice, nervoase, respiratorii.

 1. Ceaiul din cimbrişor, poate fi utilizat de toate persoanele pentru calmarea şi tratarea afecţiunilor menţionate mai sus. Ceaiul se obţine prin amesteacarea frunzelor uscate de cimbrişor cu 250 ml apă clocotită. Soluţia se lasă la infuzat pentru 10-15 minute. Se strecoară şi se consumă simplu sau îndulcit cu miere de albine când ajunge la temperatura corpului.
 2. Siropul concentrat de cimbrişor este eficient în calmarea crizelor asmatice, a afecţiunilor respiratorii şi a alcoolismului. Siropul poate fi obţinut perin amestecarea părţilor aeriene de cimbrişor (cca. 200g) cu miere de albine 400 ml, 500 ml apă şi sucul proaspăt stors de la două lămâi. Ingredientele trebuie bine amestecate şi lăsate la macerat pentru 14 zile. După aceeasta perioada siropul se strecoară şi se depozitează în sticluţe bine sigilate. Poate fi păstrat la temperatura camerei. Se consumă la nevoie.
 3. Uleiul de cimbrişor este eficient în stimularea sistemului imunitar şi tratarea afecţiunilor infecţioase. Are proprietăţi analzegice şi acţionează pentru ameliorarea afecţiunilor respiratorii. Uleiul poate fi utilizat pentru masaj.

Contraindicaţii şi reacţii adverse

Preparatele de cimbrişor nu trebuie utilizate de persoanele care suferă de astrite, enterite, esofagite, insuficientă pancreatică. Terapeuţii atragă atenţia şi asupra supradozajului.

Excesul de cimbrişor poate provoca afecţiuni gastro-intestinale şi uneori excitare nervoasă, urmată de depresie.

Beneficii / Utilizare Cimbrisorul:

Cimbrisorul este o planta aromata, cunoscuta si folosita inca din vechime, in bucatarie, in scopuri medicinale si cosmetica. A venit la noi, din tarile mediteraneene, in secolul al XI-lea. Grecii, etruscii si egiptenii ardeau cimbrul si cimbrisorul pe altarele zeilor, incantati de parfumul imbatator al acestor plante, iar romanii il foloseau in cosmetica si la pregatirea apei de baie. Cimbrisorul este renumit inca din antichitate, iar traditia spune ca acesta „este mai ales repezit, infierbantat si aprins. Stimuleaza fluxul diuretic si ciclul lunar, accelereaza avorturile, iar la o nastere normala grabeste iesirea pruncului din trupul mamei. Bautura preparata din el curata partile interne ale organismului”. Se mai spune ca “cine bea dimineata, in loc de cafea, o ceasca de ceai de cimbrisor va resimti curand efectul sau binefacator: o prospetime a spiritului, o senzatie placuta în stomac, lipsa tusei de dimineata si o stare generala buna “

Cimbrisorul contine uleiuri volatile (in special borneol, cineol, carvacrol si timol), precum si taninuri, substante amare, albumina, saruri de calcar, etc. Ceea ce il face remarcat este mirosul placut, aromat, degajat de intreaga planta, care se pastreaza chiar si dupa uscare. Mirosul de lamaie, gustul specific si puternic, usor iute, sunt accentuate in combinatia cu piperul, foile de dafin, etc., de aceea se foloseste in cantitati mici. Confera un gust aparte fripturilor din carne de vita, tocane, preparate din vanat, sos de vin rosu, etc.

Cimbrisorul este deopotriva o planta aromatica, dar si medicinala. Substanta de tip ulei, continuta de aceasta planta, avand o aroma specifica, vine in ajutorul sistemului digestiv cand acesta are de prelucrat alimente grele. Faptul ca planta produce o astfel de aroma, face ca ea sa fie chiar cultivata.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
 • -Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Acest prospect a aparut prima data aici Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste.✅
 • DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor
  true
  DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Complex pentru ARTICULAȚII Susține mobilitatea articulară + Contribuie la regenerarea articulațiilor Supliment…
 • Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare
  true
  Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ STRESCLIN COMPLEX Pentru: – ameliorarea stărilor de suprasolicitare nervoasă si…
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…