Cu ce te ajuta vitamina D?

Rezultatele unui amplu studiu american (Iowa Women’s Health Study) au dezvaluit faptul ca vitamina D ar putea sa scada riscul bolilor autoimune, se arata in ultimul numar al revistei americane “Arthritis&Rheumatism”.

Concluziile studiului – efectuat pe un lot de aproape 30.000 de femei – sugereaza ca vitamina D poate preveni bolile care sint asociate cu o disfunctie a sistemului imunitar care ataca celulele propriului organism (denumite de specialisti boli autoimune).

O astfel de disfunctie apare si in cazul artritei reumatoide.
Vitamina D are ca principal rol reglarea metabolismului calciului in organism si favorizeaza fixarea sa in oase. Rolul ei de reglare a sistemului imunitar este mai putin cunoscut. Recentele studii arata insa ca vitamina D poate preveni aparitia bolilor autoimune, asa cum este si cazul artritei (sau poliartritei) reumatoide.

In aceasta afectiune, dereglarile sistemului imunitar duc la afectarea articulatiilor degetelor, pumnului sau picioarelor. Inflamarea articulatiilor distruge progresiv cartilajul si deformeaza articulatiile. In general, se estimeaza ca femeile sint mai mult afectate de boala decit barbatii (raportul este de 3:1 in “favoarea” femeilor), cu virste intre 30 si 50 de ani.

Studiul a analizat 29.368 de femei, cu virste intre 55 si 69 de ani, timp de 11 ani, care au completat chestionare detaliate referitoare la obiceiurile lor alimentare si consumul de suplimente (vitamine, minerale etc). Rezultatele au aratat ca femeile care aveau cel mai mare aport de vitamina D – cel putin 290 de Unitati Internationale pe zi (UI/zi) – si-au diminuat riscul de a face artrita cu 28 la suta. Cele care luau cel putin 400 UI/zi si-au diminuat acest risc cu 34 la suta.

Doze recomandate (DR):

DR, 200 UI (5 micrograme) pe zi, pentru cei cu virste cuprinse intre 5 si 50 de ani. Pentru cei care au virste intre 51 si 70 de ani, DR este de 400 UI (10 micrograme) pe zi. Pentru copiii sub 5 ani, DR este de 100 UI. Principalul efect advers al dozelor mari de vitamina D este aparitia hipercalciuriei si formarea calculilor urinari (pietre la rinichi).

Cum se formeaza vitamina D

Vitamina D, considerata un adevarat hormon, este indispensabila pentru absorbtia calciului de catre organism, si in buna “gestiune” a calciului: depozitarea in oase si eliminarea din organism. Are un rol esential in formarea si pastrarea sanatatii scheletului si dintilor, mai ales perioada de crestere.
Cea mai importanta sursa de vitamina D o constituie lumina naturala a soarelui, razele ultraviolete. Sub actiunea radiatiilor ultraviolete, provitamina D (7 dihidro-colesterolul) din piele se transforma in vitamina D. Asa se explica actiunea terapeutica a razelor solare asupra copiilor bolnavi de rahitism. Vitamina D din organism are o origine dubla: endogena, prin transformarea in piele a colesterolului sub influenta radiatiilor ultraviolete, si din alimentatie.

Alimentele cele mai bogate in vitamina D sint ficatul de peste (ulei din ficat de morun), pestele gras (somon, ton, macrou, sardele), galbenusul de ou, ficatul, laptele integral (nedegresat) si produsele lactate nedegresate (unt, in special). Sardelele si tonul contin cea mai mare cantitate de vitamina D (36 micrograme de vitamina D la 100 de grame de peste – echivalentul a aproximativ 1400 UI).

 

Vitamina D este una dintre cele mai importante pentru corp. Numeroase studii au aratat ca are foarte multe beneficii: pastreaza oasele intr-o forma sanatoasa, este foarte importanta pentru inima si reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, printre care si cel la san.

Jumatate dintre femei nu asimileaza in mod natural cantitatea necesara de vitamina D. Specialistii afirma ca femeile trebuie sa asimileze intre 800 si 1.000 de unitati internationale pe zi.

Poti “face rost” de aceasta vitamina prin suplimente alimentare sau prin consumul unoralimente bogate in vitamina D. MSN va spune ce alimente trebuie sa consumati pentru a asimila cat mai multa vitamina D:

Somonul

100 de grame de somon consumat zilnic va poate oferi 360 de unitati internationale de vitamina D. Aceasta cantitate reprezinta aproximativ jumatate din cantitatea zilnica necesara.

somon

Laptele de vaca si cel de soia

Laptele de vaca este o sursa foarte importanta de vitamina D. Un pahar de 250 de ml de lapte va poate oferi 98 de unitati internationale de vitamina D. Daca sunteti adept al produselor din soia puteti apela la laptele de soia, foarte gustos si sanatos.

pahar de lapte

Tonul in ulei

85 de grame de ton in ulei va ofera 25% din cantitatea zilnica necesara de vitamina D. Daca sunteti la birou va puteti prepara foarte repede un sandvis pentru pranz. In acest mod va veti potoli foamea si veti avea asimila multe vitamine.

ton in ulei

Iaurtul

Iaurturile sunt foarte sanatoase si recomandate pentru dietele de intretinere si nu numai. La 170 de grame de iaurt veti asimila 80 de unitati internationale. In afara de vitamina D, iaurtul contine potasiu, magneziu, vitamina B2 si B12.

iaurt

Cerealele

Nu toate cerealele contin vitamina D, asa ca inainte sa le cumparati verificati ambalajul. Specialistii va recomanda sa consumati cerealele integrale. Acestea reprezinta o bogata sursa de fibre. Atentie , fara mult zahar!

cereale bol

Pe larg despre vitamina D!

De ce nu vi s-a dezvăluit adevărul despre vitamina D?

Lumea modernă este bântuită de epidemia deficienţei de vitamina D, această epidemie fiind de o astfel de profunzime şi gravitate încât, face ca gripa porcină H1N1 să pară doar o simplă răceală. Deficienţa de vitamina D nu doar că se extinde în mod alarmant, dar este şi cauza principală a altori boli grave precum cancerul, diabetul, osteoporoza şi afecţiunile inimii.

Un nou studiu publicat în ediţia din martie 2010 a Jurnalului de Endocrinologie Clinică şi Metabolism (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism) a arătat că un procent şocant de 59% din populaţie suferă de deficienţa de vitamina D. Mai mult, aproape 25% din persoanele testate prezintă un nivel extrem de scăzut de vitamina D în organism.

Autorul principal al studiului, Dr. Richard Kremer de la Centrul de Sănătate al Universităţii McGill spune că “Nivelurile anormale de vitamina D sunt asociate cu o întreagă gamă de boli, inclusiv cancerul, osteoporoza şi diabetul, precum şi tulburările cardiovasculare şi cele legate de sistemul imunitar.”

Acest nou studiu confirmă existenţa unei legături clare între deficienţa de vitamina D şi grăsimile stocate în organism. Acest lucru susţine teoria prezentată cu mulţi ani în urmă aici în Natura lNews, despre faptul că razele soarelui facilitează pierderea grăsimii din organism. Vitamina D ar putea fi mecanismul hormonal prin care acest fenomen al pierderii grăsimiii operează în corpul uman.
Însă rezultatele cercetărilor legate de vitamina D nu se opresc aici…

Activatorul sistemului imunitar
Cercetările recente desfăşurate la Universitatea din Copenhaga au dezvăluit că vitamina D activează sistemul imunitar prin “armarea” celulelor T astfel încât acestea să combată infecţiile.

Această nouă cercetare, condusă de profesorul Carsten Geisler de la Departamentul Sănătăţii, Imunologiei şi Microbiologiei Internaţionale de la Universitatea din Copenhaga, a arătat că, fără vitamina D, celulele T ale sistemului imunitar rămân dormante, neoferind deloc protecţie, sau doar într-o mică măsură împotriva invaziei microorganismelor şi virusurilor. Dar prezenţa vitaminei D în circuitul sanguin face ca celulele să fie “armate” şi să detecteze invadatorii, distrugându-i şi eliminându-i din organism.

Cu alte cuvinte, vitamina D acţionează precum cheia de contact a maşinii dumneavoastră: Maşina nu va porni, doar după ce aţi introdus cheia în contact şi aţi pornit motorul. În acelaşi fel, sistemul dvs. imunitar nu va funcţiona decât dacă este activat din punct de vedere biochimic de către vitamina D. Dacă începeţi sezonul rece cu o deficienţă de vitamina D, sistemul dumneavoastră imunitar este practic lipsit de apărare împotriva gripei. De aceea, persoanele care se îmbolnăvesc sunt cele care petrec mult timp în casă şi îşi desfăşoară activitatea la interior, fiind astfel expuşi la o deficienţă cronică de vitamina D.

De fapt, persoanele care au decedat din cauza H1N1 sufereau de deficienţa de vitamina D. Practic ele nu mai beneficiau de protecţia oferită de sistemul imunitar, fiind astfel ţinte uşoare pentru gripa porcină.

Aceste descoperiri legate de “armarea” sistemului imunitar de către vitamina D au fost publicate în “Imunologia Naturii” (Nature Immunology). Prin comentariile pe marginea descoperirilor, cercetătorii au consimţit că “Oamenii de ştiinţă ştiau de foarte mult timp că vitamina D este importantă pentru absorbţia calciului şi că această vitamină a mai fost implicată în boli precum cancerul şi scleroza multiplă, dar ceea ce nu au realizat este faptul că vitamina D este crucială pentru activarea sistemului imunitar – lucru care ne este clar acum.” (Sursa: UK Telegraph).

Se pare însă că CDC şi WHO ignorează complet această cercetare, altfel ar fi recomandat vitamina D pentru combaterea epidemiei H1N1 în locul injecţiilor de vaccin. Vitamina D ar fi fost mult mai eficientă (şi mai puţin constisitoare) în lupta împotriva epidemiei decât vaccinurile, mai ales că aceste vaccinuri nu îşi exercită efectul doar în cazul unei reacţii din partea sistemului imunitar, iar pentru această reacţie prezenţa vitaminei D este indispensabilă în organism!

Şi pentru că vaccinurile prezintă efecte secundare nedorite, precum afecţiuni grave neuorologice într-un număr redus de cazuri, singurul efect secundar al vitaminei D este că previne apariţia a 77% din cazurile de cancer.

Numitorul comun al afecţiunilor
Ceea ce ne este acum foarte clar în urma desfăşurării tuturor noilor studii, este că deficienţa de vitamina D poate fi  numitorul comun al majorităţii bolilor degenerative moderne, cu efecte devastatoare. Pacienţii cu insuficienţa renală suferă la unison de deficienţa de vitamina D, iar diabeticii se află de obicei în aceeaşi situaţie. Persoanele care suferă de cancer, prezintă aproape în toate cazurile deficienţă gravă de vitamina D, precum şi persoanele cu osteoporoză şi scleroză multiplă.

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...