Cum Combatem Colesterolul Marit?

Colesterolul – inamicul public numãrul unu

 

Colesterolul este o substantã grasã sintetizatã de organismul uman si cel animal, fiind indispensabil pentru viatã.

Face parte din structura membranelor celulare din întregul corp si este utilizat pentru sinteza de hormoni, vitamina D si acizi biliari.

Colesterolul începe sã devinã periculos atunci când este în exces. Surplusul de colesterol neutilizat de cãtre corp începe sã se depoziteze în peretele arterelor, formând plãcile de aterom, care cresc progresiv, îngustând lumenul vasului si scãzând aportul de sânge la tesuturi, generând ateromatoza.

Mai mult, aceste plãci de aterom se pot fisura, rupe, cu aparitia complicatiilor redutabile: infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

De unde provine colesterolul?

Ficatul sintetizeazã majoritatea colesterolului de care are nevoie organismul uman, dar existã si un aport de colesterol, deloc de neglijat, din alimentatie, în special din grãsimile animale: carne grasã, viscere (ficat), slãninã, unturã, unt, gãlbenus de ou, brânzeturi grase.

Excesul de colesterol din sânge (hipercolesterolemia) poate proveni dintr-o sintezã crescutã de colesterol sau din alimentatie.

 

Existã un colesterol “bun” si unul “rãu”?

 

Colesterolul este transportat în sânge de mici particule proteice:  unele mici si usoare – LDL (low density lipoprotein) – asa numitul colesterol “rãu” pentru cã se depoziteazã pe peretii vaselor de sânge, îngrosându-le si îngustându-le calibrul, generând ateroscleroza;

 

– altele mari si grele – HDL (high density lipoprotein) – asa numitul colesterol “bun” ce actioneazã prin gãsirea si recuperarea pãrtilor din LDL pe care le aduce din nou în ficat, având un efect protector vascular antiaterosclerotic.

 

Valorile normale ale colesterolului în sânge:

 

Colestrol total: sub 200 mg/dl (sub 190 mg/dl la persoanele cu cardiopatie ischemicã);

 

HDL – colesterol: peste 45 mg/dl pentru bãrbati si peste 55 mg/dl pentru femei;

 

LDL – colesterol: sub 150 mg/dl (sub 100 mg/dl la persoanele cu cardiopatie ischemicã);  Raportul LDL/HDL – colesterol: peste 5.

 

Colesterolul crescut din sânge este, la ora actualã, considerat “inamicul numãrul unu” al sãnãtãtii. Reducerea concentratiei colesterolului sanguin reprezintã baza profilaxiei bolilor cardio-vasculare, având o importantã similarã cu aceea a controlului terapeutic corect al hipertensiunii arteriale.

 

Mijloacele folosite sunt:  nemedicamentoase: dietã, cu reducerea grãsimilor animale, si exercitiul fizic regulat;  medicamentoase: statinele, fibratii, derivatii de niacinã, rãsinele sechestrante de acizi biliari.

 

Grãsimi cât mai putine

 

Dieta zilnicã trebuie sã continã cantitãti reduse de grãsimi saturate, bogate în colesterol, cum sunt cele de origine animalã.

 

Trebuie evitate carnea grasã, slãnina, untura, organele (ficat, creier, rinichi), mezelurile, mai mult de douã gãlbenusuri de ou pe sãptãmânã, maionezele, cremele, dulciurile rafinate (ciocolata, înghetata), untul, smântâna, frisca.

 

Sunt recomandate uleiurile vegetale (ulei de mãsline, floarea-soarelui, soia), legume, fructe, cereale, produse lactate degresate. Cafeaua se recomandã a fi fãcutã la filtru, folosind filtru de hârtie, pentru a absorbi grãsimile nesaponificabile care se elibereazã în timpul fierberii. Se poate consuma si alcool, dar în cantitate moderatã (30 g alcool pur pentru bãrbati si 20 g pentru femei, adicã, douã pahare de vin – de preferat vinul rosu, 500 ml bere sau 70 ml tãrie).

 

Atentie: aceasta este doza pe sãptãmânã, nu zilnicã si trebuie nu sã coexiste alte boli la care alcoolul este contraindicat (hepatita, ciroza, pancreatita).

 

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…