Exercitii pentru mobilitatea coloanei vertebrale

Exercitii pentru mobilitatii coloanei vertebrale

 Coloana vertebrala este o opera de arta capabila sa efectueze miscari în toate directiile, folosite regulat în activitatile de zi cu zi. Din pacate, viata noastra sedentara conduce la adoptarea unei posturi disfunctionale ce limiteaza miscarile potentiale ale coloanei. Coloana vertebrala este una dintre cele mai importante parti vitale ale corpului uman, sustinind trunchiul si permitind toate miscarile posibile. Atunci cind ea este afectata si functionarea ei este prejudiciata, consecintele pot fi dureroase si chiar imobilizatoare.

 

Sistemul Xing Shen Zhuan actioneaza în special asupra corpului fizic, cu focalizare asupra coloanei vertebrale, care este considerata elementul central al fiintei umane. Fiecare exercitiu are ca tinta anumite aspecte energetice conexe cu coloana vertebrala.

 S-au constatat efecte benefice asupra tuturor organelor interne ficatului; inimii, splinei, plaminilor, rinichilor, vezicii biliare, pericardului, intestinelor gros si subtire, stomacului si asupra articulatiilor.

 Prima parte a sistemului – armonizarea si echilibrarea corpului fizic – se efectueaza prin intermediul a 30 de exercitii, fiecare exercitiu focalizindu-se asupra unui anumit segment al coloanei vertebrale, dinamizind cele 24 de vertebre, plus alte sase exercitii care activeaza bratele, soldurile si picioarele.

 Doua exercitii din Sistemul Xing Shen Zhuan

Efectele benefice ale exercitiilor mentionate apar în mod natural sisau sint stimulate în timpul practicarii corecte a formelor.

 În urma cercetarilor efectuate în timpul experimentelor stiintifice s-au constatat urmatoarele efecte benefice asupra corpului uman

 – deschiderea accesului la fiecare vertebra a zonei cervicale, restabilind mobilitatea si capacitatea de miscare prin independenta fiecarei vertebre;

 – decompresarea discurilor intervertebrale, lungirea si echilibrarea muschilor zonei cervicale;

 – activarea micromiscarilor naturale ale articulatiilor craniene, masind creierul  si cerebelul;

 – activarea sistemelor circulator si limfatic, talamusului, hipotalamusului, glandelor pineala si pituitara;

 – deschiderea sinusurilor si stimularea bulbului olfactiv;

 – reactivarea nervului plexus;

 – întarirea sistemului imunitar;

 – mobilizarea organismului în procesul autovindecarii bolilor cronice;

 – reglarea respiratiei;

 – echilibrarea mintii si  emotiilor

Gitul Cocorului

În acest exercitiu trebuie sa realizam un patrat imaginar folosindu-ne barbia si capul. Ideea principala a acestui exercitiu este de a fi capabili sa izolam miscarile gitului de restul corpului, care ramine nemiscat într-o stare de relaxare, coloana vertebrala fiind aliniata. Axa de rotatie a capului va fi osul sfenoidal.

 Ne imaginam ca rotim capul în jurul axei sale. Cu cit miscarile vor fi mai ample cu atit mai mult veti reusi sa activati punctul Yu Zhen, baza cutiei craniene, asupra caruia este focalizat acest exercitiu.

  Realizind  miscarea capului înainte, urmariti sa extindeti gitul cit mai mult ca si cum a-ti deschide o armonica. Acest lucru va extinde vertebrele cervicale începind cu Da Zhui, cea de-a 7-a vertebra cervicala, în sus. Este necesar sa mentineti pe tot parcursul acestui exercitiu relaxate barbia, maxilarul, pielea capului, gitul, baza craniului, umerii, zona lombara, bazinul. Aceasta este singura directie în care ar trebui orientata activitatea mentala. Repetati din nou si din nou întrebarea sint relaxat sau nu în zonele mentionate.

 Exercitiul începe cu relaxarea gitului. Baza gitului functioneaza ca un arc care mai întii se comprima, apoi se extinde.  Extinderea gitului începe de la baza înainte, deplasind barbia pe prima latura a patratului imaginar, paralela cu solul. Relaxam barbia, maxilarul, baza cutiei craniene, gitul, baza gitului, umerii. Tindem sa cream astfel o presiune asupra punctului Yu Zhen, baza craniului.

 A doua miscare se executa prin rotatia din ce în ce mai mare a capului în jos. Observam ca rotatia în jurul osului sfinoidal se mareste si ajunge la maximum.

Are loc comprimarea punctului Yu Zhen, si totodata relaxarea umerilor.

 

Exercitii coloana vertebrala
Exercitii coloana vertebrala

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…