Fimoza la copii baieti

 Fimoză

Afecţiunea este prezentă doar la băieţi.

Fimoza este definită prin existenţa unui orificiu preputial strâmt, datorită unui inel fibros prepuţial, care nu permite decalotarea glandului. Poate fi congenitală, se asociază frecvent şi cu un exces prepuţial „în bot de tapir” si secundară, unor infecţii locale (balanopostite) sau după  decalotarea forţată care lezează prepuţul şi duce la formarea unor fisuri  prepuţiale ce se cicatrizează stenozant, având ca rezultat final fimoza. Poate fi considerată fiziologică până la vârsta de 4-5 ani.

tratament fimoza
tratament fimoza

Vârsta favorabilă, pentru băi, se pare a fi între patru şi şapte ani, dar poate fi eficace chiar si băieţilor de 10 ani.

Caşul popii (nalbă)

Pentru baia unui copil se utilizează un pumn plin cu plantă de caşul popii, care se lasă în apă rece 10-12 ore, peste noapte, la macerat. După aceasta se strecoară, se încălzeşte şi se face baie. In timpul băilor, se trage înapoi prepuţul. Se pot face una-două băi pe săptămână.

Băi cu sulfat de potasiu

O altă metodă pentru tratamentul fimozei la copii constă în băi calde cu soluţie de sulfat de potasiu 10%. Se folosesc 10-12 mililitri de soluţie (de la farmacie) la o baie caldă (50-70 litri). Uneori, după numai patru băi, apar rezultate pozitive, nefiind nevoie de o intervenţie chirurgicală.

La sugar şi copilul mic orificiul prepuţial este îngustat fiziologic, însă în lipsa unor fenomene inflamatorii locale, până la vârsta de 4-5 ani se dilată progresiv, permiţând o decalotare facilă.

Intre prepuţ şi gland pot exista aderenţe strânse, se poate acumula o secreţie fiziologică numită smegma (cu aspect de brânză), care realizează o decalotare naturală a glandului.

La majoritatea copiilor mici fimoza este mai degrabă fiziologică decât patologică, prepuţul fiind incomplet separat de epiteliul glandului penisului (aderenţe balanoprepuţiale fiziologice).

La copiii mai mari şi la adulţi fimoza este mai frecvent patologică decât fiziologică.

Fimoza patologică (congenitală sau secundară) predispune la tulburări disurice, infecţii locale şi ascendente; la copiii mari realizează un obstacol subvezical şi poate genera reflux vezico-ureteral şi infecţii urinare recidivante.

Complicaţiile fimozei:

 • Balanita – o inflamaţie a mucoasei glandului penian;
 • Balanopostita – presupune şi infectarea mucoasei prepuţiale.

Aceste inflamaţii, foarte rare la copii, sunt de obicei rezultatul suprainfecţiei bacteriene  sau fungice a smegmei.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
 • -Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Acest prospect a aparut prima data aici Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste.✅
 • DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor
  true
  DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Complex pentru ARTICULAȚII Susține mobilitatea articulară + Contribuie la regenerarea articulațiilor Supliment…
 • Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare
  true
  Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ STRESCLIN COMPLEX Pentru: – ameliorarea stărilor de suprasolicitare nervoasă si…
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…