Marul ca tratament naturist

MĂR.

Mallus pumilla  Fam. Rosaceae.

Descriere-fruct care se regăseşte şi în Biblie, este răspândit pe toată suprafaţa pământului, urcând spre nord până aproape de Cercul Polar şi coborând în sud până în Noua Zeelandă şi Australia. Se cultivă de aproape 8000 de ani, fiind găsit, sub formă carbonizată, în numeroase săpături arheologice. Merele au fost cultivate pentru prima dată după cum spun unii istorici, în sud vestul Asiei, la sud de munţii Caucaz, între Marea Caspică şi Marea Neagră. Alţi cercetători au descoperit însă prin metode de datare cu carbon, seminţe de măr din anul 6500 î.C, iar arheologii au descoperit chiar în Anglia imprimări fosilizate de seminţe de măr din epoca Neolitică.

Cunoscut deci încă din Antichitate ca un fruct divin, mărul a fost introdus în cultul adorării unor zeităţi. Preţuit de romani ca aliment şi medicament, mărul este şi un simbol al prosperităţii, oferit drept dar de Anul Nou. Tracii şi geto-dacii cunoşteau şi ei, cultura mărului, prezent pe basoreliefurile de pe columna Traiană. Nici nu se explică altfel zecile de soiuri de măr cultivate, astăzi în România, fără această continuitate istorică. Rădăcina  variază în funcţie de soi ca ritm de creştere şi dimensiuni. Tulpina înaltă până la 10m, cu coroana largă, puternică, ramificată, caracteristică fiecărui soi. Frunze ovate, eliptice, lat eliptice, obovate sau alungit obovate, acute sau obtuze la vârf, pe margini crenat serate sau dublu serate, faţa inferioară moale-tomentoasă-păroasă. Flori albe roz, tipul 5, grupate în cime umbeliforme. Înflorire IV-V. Fructe poame globuloase, cu o mică adâncitură la ambele capete, mărimi variate, colorate diferit după soi. Longevitate 150 ani, multe soiuri, în funcţie de portaltoi trăiesc 20-45 ani. În terapeutică se poate folosi fructul, frunzele sau florile. Fructus, folium, flores.

În tradiţia populară: coaja şi frunzele se foloseau la vopsit în galben, roşu şi negru.

Se consumau crude, dar şi uscate, murate, sub formă de marmeladă, must, etc.

În nordul Moldovei, crenguţele de măr dulce se fierbeau şi se făceau cu ele oblojeli contra bubelor dulci.

În munţii Apuseni, se puneau pe bubele dulci must stors din mere. Frunzele de măr dulce, cimbrişor şi gutui, se foloseau la oblojeli la cel perit.

În unele părţi, merele coapte se luau contra tusei. În ţinutul Sucevei se făcea o bortă într-un măr domnesc, se punea în ea piper, se cocea la foc şi se mânca pentru tuse.

Compoziţie chimică: apă 83-93%, zaharuri reducătoare, zaharoză, celuloză, pentosan, lignină, acizi liberi, pectine, esteri volatili, alcool, aldehide, materii grase, protide, săruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, fier, brom, aluminiu, arsen, sulf, magneziu, cobalt, tanin (2%), esteri amilic, formic, acetic, caproic, aldehidă acetică, geraniol, Vitaminele: A, B1, B2, C, PP(mai ales în coajă)acid pantothenic, vit C. Valoare calorică 80-124Kcal\100g. Un măr de mărime medie conţine 80 de calorii.

Acţiune farmaceutică: tonic, diuretic, uricolitic, depurativ, antiseptic intestinal, protector gastric, hipercoleserolemiant, laxativ.

În 1949 Brownw afirma: „cancerul este o problemă numai pentru cei care nu consumă niciodată mere”. Dr Allen B. Mac Harsville a descoperit că unele „Jumping G” (gene care sar) pot produce apariţia unei celule canceroase în orice ţesut, cu excepţia ţesutului coronarian (pe vasele care hrănesc cordul). Cercetătorul scoţian a evidenţiat 14 tipuri de aminoacizi existenţi în coaja de măr, care pot scădea riscul de „salt” al genelor ce pot canceriza o celulă. Aproape jumătate din cei 14 aminoacizi se regăsesc numai în măr.

Compoziţia extrem de variată şi complexă a mărului, foarte bogată în zaharuri, flavonoide, polifenoli, acizi organici, pectine, etc, îi conferă virtuţi terapeutice excepţionale. Este bine de ştiut că în coajă există de 2 ori mai multă vitamină decât în pulpă. Acestea contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire şi ajută la prevenirea cancerului. Cercetări recente au descoperit că mărul ajută la scăderea colesterolului dacă este consumat regulat de 3 ori pa zi. Stimulează arderile din organism ajutând la slăbire.

Sucul de mere previne astmul. Cercetătorii Britanici au ajuns la concluzia că un pahar de suc de mere băut zilnic poate preveni astmul. După studiile efectuate, boala poate fi pusă pe seama renunţării la o alimentaţie sănătoasă, în favoarea preparatelor de tip fast-food. Studiul efectuat pe copii, arată că cei care obişnuiesc să consume suc de mere zilnic cu 50% mai puţine şanse de a dezvolta astmul. Cu toate acestea, consumul de mere proaspete nu duce la aceleaşi rezultate.

Sursă importantă de flavonoizi (alături de ceapă şi ceai verde), mărul are acţiune antioxidantă, reuşind să reducă afecţiunile cronice sau degenerative.

Mărul este bogat în vitaminele A,B,C şi în substanţe nutritive precum magneziul, fosforul, fierul şi potasiul care ajută la reducerea colesterolului. Merele sunt indicate în curele de slăbire, au efect diuretic şi conţin zaharuri naturale necesare pentru buna funcţionare a organismului. Este indicat să consumi 3-4 mere pe zi, dintre care unul imediat ce te trezeşti. Poţi consuma aceste fructe şi în formă de compot, dar cu un adaos de zahăr scăzut.

Din start trebuie spus că merele sunt apreciate foarte mult pentru valoarea lor nutritivă crescută. Senzaţia astringentă pe care o simţim atunci când muşcăm din măr provine de la compoziţia crescută de tanin din fruct, iar aroma merelor este rezultatul unui amestec de aproximativ 250 de elemente pe acere acest fruct le conţine.

Persoanele care consumă mere regulat au un risc mai scăzut de îmbolnăvire de cancer la plămâni.

Datorită conţinutului mare în apă, merele sunt răcoritoare şi ajută la reducerea febrei. Răzuiţi câteva mere şi daţi bolnavului cu febră, efectul benefic producându-se rapid. În caz de gripă îndelungată se recomandă ca în curs de 2-3 zile să se consume ca unică hrană 500 g până la 1 kg de mere crude rase. Dacă bolnavul tuşeşte daţi-i să bea o infuzie din flori de măr, 30 g la 1 litru de apă.

Fibrele ce intră în componenţa mărului ajută la reducerea colesterolului şi la prevenirea bolii canceroase. Potasiul este un adjuvant în reglarea tensiunii arteriale, iar substanţele nutritive antioxidante reduc riscul apariţiei cancerului de colon şi ficat.

Substanţele conţinute în coajă ajută la amplificarea acţiunii vitaminei C asupra întregului organism.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: acnee, afecţiuni bronhice, afecţiuni dentare şi gingivale, afecţiuni dermatologice, afecţiuni intestinale, afecţiuni renale, amigdalită, anemie, angină, arsuri stomacale, artritism, astenie fizică şi intelectuală, atacuri cerebrale, ateroscleroză, boli hepatice, boli de rinichi, boli de stomac, bronşite, căderea părului, calculi la vezica, cancer, cefalee, chisturi seboreice, colecist mărit, colesterol mărit, colibaciloză, comedoane, convalescenţă, constipaţie, cosmetică, crampe stomacale, curăţirea dinţilor, demineralizare, dereglări metabolice, depurativ, diabet infantil, diaree, disfuncţiile sistemului nervos, dispepsie, dizenterie, dureri de urechi, eczeme, edeme cardiace, erupţii cutanate, enterocolite, febră, frumuseţe, gastrite, gingivite, graviditate, gripe, gută, hemoroizi, herpes, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, imunitate scăzută, indigestie, infarct, infecţii intestinale, infecţii respiratorii, infecţii urinare, îngrijirea pielii, insomnii, laringită, laxativ, litiază biliară, litiază urică, mâncărimi de piele, migrene, nervozitate, obezitate, oboseală, oligurie, osteoporoză, otalgii, palpitaţii, pecingine, pirozis, plăgi atone, pletoră, poluare, râie, rectocolită, reumatism, riduri, sarcină, scabie, secreţii salivare insuficiente, sedentarism, siluetă, stări febrile, stimularea funcţiei creierului, surmenaj, ten, tranzit intestinal dereglat, tulburări de vedere, tuse, ulcer gastric, vomismente, zona zoster.

Modul de folosire:

-Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

-Suc aplicat pe faţă ca o compresă, reface ridurile şi vindecă acneea în foarte scurt timp.

-Oţet de mere se aplică pentru calmarea arsurilor sau în cazul mâncărimilor de piele.

-Mere coapte se aplică pastă pe răni pentru cicatrizare.

-Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

-Fruct dat pe răzătoare în cazul diareei la copii.

-Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

-Un măr copt în cuptor se va tăia în două apoi se va pune în locurile dureroase, inclusiv la urechi. Se aplică cât se poate de cald şi se ţine până trece durerea.

-Infuzia din coji de mere. 2 linguri de coji mărunţite se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară şi dacă nu aveţi diabet se poate îndulci cu miere pentru a se induce un somn liniştit. Se va bea cu 2 ore înainte de a se culca în insomnii.

-Cure cu fructe crude. Se va consuma în fiecare zi, cel puţin un Kg de mere crude, o perioadă cât mai lungă, care asigură revigorarea organismului.

-Consumul unui măr seara după masă pentru a asigura laxaţia scaunului, util în cazul hemoroizilor mai ales dar şi la alte afecţiuni în care este prezentă constipaţia.

-ceaiul din coji de mere tăiate mărunt, îndulcit cu miere taie setea, alină tusa şi guturaiul.

-Miez de mere cu sâmburi- 2 linguriţe puse la 250 ml şi fiert timp de 15 minute, ajută la spălarea rinichilor şi aduc urinare.

-Fructe uscate. Se obţin prin tăierea în felii, cu o grosime de 1 cm, a fructului bine spălat înainte. Feliile se pun pe o aţă care se aşează în prejma unei surse de căldură. După ce se usucă se păstrează în pungi de hârtie. Se pun apoi câteva fructe uscate în apă 6-8 felii la 250 ml apă şi se pot lăsa de seara până dimineaţa, când se poate consuma atât lichidul cât şi fructele.

-Cura de mere- are proprietăţi tonice musculare, ajută digestia şi acţionează benefic asupra sistemului nervos. Această cură va fi urmată mai ales pentru buna funcţionare a stomacului, dezinfectarea intestinului şi protejarea de iritaţii, pentru a drena şi stimula rinichii. De asemenea este recomandată suferinzilor de gută şi reumatism, precum şi celor cu litiază urinară. Aceşti bolnavi pot încerca următoarea reţetă: se taie 2-3 felii de mere necurăţate de coajă (spălate foarte bine sub jet de apă). Se fierb la un litru de apă timp de 15 minute. Se strecoară. Se beau 3 căni până seara. Acest tratament se face cel puţin 3 săptămâni şi se reia de 3 ori în cursul anului.

Atenţie- spălaţi bine merele înainte de a le consuma şi aveţi grijă de unde le cumpăraţi. Alegeţi doar merele cultivate organic, deoarece dacă au fost stropite ele pot reţine pesticidele. Aceste îngrăşăminte pot afecta funcţiile ficatului şi celulele sistemului nervos.

Prepararea cidrului: cel mai bun cidru se obţine din fructele acrişoare nu din cele foarte dulci cum se credea. Trebuie însă ca aceste fructe să fie coapte pentru că altfel dau un cidru acru şi ne aromat. Este bine să se facă numai din mere, pentru că atunci este mult mai gustos. În special nu se amestecă cu pere pentru că dă un cidru fad. Se aleg mere sănătoase, bine coapte şi care să nu fie lovite sau viermănoase. Se pot însă alege mere de diferite soiuri.  Se spală fructele, se zdrobesc apoi se dau prin storcătorul de fructe pentru a obţine sucul. Sucul se strecoară prin pânză. Se pune apoi într-un vas de fermentare care un furtun cu un capăt într-un vas cu apă. Se va adăuga zahăr în funcţie de cât de dulci sunt merele. La cele dulci nu se pune nici un pic de zahăr iar la celelalte s pune în aşa fel ca sucul să fie dulce. Se lasă la fermentat la temperatura camerei până nu mai se produc bule de gaz în vasul de apă (aproximativ 2 săptămâni.).

Cu ajutorul unui furtun se ia cu grijă partea de la suprafaţă, fără a lua şi depunerile sau să se tulbure drojdia de la fund. Se pune în vase mai mici pentru 4-5 săptămâni, timp în care se continuă fermentaţia mai lent. Se trage din nou de pe drojdie şi se pune în sticle de capacitate mai mică care pot păstra timp de un an. Se vor pune în acest caz sticle rezistente şi cu dopuri de plută opărite.

Se utilizează cidrul pentru constipaţie, gută, obezitate, hemoroizi

Vopsitorie– scoarţa proaspătă se poate folosi pentru colorarea fibrelor naturale în galben, verde sau cenuşiu.

Sucul de mere- se folosesc mere ionatane sau galbene. Ele stimulează funcţiile ficatului şi ale rinichilor. Sucul de mere este un bun tonic muscular şi al sistemului nervos, antiseptic intestinal, antireumatismal, antiaterosclerotic, indicat în cazurile de gută, bronşite, cardiopatie ischemică. Persoanele obeze li se recomandă „zile de mere” în care să consume câte 1 kg de mere sau suc pe zi, fără alte alimente. Sucul de mere poate fi amestecat cu sucul de legume pentru a oferi acestora un gust mai bun. Se poate consuma în funcţie de toleranţa individuală până la 5 litri de suc pe zi.

Extern sucul de mere este un bun întăritor al ţesuturilor, folosindu-se în loţiuni de faţă (în acneea juvenilă sau în cosmetică), comprese pentru sâni (în perioada de creştere al acestora, la pubertate sau în mastoza sclerochistică).

Poate fi utilizat de asemenea ca gargară, în bolile gâtului (faringite, amigdalite, anghine).

Modul de folosire pe afecţiuni:

Acnee– Suc aplicat pe faţă ca o compresă, reface ridurile şi vindecă acneea în foarte scurt timp.

Afecţiuni bronhice– amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii.

Afecţiuni dentare şi gingivale- mâncând mere crude facem un masaj eficient al gingiilor, curăţăm dinţii şi le redăm, în mod natural culoarea albă. Albirea dinţilor se produce datorită acidului oxalic din compoziţia mărului.

Afecţiuni dermatologice– Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Afecţiuni digestive- merele au un efect benefic asupra digestiei. Ele sunt uşor de digerat şi în plus conţin acid malic şi tartric care inhibă fermentaţia la nivelul intestinelor. Conţinutul mare în pectine (care sunt nişte fibre solubile), permite dezvoltarea bacteriilor benefice procesului de digestie şi uşurează procesul de eliminare. De asemenea pectinele contribuie la reducerea colesterolului, a glicemiei, fiind în acelaşi timp un aliment important pentru cei care au probleme cu inima, sistemul circulator sau suferă de diabet.

Merele verzi au un rol important în curăţirea ficatului şi bilei, iar uneori pot chiar să distrugă pietrele de la nivelul bilei.

Afecţiuni intestinale- este foarte indicată o infuzie de mere: două trei mere ne curăţite de coajă, tăiate felii rotunde, ce se pun să fiarbă o oră la un litru de apă.

Afecţiuni renale- se iau 5-6 linguri de pulbere de mere uscate pe zi (se taie felii subţiri, se usucă la aer sau la cuptor, apoi se pisează). Tăiaţi rondele 3 mere mari cu coajă, puneţi-le într-un litru de apă rece, adăugând câteva bucăţi de lemn dulce. Fierbeţi-le 15 minute, apoi filtraţi şi beţi după plac, fără să-l îndulciţi (să aibă temperatura camerei).

Amigdalită– se ia o lingură de praf obţinut din coajă de măr, 1 lingură de seminţe de in şi 1-2 linguriţe de miere, peste care se toarnă 250 ml apă fiartă. Conţinutul se fierbe într-un vas închis timp de 10 minute, apoi compoziţia se strecoară. Se ia 3 porţii pe zi cu 15 minute înaintea meselor.

Anemie-mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere. }nainte de fiecare masă se poate lua o linguriţă de oţet de mere amestecat cu puţină miere (stimulează pofta de mâncare şi ajută la asimilarea fierului şi a substanţelor hrănitoare din alimentaţie.

Angină- se ia o lingură de praf obţinut din coajă de măr, 1 lingură de seminţe de in şi 1-2 linguriţe de miere, peste care se toarnă 250 ml apă fiartă. Conţinutul se fierbe într-un vas închis timp de 10 minute, apoi compoziţia se strecoară. Se ia 3 porţii pe zi cu 15 minute înaintea meselor.

Arsuri- Oţet de mere se aplică pentru calmarea arsurilor sau în cazul mâncărimilor de piele.

Arsuri stomacale- se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot. se poate consuma seara 1-2 mere care combate arsurile şi stimulează digestia.

Artritism– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Astenie fizică şi intelectuală– mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere.

Atacuri cerebrale– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Ateroscleroză- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Boli hepatice- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Boli de rinichi– tăiaţi rondele 3 mere mari cu coajă, puneţi-le într-un litru de apă rece, adăugaţi câteva bucăţi de lemn dulce. Fierbeţi-le un sfert de oră, filtraţi lichidul şi beţi după plac, fără să-l îndulciţi. Lichidul când se consumă trebuie să aibă temperatura camerei.

Boli de stomac– se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot.

Bronşite – amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii. Dacă bolnavul tuşeşte daţi-i să bea o infuzie din flori de măr, 30 g la 1 litru de apă. Sucul de mere consumat ajută la eliminarea secreţiilor bronşice.

Căderea părului- se taie un măr în două, i se scot seminţele şi în locul lor se pune praf de sulf. Se unesc cele două jumătăţi cu o aţă şi se coace la cuptor. După ce s-a copt se pasează şi pasta aceasta ajută la fricţionarea părului. Se poate face în fiecare seară pentru 10 minute, apoi se spală pe cap cu un şampon de urzici sau de ouă.

Calculi la vezică- pentru a evita formarea de calculi la vezică şi pentru eliminarea excesului de acid uric, beţi suc proaspăt de mere şi mâncaţi cât mai multe mere crude.

Cancer- studii recente demonstrează că persoanele care mănâncă zilnic mere se protejează de unele forme de cancer. O echipă de cercetători din New York aduc argumente convingătoare că unele varietăţi de mere blochează cu peste 43% reproducerea celulelor cancerului de colon şi cu 57% a celulelor cancerului ficatului.

Mai nou un studiu finlandez susţine că la persoanele care mănâncă zilnic cel puţin 2 mere, riscul cancerului de plămâni scade cu 58%. De asemenea ceapa, sucurile de fructe şi legume conţin cantităţi mari de flavonoide. Numeroase studii epidemiologice publicate arată că aceleaşi flavonoide contribuie la reducerea riscurilor bolilor coronare, accidentelor cardiovasculare.

Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular.

În compoziţia merelor se mai găsesc cantităţi importante de vitamine din grupul B, glucide, fibre minerale şi oligoelemente: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu. Graţie acestor elemente, merele au efect depurativ (consumate dimineaţa) antiseptic intestinal, calmează sistemul nervos, curăţă sângele, întăresc organismul. În cazul apariţiei herpesului se tamponează zona afectată cu felii de măr.

Cefalee- se aplică felii de măr proaspăt şi se ţin până la trecerea durerii.

Chelbe– se taie un măr în două, i se scoate mijlocul şi seminţele şi se pune în locul gol puţină floare de sulf. Se îmbină cele 2 jumătăţi cu ajutorul unei sfori şi se coace în cuptor. Mărul astfel copt se zdrobeşte şi se frecţionează părţile bolnave cu terciul obţinut.

Chisturi seboreice– Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Colecist mărit- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Colesterol mărit– Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
 • -Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Acest prospect a aparut prima data aici Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste.✅
 • DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor
  true
  DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Complex pentru ARTICULAȚII Susține mobilitatea articulară + Contribuie la regenerarea articulațiilor Supliment…
 • Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare
  true
  Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ STRESCLIN COMPLEX Pentru: – ameliorarea stărilor de suprasolicitare nervoasă si…
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…