Musetel o planta pentru diverse tratamente

Musetelul cel mai bun somnifer

Compozitia chimica a florilor de musetel releva o bogatie de structuri si de clase chimice: ulei volatil, principii amare, flavonozide, cumarine, acizi fenolici, poliholozid de tip I si II, fitosteroli, colina, hidrocarburi, carotenoide, vitaminele B, acizi grasi, cetoalcooli etc.

Actiunile farmacologice ale acestui complex fitochimic sunt numeroase. Astfel, musetelul este recunoscut pentru actiunea antiinflamatoare, cicatrizanta, epitelizanta, antiulceroasa, aperitica, antitoxica, antifungica, antitermica, imunomodulatoare, antialergica, analgetica, spasmolitica.

Cercetari mai noi releva calitati terapeutice suplimentare: de anxiolitic si sedativ, adjuvant in inducerea somnului, antidiabetic, de fitoestrogeni. Aceste minunate calitati stau la baza indicatiilor terapeutice pentru afectiuni buco-faringiene, oculare, afectiuni inflamatorii rinosinuzale si traheo-bronsice, in anorezxe, digestii lente, flatulenta, gastro-enterocolite, afectiuni renale si ginecologice, afectiuni dermice.

Pentru a beneficia de cat mai multe elemente valoroase existente in compozitia florilor de musetel, recoltarea se va face la inceputul infloririi, pe timp insorit, manual sau cu un pieptene special. Uscarea se face la umbra, natural

Musetelul calmeaza starile de iritare , neliniste si va ajuta sa va lasati de fumat

Daca stiti ca suferiti cu nervii, ceaiul de musetel poate sa va ajute, inducindu-va o stare de liniste. Puteti face acest ceai la fel ca pe cel de rozmarin, dar fara sa adaugati miere si lamiie.

Daca sinteti nelinistit din cauza ca incercati sa va lasati de fumat, musetelul va este, de asemenea, de folos. Puteti sa incercati sa mestecati flori de musetel cind  simtiti nevoia sa fumati.

Musetelul planta medicinala din batrani
Musetelul planta medicinala din batrani

MUŞEŢELUL o planta miraculoasa

Matricaria chamomilla Fam. Compositae.

Denumiri populare: mamoriţă, mărariul câinelui, matricea, mătricea, momoriţă, morună, muşăţăl, muşăţea, muşcăţel, muşeţel de câmp, ochiul boului, poala Sfintei Marii, roman,  romaniţă, romoniţă, romoniţă bună, romoniţă mică, rumaniţă, rumâniţe, rumoniţe.

În tradiţia populară: decoctul se folosea la spălături şi oblojeli contra durerilor de cap. Contra durerilor de urechi se făcea cu el abureli, ori spălături cu decoctul florilor. Se folosea şi la răni, bube, bube dulci, hemoroizi. Ceaiul se lua contra tusei, răceli, reumatismului. Decoctul se ţinea călduţ în gură, contra durerilor de dinţi; se mai făcea cu el gargară, contra durerilor de gât. Peste tot era folosit la durerile de stomac. Sub formă de ceai sau plămădit în rachiu, de seara până dimineaţa, se lua contra vătămăturii.

Foarte frecvent era întrebuinţat pentru uşurarea naşterilor, a complicaţiilor sau a altor afecţiuni feminine.

Istoric şi întrebuinţări: muşeţelul este una dintre cele mai vechi şi mai valoroase specii medicinale, acţiunea s terapeutică fiind cunoscută încă din antichitate. După scrierile lui Hipocrate, Dioscoride şi Pliniu, inflorescenţele muşeţelului erau utilizate de către greci şi romani în medicina tradiţională, precum şi în cosmetică.

La sfârşitul secolului XV-lea în Germania s-a obţinut „aqua chamomillae” prin distilarea inflorescenţelor în vapori de apă. În secolul al XVI-lea, Camerernis a constatat că uleiul volatil obţinut din muşeţel are culoare albastră. Ca plantă medicinală muşeţelul este înscris astăzi în farmacopeele din aproape toate ţările lumii.

Valoarea terapeutică se datorează întregului complex de compuşi chimici, cu structuri foarte diferite, care sunt sintetizaţi atât în florile tubulare, cât şi în cele ligulate. Muşeţelul se utilizează sub formă de tinctură, extract fluid şi mai ales de infuzie. Preparatele azulenice sunt folosite în tratamentul astmului bronhic, al reumatismului, gastritelor alergice, eczemelor, rănilor, inflamaţiilor, etc.

Achterrath-Tucherman şi colaboratorii menţionează că extractele de muşeţel sunt utilizate mai ales pentru efectul lor antiinflamator şi spasmolitic. Studiul acţiunii extractului „kamillosan” evidenţează faptul că atât compuşii din grupul lipofilic, cât şi cei din grupul hidrofilic îşi au importanţa lor în acţiunea lor terapeutică menţionată.

După Astadjov, uleiul volatil din muşeţel are largi întrebuinţări în terapie: prezintă o acţiune calmantă asupra sistemului nervos central, are proprietăţi dezinfectante şi antiinflamatoare, stimulează secreţia gastrică şi pofta de mâncare.

Pentru ca acţiunea terapeutică a muşeţelului, să fie maximă, aceste trebuie să conţină: ulei volatil minim 0,75%, chamazulene 5%, bisabol 20-30% en-in-dicicloeteri 0% şi flavone 5,70-7,20%.

După Redaellişi Formentini, acţiunea terapeutică complexă a extractului de muşeţel este întregită şi de prezenţa cumarinelor, sintetizate mai ales în florile ligulate.

În ultimul deceniu, uleiul volatil obţinut din muşeţel este mult utilizat în industria cosmetică, pentru prepararea pastelor de dinţi, a săpunurilor, a şampoanelor, a diferitelor crème, precum şi în industria parfumurilor.

Descriere: este o specie anuală, erbacee.

Rădăcina este pivotantă, fusiformă, cu puţine ramificaţii, repartizate în stratul superficial al solului.

Tulpina este erectă, rotundă, glabră sau fin pubescentă, foarte ramificată, înaltă de 30-50cm la populaţiile locale şi de 50-75 cm la soiurile ameliorate, poliploide. Internodiile tulpinii au lungimea variabilă, în funcţie de poziţia acestora pe tulpină, fiind mai lungi la mijlocul tulpinii şi la formele cu talie mică de 5-10cm şi mai scurte către bază şi către vârful tulpinii 2-3cm.

Frunzele sunt sesile, înserate altern, bifidat compuse, bi sau tripenat sectate, cu 6-0 perechi de secţiuni liniare, distanţate, glabre, cu lăţimea de 0,4-0,5mm şi lungimea diferită, frunzele de la baza tulpini fiind mai lungi, de 12-18 cm.

Aaaflorile reprezentate prin inflorescenţe, sunt grupate în capitule terminale situate pe un peduncul lung de 5-10cm. Diametrul capitulului este variabil, la formele diploid fiind mai redus, de 1-1,5cm, iar la formele poliploide de 2-3 cm. Involucrul este format din 20-30 de bractee eliptice, cu lungime de până la 3 mm, de culoare verzuie cu marginea membranoasă. Capitulul este compus din 1-18 flori ligulate, de culoare albă, lungi de 5-9 mm cu lăţimea de 3-4mm, prevăzute cu 4 nervuri longitudinale şi cu 3-4 zimţi. După deschiderea butonilor florali aceste ligule se desfac treptat, ajungând la o poziţie orizontală, iar spre sfârşitul înfloririi se apleacă spre sol. Receptacolul este format din flori tubulare, de culoare galbenă-aurie, are o formă plată la începutul înfloririi, devine apoi semisferică, iar spre sfârşitul perioadei de înflorire, devine semisferică, iar la sfârşitul perioadei de înflorire, devine conic, fiind gol în interior. Înfloreşte din luna mai până în iulie.

Fructul este o achenă mică, de culoare argintie, lungă de 1-1,5mm, cu lăţimea de 0,3mm. Masa a 1000 fructe oscilează între 0,03 şi 0,08g.

Compoziţie chimică: se folosesc florile de muşeţel Flores Chamomillae.

Substanţele minerale sunt prezente în florile de muşeţel în proporţie de 8-0%.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
 • -Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Acest prospect a aparut prima data aici Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste.✅
 • DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor
  true
  DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Complex pentru ARTICULAȚII Susține mobilitatea articulară + Contribuie la regenerarea articulațiilor Supliment…
 • Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare
  true
  Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ STRESCLIN COMPLEX Pentru: – ameliorarea stărilor de suprasolicitare nervoasă si…
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…