Tratament eczema

Prevenire si tratament naturist

Eczemă după ras

Apare, de obicei, în urma unei infecţii provocate fie de o bacterie, fie de o ciupercă. în forma bacteriană se formează, în zona bărbii şi a mustăţilor, mici coşuri purulente, aglomerate în jurul unui fir de păr. După ce puroiul se acumulează în cantitate mare, leziunile acestea, numite pustule, se sparg, zemuiesc, apoi se usucă şi rămân pete de culoare gri. Usturimile, mâncărimile şi durerile dau o stare foarte neplăcută. Uneori rămân şi cicatrice. în ultimul timp, datorită condiţiilor mai bune de igienă (fie la frizer, fie acasă), boala a devenit destul de rară. Mai apar situaţii în colectivităţi, când se folosesc în comun aceleaşi instrumente de bărbierit.

Pentru tratament se recomandă:

Spălări cu coada calului

Spălările şi băile cu coada calului vindecă aceste forme de eczeme. Se utilizează patru linguriţe vârfuite cu plante mărunţite la un litru de apă clocotită. Se lasă „să tragă” o jumătate de minut, se strecoară şi, cu extractul obţinut, se spală zona cu eczema, de mai multe ori, zilnic.

Comprese cu coada calului

Plantele ce rămân de la infuzia preparată anterior, prin strecurare, se aplică, aşa calde, împăturite într-o pânză, pe locul invadat de eczemă. După ce compresa se răceşte, se spală faţa cu ceaiul de coada calului.

Eczema

Inflamaţie a stratului superficial al pielii. Se manifestă prin înroşirea ţesutului cutanat, apariţia unor mici vezicule şi senzaţia de mâncărime.

Este o dermatoză eritemato-veziculoasă, cu zemuire, eroziuni, scuame şi cruste dispuse în plăci şi placarde simetrice, pruriginoasă, foarte recidivantă cu mecanism alergic şi de natură endogenă.

Pruritul precede adesea erupţia, iar eritemul este de obicei palid, difuz însoţit de uşor edem. Pe aceste zone apar vezicule la câteva ore sau zile cu conţinut clar, putând forma pseudoglobule.

Zemuirea care apare este clară sau uşor gălbuie, durează câteva zile sau săptămâni şi se transformă în cruste, care cad spontan sau sub influenţa medicaţiei. Suprafaţa rămasă este roşie, netedă cu scuame furfuracee sau lameloase.

Eczemele se pot infecta, apare secreţia purulentă, cruste de culoarea mierii, pustule, limfangite, adenopatii inflamatorii.

Se descriu mai multe forme de eczeme:

-Eczeme papulo-veziculoasă constituită din papule mici având în vârf vezicule. Aceste leziuni confluează în plăci, placarde dând naştere la o altfel de eczemă.

-Eczema numulară care este de natură microbiană sau bacteriană.

-Eczeme lichefinizate, este o varietate de eczemă cronică, în care apare lichefinizarea, cu şanţurile interpapilare mai adâncite, cu apariţia de pseudopapule, piele îngroşată şi aspră la palpare. De multe ori este vorba despre o alergie care poate fi de natură: alimentară, medicamentoasă sau metabolică.

-Dermatita atopică- denumită în trecut diateza exudativă sau eczema constituţională, apare la sugar în etate de 2 luni, pe faţă simetric, respectând nasul şi regiunea periorală, sub formă de placarde roşii, edematoase cu vezicule mici, zemuinde, eroziuni, cruste fine, scuame. Are o evoluţie lungă. Leziunile se pot impetiginiza, infectarea cu virusul vaccinal sau herpetic producând pustuloza vacciniformă Kaposi-Juliusberg, tradusă prin apariţia bruscă de pustulo-bule, ombilicate, febră, adenopatie mare şi dureroasă. Din această cauză contactul lor cu copii care sunt recent vaccinaţi antivariolic sau purtători de virus herpetic, ca şi vaccinarea acestora este interzisă. Copii mai pot prezenta manifestări alergice (astmă, rinită, prurigo, eczemă). Alergenele de natură alimentară, microbiană şi alergenele inhalate sunt factori determinaţi în apariţia eczemei.

Tratament:

În primul rând se va căuta alergenul care va fi înlăturat dacă s-a găsit.

Se va continua apoi cu o curăţenie a organismului de toxine, care cel mai simplu se poate face cu ajutorul ceaiurilor diuretice şi laxative care sunt sub diferite formule prezentate în orice magazin de specialitate.

Se mai poate face ceva mai eficient şi anume să se facă clisme. Acestea se vor face 10 zile consecutiv câte o clismă seara cu 4 linguri de plantă la 1 litru de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se fac călduţe şi la presiune mai mică. Se pot face din: pelin, muşeţel, tătăneasă, brusture. Din care doriţi dv. La alegere.

Se va respecta până la vindecare un regim lacto- vegetarian şi făinos.

Se vor exclude de asemenea sau chiar se tratează dacă este cazul focarele de infecţie (dinţi, amigdale, etc).

Unde este cazul se va face un tratament pentru tulburările digestive, dacă sunt prezente.

Se vor consuma de asemenea foarte multe sucuri din legume şi fructe care conţin calciu.

Tratament local:

Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: afine, aglică, asmăţui, brusture, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, dediţei, frag, frasin, fumăriţă, gălbenele, grâu, iarbă mare, ienupăr, ipcărige, lăsnicior, lemn câinesc, leuştean, levănţică, măr, mărul lupului, merişor, mesteacăn, migdal, morcov, mur, muşeţel, nalbă, nap, năsturel, năvalnic, nuc, orz, păpădie, pătlagină, pedicuţă, pir, plop negru, porumb, răchitan, roiniţă, rostopască, rozmarin, salcie, salvie, săpunariţă, scai vânăt, scânteiuţă, soc, stejar,  sunătoare, trei fraţi pătaţi, ţintaură, varză, vetrice, zămoşiţă, zârnă, zmeur, etc.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afine (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale. În unele cazuri de eczeme uscate se pot pune creme din afine care se găsesc la magazinele de profil.

Aglică (Primula acaulis)  2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Asmăţui (Anthricus cerefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Brusture (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină se pune mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături de mai multe ori pe zi.

Coacăz negru (Rubus nigra) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale.

Coada calului (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Eczema piele
Eczema piele

Coada şoricelului (Achilea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi. Are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice.

Dediţei (Pulsatilla montana) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Frag (Fragaria vesca) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale. Se poate folosi şi coaja mărunţită 2 linguriţe puse la 250 ml apă şi fiert timp de 10 minute, apoi strecurat. Se pun comprese sau se spală local.

Fumăriţă (Fumaria officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Gălbenele (Calendula officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită (preferabil flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Are şi efect antibiotic.

Grâu (Triticum aestivum) se poate folosi tărâţa de grâu 500g de tărâţe se pun într-un săculeţ care se pune în cadă şi se lasă să curgă apă fierbinte peste el. se indică să se folosească în cazul eczemelor întinse.

Iarbă mare (Inula halenium) se fierb timp de 20 minute 3-4 linguri de pulbere de rădăcină la 250 ml apă. Se strecoară, apoi se aplică comprese locale cu acest decoct. Are acţiune dezinfectantă şi antiinflamatorie

Ienupăr (Juniperus communis) 2 linguriţe de bace mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se folosesc la tamponări sau chiar spălături locale de mai multe ori pe zi. Este un bun dezinfectant şi antibiotic.

Ipcărige (Gysophyla paniculat) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Se foloseşte atunci când există şi răni care trebuie curăţite.

Lăsnicior (Solanum dulcamara) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aplică local compresă sau cu pansamente, de 2 ori pe zi.

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...