Tratament naturist arsuri

Arsuri

Prevenire si tratament naturist

Arsurile de gradul I: – cand pielea este rosie, usor umflata si dureroasa. Vindecarea survine dupa 5 zile si nu raman cicatrice.
Arsurile de gradul II: – cand apar basici cu un lichid limpede. Cand basicile se sparg, plaga secreta limfa. Aceasta arsura lasa cicatrice, iar vindecarea se face in 0-11 zile.
Arsurile de gradul III: – cand pielea are o culoare inchisa si este calcinata, iar tesutul cutanat este in parte necrozat.

Masuri profilactice si de tratament
Nu este recomandabil a se administra alifie, ulei sau pudra. Se va tine zona arsa in apa rece timp de 0-15 minute Aceasta previne aparitia basicilor.
Arsura se acopera cu un pansament steril, iar basicile nu se sparg, pentru a preveni infectia.
Se vor consuma multe lichide. Daca s-a ingerat un lichici corosiv, se va bea imediat lapte.
In cazul ingestiei unci solutii cu detergenti, se va bea otet diluat.
Compresele cu ceai de radacina de nalba mare, sau seminte de gutuie, precum si cataplasmele cu cartof ras si frunze de varza zdrobite au un efect benefic, precum si cataplasme groase cu argila, puse peste arsura ce este acoperita cu o compresa.
Pentru cicatrizare mai rapida, se va bea infuzie de argila.

arsuri tratament
arsuri tratament

Tratament pentru arsuri grave, de orice natura


Reteta: se culeg frunze de liliac alb, care are florile simple (nu batute). Ele pot fi proaspete, uscate sau culese de sub zapada, daca se stie locul acestui liliac. Se pun frunzele la fiert (se apreciaza cantitatea in functie de suprafata afectata, cat sa o acopere). Se fierb pana cand se innegreste apa, se lasa sa se raceasca si cand sunt caldute, se scot frunzele si se aplica pe suprafata arsa (chiar nedezinfectata si chiar daca are resturi de materiale arse). Se leaga cu panza curata sau cu tifon si, timp de 24 de ore, se umezeste continu pansamentul cu apa in care au fiert frunzele.

  Sub nici un motiv nu trebuie lasat pansamentul sa se usuce, altfel frunzele uscate agraveaza rana. Dupa 24 de ore se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de impuritati si arsura, lasand locul curat si sterilizat. In functie de gravitatea arsurii, se repeta operatiunea inca 24 de ore, 48 ore etc., dar la fiecare 24 de ore trebuie inlocuite frunzele de liliac.

 Pielea ramane catifelata si elastica, fara urmele groaznice care raman de obicei dupa arsuri. De atunci, ma tot intreb cum de nu s-au facut cercetari asupra efectului vindecator al frunzelor de liliac alb cu flori simple, cand tratamentul arsurilor este de-a dreptul miraculos.

Arsuri dermice.

            Arsurile se împart după gravitatea lor în mai multe grade. Cele grave nu se tratează decât în spitalele de specialitate. Arsurile de gradul I sau şi unele de gradul II se pot trata cu succes cu ajutorul tratamentelor naturiste.

Arsura de gradul 1- uşoare, când sunt localizate numai la stratul superficial al pielii. Pielea şi mucoasele devin roşii, fierbinţi, dureroase.

Arsura de gradul 2- ăn care apar pe piele băşicuţe umplute cu un lichid clar.

Arsuri de gradul 3 în care pe lângă leziunile pielii şi mucoaselor sunt cuprinse şi ţesuturile mai profunde, grăsimea, muşchii, vasele sangvine.

Gravitatea arsurilor depinde nu numai de profunzime ci şi de suprafaţa lor. La arsurile întinse pe o suprafaţă mai mare de 5-0%, pe lângă simptomele locale se adaugă şi semne generale: puls rapid şi slab, agitaţie, dureri insuportabile din care cauză victima este agitată, se vaită, delirează ori este somnolentă şi intră în comă.

Arsurile termice sunt cele mai frecvente şi ele sunt produse de foc (flacără, jar) de obiecte înroşite în foc, de lichide fierbinţi, de metale topite, de explozii, de razele solare precum şi de curentul electric.

Primul ajutor:

Imediat se va scoate victima din foc şi se vor stinge flăcările de pe haine cu extinctorul, cu apă, cu pământ, nisip sau prin înăbuşirea focului cu pături, huse, etc.

Victima în flăcări nu va fugi, căci din cauza curentului flăcările se înteţesc. Apoi persoana care prezintă arsuri se dezbracă, eventual tăindu-i hainele pe la cusături. Când arsurile sunt întinse este bine să nu se dezbrace omul, pierzându-se timp preţios cu tratarea arsurilor, ci se vor lua măsuri pentru transportarea lui la prima unitate spitalicească.

În arsurile cu lichide fierbinţi, se îndepărtează rapid hainele şi încălţămintea chiar de către accidentat, dacă este posibil, pentru a nu permite prelungirea acţiunii căldurii. Regiunea arsă va fi introdusă imediat în apă rece, sau se va răci cu apă. La fel se procedează şi în cazul arsurilor cu smoală. După răcire pojghiţa de smoală nu se va îndepărta ci se lasă până la vindecarea pielii.

În arsurile de gradul 1 se aplică pe piele comprese cu apă rece cu infuzii de plante, iaurt, etc timp de câteva ore. Se pot folosi cu rezultate bune cataplasme cu cartofi sau morcovi cruzi raşi. Apoi pielease unge cu un unguent din plante, ulei alimentar supă care se face un pansament steril.

Dacă arsura este întinsă, regiunea arsă se va acoperii cu un cearşaf umed, iar victima se va transporta la spital.

Pentru calmarea durerii, care poate da naştere la şoc, înainte de evacuare la spital i se dau accidentatului analgezice : algocalmin, piramidon, sedative ale sistemului nervos, etc.

În arsurile de gradul 2 nu se vor sparge băşicuţele formate, deoarece există pericolul infecţiei. Leziunile se spală cu un ceai din plante medicinale şi eventual săpun. Se clătesc tot cu ceaiuri din plante reci. În lipsa pansamentului se aplică pânze fierte stoarse şi uscate. Dacă suprafaţa arsă este mică şi sunt puţine băşicuţe se pot sparge acestea cu un ac înroşit în foc apoi şters cu spirt medicinal, apoi se face un pansament steril.

În cazul arsurilor de gradul 3 primul ajutor constă în înfăşurarea în cearceafuri umede şi transportul imediat la spital.

            Se poate folosi una sau mai multe din următoarele plante medicinale: afin, aloe, arnică, cartof, castravete, cătină, ceapă, cimbrişor, coada racului, coada şoricelului, creţuşcă, crin, gălbenele, grâu, hrean, iedera, in, ienupăr, levănţică, liliac, limba mielului, lumânărică, măceş, măslin, morcov, muşeţel, năsturel, norocel, nuc, orez, pătlăgeaua vânătă, pătrunjelul câmpului, plop negru, revent, ridiche, salcâm, salcie, schinel, sclipeţi, smochin, sorbestrea, şovârf, spanac, stânjenei, stejar, sunătoare, tătăneasă, tei, ulm, untul pământului, urechelniţă, urzică moartă albă, varză, ventrilică, vineriţă, volbură.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se pot folosi frunzele- 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se poate folosi la spălarea leziunilor sau chiar să se pună comprese locale cu acest ceai care este un ceai astringent şi ajută la refacerea pielii.

Aloe (Aloe vera) se poate pune sucul stors din plante proaspete pe arsuri cu scopul refacerii pielii şi ca dezinfectant. Se aplică de mai multe ori pe zi. De asemenea se poate pune praf de plantă obţinut din frunze uscate prin măcinare cu râşniţa de cafea. Se aplică praful local şi apoi se pansează cu un pansament steril. Este un tratament care poate aduce vindecarea.

Arnică (Arnica montana) se foloseşte tinctura care este de vânzare la toate magazinele naturiste. Se pune 1 linguriţă de tinctură la 100 ml apă fiartă şi răcită. Se aplică cu ajutorul unui tampon de vată. Ajută fiind un bun dezinfectant şi ajutând şi la cicatrizarea pielii.

Cartof (Solanum tuberosum) se rade un cartof crud şi se aplică pe arsură, pentru regenerarea pielii. Este indicat dup trecerea fazei dureroase.

Cătină (Tamarix ramosissima) se indică folosirea uleiului de cătină care se găseşte în comerţ la magazinele naturiste. Se întinde în strat foarte fin pe locul afectat de 2-3 ori pe zi. Ajută la refacerea pielii foarte bine.

Castravete (Cucumis sativus) – se rade castravete şi se aplică pe arsurile de gradul 1-2.

Ceapă (Allium cepa)- pe arsurile în care nu a fost dusă pielea se poate pune ceapă zdrobită.

Se amestecă ceapă pisată cu smântână, unt de casă, ceară până se obţine o pastă omogenă care se aplică pe arsuri. Se poate face şi cu ceapă coaptă pisată amestecată cu smântână, unt sau ulei.

Foi de ceapă coaptă se aplică pe arsuri.         

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate spăla rana. Se foloseşte la arsuri de gradul 1-2. De asemenea se poate pune compresă pentru efectul dezinfectant şi de calmarea durerii.

Coada racului (Geum urbanum)- 2 linguriţe de rădăcină se fierb timp de 5 minute la 250 ml apă apoi se strecoară. Se aplică pe arsuri sub formă de compresă sau cataplasme.

Coada şoricelului (Achillea milefolium)- 2 linguriţe de flori se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 30 minute, apoi se strecoară. Se vor pune cataplasme pe arsuri pentru calmarea durerilor şi cu rol în vindecarea afecţiunii, până la vindecarea complectă.

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...