Tratamente cu Afin

AFINUL

Tratamente naturiste – prevenire si tratare

Vaccinum myrtillus Fam. Ericaceae.

Denumiri populare: afene, afin de munte, afine -negre, afinghi, asine, coacă, cucuzie, pomişoare

În tradiţia populară: este preţuit pentru fructele sale dulci-acrişoare, la culesul cărora în iunie-iulie, se folosesc în multe părţi piepteni speciali.

Din afine se prepară băuturi răcoritoare şi alcoolice (sirop şi afinată) şi produse alimentare (gem, marmeladă) Sucul din fructe se folosea la colorarea vinurilor, iar în trecut se folosea la vopsitul firelor şi ţesăturilor.

În zonele montane, fructele uscate sau plămădite în rachiu se întrebuinţau în mod curent contra diareei. Din ramurile cu frunze, lăsate să se usuce, uneori în amestec cu alte plante, se preparau ceaiuri nu numai pentru diaree, dureri de stomac, crampe ci şi în boli de piept şi de inimă. În unele părţi contra diareei se făceau turte din afine şi făină din sâmburi de măsline, care se dădeau bolnavului să le mănânce, fierte în amestec cu frunze de mesteacăn, laur (Datura stramonium) şi traista ciobanului, se foloseau contra diabetului.

Descriere afin – arbust  de 20-30 cm înălţime, cu frunzuliţe mici de culoare verde închis, ce cad toamna, cu flori micuţe roşiatice şi cu fructe negre sferice de 0,5-07 mm. Se culeg cu piepteni speciali, în jurul lunii august, în unele locuri începând din iulie, iar în locurile mai umbrite se pot culege până în septembrie. Frunzele le are mici şi sunt de culoare verde închisă. Se folosesc în terapeutică Frunzele şi fructele- Folia et fructus Vaccini myrtilis.

Compoziţie chimică: frunzele conţin arbutină, tanin, derivaţi flavonici, derivaţi antocianici, hidrochinonă, mirtilină, ericolină, neomirtilină, etc; fructele- tanin, pectine, mirtilină, zaharuri, provitamina A, vitamina B1, B2, C, E,  PP, acizi: citric, benzoic, malic, oxalic, tartric, succinic, malic, lactic, principii bacteriostatice.

Recoltare: frunzele şi ramurile se recoltează în Mai-Septembrie, iar fructele în Iulie-Septembrie.

Acţiune farmaceutică; au proprietăţi astringente în fructe există şi proprietăţi antibiotice, antiseptice, bacteriostatice, scade zahărul din sânge adică micşorează glicemia, antidiareic, diuretic, antiseptic urinar, creşte acuitatea vizuală, adjuvant al diabetului. Fructele antidiareice, antiseptic intestinal, antihelintic, creşte acuitatea vizuală, antiseptic urinar, adjuvant în tratarea diabetului. Fructele sunt un mijloc excelent pentru întărirea organismului.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni buco-faringiene, afecţiuni coronariene, afecţiuni oculare, afte bucale, anorexie, arsuri, ateroscleroză, azotemie, balonări, boala Alzheimer, bronşite, cancer (preventiv), candidoze, cicatrizarea rănilor, cistite, colesterol mărit, colibaciloză, convalescenţă, cosmetică (tratamente), cuperoză, dermatite (diverse), diabet, diaree, dizenterie, eczeme, edeme, enterite, enterocolite de fermentaţie şi putrefacţie, faringite, fragilitate capilară, gută, hemoroizi, hepatită, hipertensiune, infecţii renale şi urinare, imunitate scăzută, incontinenţă urinară, infecţii urinare, insuficienţă biliară, mâncărimi, metroragii, micoze, obezitate, oftalmologie, oxiurază, plăgi, presbiţie, prurigo, răni, rectocolite, retinopatii, reumatism, stomatite, febră tifoidă, tulburări de circulaţie, tuberculoză pulmonară, ulceraţii cronice, uremie, uretrite, varice, viroze. Se culeg când ajung la maturitatea fiziologică în iulie-august.

Mod de folosire Afin;

Frunze Afin – 1 linguriţă de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară, se bea în cursul unei zile. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

-2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă şi se fierb apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Se folosesc la tratarea diareei, antiseptic urinar şi uşor diareic, etc.

-Tinctură- 50g de frunze mărunţite se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des pentru omogenizare. Se strecoară şi se poate folosi câte 1 lingură de 3 ori pe zi, diluat cu 100 ml apă.

Fructele Afin – 2 linguriţe de fructe se vor pune la 500 ml apă. Se va fierbe la foc mic 30 minute. Se va bea călduţ în decursul unei zile. Se pot face şi gargarisme în inflamaţiile mucoasei bucale. Ajută şi în cazurile de candidoze, sau afte chiar vechi. Se pot combina foarte bine cu Salvie în acest caz.

-2 linguriţe de fructe zdrobite se vor pune la 500 ml de apă de seara până dimineaţa la temperatura camerei. A doua zi se va bea în decursul zilei.

-2 linguriţe de fructe uscate se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.

-Se macină fructele uscate şi se transformă în praf cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pot cerne apoi şi se ia câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi.

-1 kg de afine zdrobite se vor pune cu 1 kg de zahăr la fiert. Se ţin timp de 30 minute, după care se pun în sticle cu gura mai largă. Se închid bine şi se pot folosi în tot cursul anului.

-1 litru de suc de afine se va pune cu 700 g de zahăr. Se fierb apoi până se leagă siropul. Se pot folosi în tot cursul anului la diferite băuturi răcoritoare.

-Gemuri şi dulceţuri se pot face conform reţetelor tradiţionale. Se iau câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

– Afinele (fructele) acţionează ca un antibiotic natural. Omoară bacteriile, vindecă diareea mai bine ca medicamentele, tămăduieşte varicele, arterita, sechelele de infarct, ascut vederea nocturnă, sunt anti-diabetice.

Tinctură (se poate face şi din frunze la diabetici) se folosesc fructele proaspete- o parte de fructe zdrobite şi 5 părţi alcool alimentar de 70°. Se ţine 15 zile, apoi se vor strecura. În timpul celor 15 zile se va agita des şi se ţine la temperatura camerei. Se va lua câte 20 picături-o linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu puţină apă.

-Vin de Afin- la 1 litru de vin de struguri de bună calitate se vor pune 50 g de fructe proaspete zdrobite. Se lasă timp de 8 zile la temperatura camerei agitând des. Du aceia se va strecura şi se complectează lichidul obţinut tot cu vin la un litru. Se va putea consuma copii câte o linguriţă de vin, iar adulţi până la un păhărel de 50 ml de 3 ori pe zi. Se preferă să se consume înainte de mese cu 15 minute. Este foarte util la gută în special sau diabet.

-Lichior de Afin – la 500 ml de votcă de 40° se va pune 50-100 ml tinctură de afine. Se va putea consuma câte un păhărel (50 ml) de 3 ori pe zi.

-Afinată. (nu se va consuma de diabetici) peste fructele de afine zdrobite se va pune zahăr. La 5 kg de afine se va pune 2 kg de zahăr. Se ţin în damigeană sau o sticlă mai mare timp de 7-8 zile. Se va agita vasul zilnic de 2-3 ori. Se leagă la gură doar un tifon pentru a nu intra muştele sau alte insecte. Se va pune după 8 zile 1 litru de alcool alimentar de 80°. Se mai lasă apoi cu alcool timp de 10 zile, după care se va scurge sucul dar nu în totalitate. Lichidul rezultat va fi pus în sticle ermetic închise. Lichidul, acesta se poate păstra foarte mult şi cu cât trece timpul va primi o savoare mai deosebită. Peste fructele lăsate se mai poate pune votcă la 40° şi se mai lasă timp de 20 de zile după care se poate filtra şi se pune în sticle închise ermetic. Se poate folosi câte un păhărel la nevoie de 3 ori pe zi. Este foarte eficient. Se poate folosi şi diluat.

Tratament Afin
Tratament Afin

-Spălături: se va pune la fiecare litru de apă câte 2 linguri de frunze şi 2 linguri de fructe mărunţite. Se fierb apoi timp de 5-10 minute. Se strecoară şi cu lichidul acesta se vor face spălături locale sau dacă aveţi posibilitatea chiar băi generale ajutând la cazurile de eczeme generalizate, gută şi foarte alte multe afecţiuni dermatologice. Se pot face spălăturile de 2-3 ori pe zi locale şi băi generale zilnic ar fi bine în cură de 21 de zile, în acest caz ajutând chiar şi la cancer, reumatism, gută, afecţiuni ale pielii grave.

Administrare Afin pe afecţiuni.

Afecţiuni buco-faringiene: având în vedere faptul că în aceste afecţiuni apar de obicei leziuni foarte dureroase şi cu alte produse de asemenea se produc dureri, se va face o cură cu fructe proaspete, care pe lângă faptul că vindecă afecţiunea pot şi să întărească imunitatea organismului, având în vedere că fac acest lucru fără dureri. Se va consuma pentru aceasta câte 100 g de fructe de 3 ori pe zi, (15-30 zile).

Se mai poate folosi-dar rezultatele sunt mai modeste- ceaiul, pudra din fructe sau frunze. Se va căuta ca în aceste cazuri să se ţină ceaiul cât mai mult în gură. La fel se va proceda şi cu praful (din frunze sau fructe). Se mai poate combina cu ceaiul de busuioc şi se îndulci cu miere polifloră. La această afecţiune este foarte utilă mierea care se va consuma cât mai des în cursul zilei luată sub diferite forme. Se poate de asemenea folosi cu salvia în amestec fiind mai eficient.

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...