Tratamente cu albastrele

Tratamente naturiste cu ALBĂSTRELE

Centaurea cyanis Fam. Compositae.

Denumiri populare: buruiană-mnerie, clopoţel,  corcobeţică, corobăţica-albastră, dioc, droc, floare de grâu, floare- mnerie, floarea-paiului, floare-vânătă, ghioc, iarba-frigurilor, măturică, potroacă, slăvoc, tătăişă, vânătă, vineţea, vineţele, zglăvoc.

În tradiţia populară: la tăieturi se puneau flori crude, fiind un leac la îndemână, în timpul secerişului.

Cu decoctul din flori se făceau spălături pentru dureri de ochi. Se credea în unele zone, că fiertura de albăstrele vindecă totdeauna ochii albaştri. Se plămădea în vin sau bere pentru cei care nu puteau urina, iar pisată se lua ca purgativ. Ceaiul se folosea pentru răceli şi boli de piept. La Măguri, se făceau cu ea abureli contra frigurilor. Se mai folosea contra bolilor de piele fiertura din rădăcini, iar ceaiul din flori contra bolilor de rinichi.

tratament cu albastrele
tratament cu albastrele

Au o actiune diuretica si astringenta; actiunea diuretica este mai buna daca se asociaza cu frunze de mesteacan, frunze de merisor si cozi de cirese.
Se folosesc florile de albastrele, sub forma de infuzie: 1 lingurita de flori la 100 ml de apa clocotita.

Descriere- de obicei se găseşte în lanurile de grâu recunoscută după florile albastre. Este o plantă anuală sau bianuală răspândită prin semănături, locurile pietroase şi marginea drumurilor. Are tulpina înaltă de 0,50-1m, este ramificată şi acoperită cu peri pâsloşi. Frunzele alterne, de culoare alburie, din cauza perilor mătăsoşi, sunt liniare. Florile sunt de 2 feluri: sterile şi albastre şi fertile şi violacee. Florile pentamere, grupate în capitule globuloase terminale, sunt tubuloase; cele centrale au corola regulat tubuloasă, cele periferice au corola asimetrică în formă de pâlnie cu 5 lobi de culoare albastră; androceul este alcătuit din 5 stamine cu antere unite. Înfloreşte din iulie în septembrie. Se utilizează atât capitulele florale recoltate în timpul înfloririi cu peduncul de maximum 1 cm cât şi numai florile marginale. Ambele produse sunt lipsite de miros şi au gust dulceag uşor astringent.

Planta ajunge la maturitate în lunile iulie-septembrie.

Compoziţie chimică: conţine mici cantităţi de alcaloizi, hidrocarburi şi substanţe terpenoide. Florile conţin tanin, glucozid: centaurina, pigment antocianic: cianina, cicorina, antocianide, mucilagii, săruri de potasiu şi magneziu, substanţe amare.

Acţiune farmaceutică: astringent, antidiareic, creşte diureza, diuretic uşor, antiseptic ocular, calmant ocular şi digestiv. Pentru a se mării acţiunea acestei plante se poate asocia cu frunze de mesteacăn, frunze de merişor şi cozi de cireşe. Este şi un tonic amar care redă pofta de mâncare, util în dispepsii. Extern ajută în cazul pleoapelor ridate şi ca tonifiant al muşchilor lăsaţi.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, afecţiuni oculare, anorexie, atonie musculară, blefarită, boli de piept, bronşite, boli intestinale, calmant în iritaţii oculare, cataractă în faza incipientă, cearcăne, colici intestinale şi stomacale la sugari, conjunctivite muco- purulente, constipaţie, creşte diureza, diaree, dispepsie, disurie, dureri de cap pe fondul oboselii oculare, eczeme zemuinde, eczeme pruriginoase, eczeme purulente, edeme ale pleoapelor, furunculoza pleoapelor, galactagog, hemoroizi, hepatită, hemoragie conjunctivală, hipermetropie, ihtioză, infecţii intestinale, infecţii renale, indigestii, întreţinerea părului, iritaţii oculare, înroşirea pleoapelor, ihtioză, leziuni supurate, leziuni ulcerate, lipsa poftei de mâncare, miopie, orgelet, pleoape căzute, psoriazis, rinichi, răceli, reumatism, tăieturi, ulcioare, uscăciunea tegumentelor, ulceraţii supurate, xeroze cutanate.

Mod de folosire:

Infuzie: -1 linguriţă de flori se va pune la 200 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se bea călduţ înainte de mesele principale

Cataplasme: -Florile proaspete se pot folosi zdrobite pe o bucată de lemn, apoi se vor aplica sub formă de cataplasme în cazurile în care se folosesc extern. Intern se va lua din această pastă câte o linguriţă de 3 ori pe zi în afecţiunile de mai sus.

-Extern se poate pune tot din ceaiul de mai sus cataplasme sau comprese.

Tinctură: Tot din flori proaspete sau uscate se poate face tinctură. Pentru aceasta se vor pune 50 g de flori mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se vor ţine într-un recipient închis timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. După 15 zile se strecoară şi se va pune în recipiente mai mici la rece.

Se va face o cură cu această tinctură, la 1 litru de apă, se vor pune doar 10 ml de tinctură. Se agită apoi se va folosi extern, la răni sau intern se va bea în loc de apă de băut.

Se mai poate lua intern câte o linguriţă diluată în apă de 3 ori pe zi.

Praf: se va face praf din plantă uscată care se va măcina cu râşniţa de cafea. Se va lua un vârf de cuţit, până la o linguriţă de praf o dată şi se va lua de 3 ori. Se ţine sub limbă timp de 10 minute după care se înghite cu puţină apă.

Modul de folosire pe afecţiuni:

Afecţiuni renale şi ale vezicii urinare– 2-3 căni pe zi cu 15 minute înaintea meselor din infuzie sau praf. În cazurile mai grave se poate folosi şi tinctura chiar şi în combinaţie cu alte plante medicinale.

Afecţiuni oculare– intern se va lua o cură de plantă sub oricare din formele de mai sus în funcţie de gravitatea afecţiunii. Extern se va aplica cataplasmă cu infuzie aplicate călduţe de 2-3 ori pe zi, pentru minimum 30 minute.

Anorexie– se poate folosi tinctura în special împreună cu tinctură de sunătoare. În acest caz se poate lua 1 linguriţă din combinaţie la 100 ml apă de 3 ori pe zi, luată înaintea meselor.

Atonie musculară se va consuma planta sub formă de tinctură sau praf zilnic şi se va asocia cu sucuri din legume şi fructe zilnic plus masaj. Se poate face şi gimnastică medicală.

Blefarită, intern se va lua o cură de plantă sub oricare din formele de mai sus în funcţie de gravitatea afecţiunii. Extern se va aplica cataplasmă cu infuzie aplicate în faza de colectare calde pentru grăbirea procesului de colectare şi după spargere se pot aplica la temperatura corporală.

Boli de piept: se poate face ceai de albăstrele împreună cu: pătlagină, nalbă, lichen de islanda, brad. Una din ele sau mai multe pentru că vor avea un efect mai puternic.

Bronşite- tinctură sau praf plus ceai de scai vânăt, brad, etc.

Boli intestinale: pe lângă ceaiul de albăstrele se recomandă consumarea şi a iaurtului, iar în cazul diareei se va face un ceai de albăstrele cu frunze de afin. Ajută la refacerea florei intestinale.

Calmant în iritaţii oculare, intern se va lua o cură de plantă sub oricare din formele de mai sus în funcţie de gravitatea afecţiunii. Extern se va aplica cataplasmă cu infuzie aplicate călduţe de 2-3 ori pe zi, pentru minimum 30 minute.

Cataractă în faza incipientă– cataplasme aplicate pe ochii închişi de 3-4 ori pe zi, câte 30 minute, asociate cu sucuri multe din legume zilnic.

Cearcăne– comprese aplicate cu decoct reci pe ochii închişi de 2 ori pe zi.

Colici intestinale şi stomacale la sugari se va da din decoct câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi o dată cu hrana, de câte ori se va hrăni. În cazurile colicelor mai puternice se va pune cataplasmă sau compresă pe abdomen aplicată caldă.

Conjunctivite muco-purulente: se face o combinaţie de coada şoricelului cu albăstrele, gălbenele, isop, lichen. 2 linguriţe din amestec se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături sau se aplică comprese pe ochi.

Creşte diureza– sub orice formă se va lua această plantă poate provoca creşterea diurezei.

Diaree– se ia câte 1 linguriţă de tinctură de 3 ori pe zi diluată cu 100 ml apă şi se va putea combina cu afine sub orice formă. (vezi şi Afinele).

Dispepsie- o cură de praf de 20-30 de zile se poate să rezolve această afecţiune. În funcţie de felul afecţiunii se va institui şi alte tratamente cu plante.

Disurie– se va lua tinctură în amestec cu tinctură de ienupăr câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, dilată cu 100 ml apă şi suplimentar se va putea lua în funcţie de afecţiune şi alte plante: angelică, brânca ursului, etc.

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Siete Sanatoase si Regimuri Alimentare
Suferiti de vreo boala?
 • -Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Acest prospect a aparut prima data aici Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste.✅
 • DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor
  true
  DR.HART Articulatii – regenerarea articulatiilor-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ Complex pentru ARTICULAȚII Susține mobilitatea articulară + Contribuie la regenerarea articulațiilor Supliment…
 • Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare
  true
  Prospect Stresclin Complex – Solicitari Nervoase si Extenuare-Prospecte Medicamente Suplimente Naturiste✅ STRESCLIN COMPLEX Pentru: – ameliorarea stărilor de suprasolicitare nervoasă si…
Retete Culinare Delicioase aici si acum
 • Mancare de Post
  true
  Mancaruri si prajituri de Post Tocanita de cartofi – mancarea de post traditionala In saptamana dinaintea sarbatorii de Paste ai de…
 • Reteta CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC
  true
   Reteta  Ciorba de varza alba cu sos romanesc Ingrediente 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700…
 • Supa delicioasa de Mazare
  true
  Reteta Supa de mazare  Este o rețetă foarte sănătoasă, delicioasă și care se prepară destul de ușor. Nu este nevoie…