Tratamentul alergiei nazo-faringiana

Tratamentul naturist al alergiei nazo-faringiene (sau sinuzale)

Prevenire si tratament naturist

            Fiind vorba de o afecţiune generală în cadrul căreia manifestările nazale şi sinuzale constituie numai un epifenomen, se va pune accent pe terapia de ordin general.

Îndepărtarea alergenului cauzal, dacă poate fi depistat în primul rând este foarte fi importantă.

Tratarea diferitelor afecţiuni care mai sunt prezente în organism (tuberculoză, afecţiunile ficatului, a vezicii biliare, constipaţie, disfuncţii neuro-vegetative, hipovitaminoze, etc).

Măsuri de ordin igieno-dietetice: combaterea sedentarismului, regim alimentar cu suprimarea condimentelor, alcoolului, alimentelor excitante, conservelor. Schimbarea climatului, cură de altitudine, talasoterapie.

Se vor administra de asemenea preparate cu calciu şi magneziu, vitamine multe, care se pot da prin multe sucuri de legume şi fructe care se pot lua zilnic în cantităţi cât mai mari..

Tratamentul sedativ al sistemului neuro-vegetativ este foarte important şi poate foarte bine făcut cu ajutorul preparatelor din: păducel, roiniţă, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.

 

Tratamentul local variază în raport cu forma clinică a bolii. În rinita spasmodică se vor indica instilaţii nazale cu efedrină (cârcel, etc). De asemenea se pot face instilaţii nazale cu propolis tinctură sau sare în amestec cu suc de lămâie în diferite proporţii.

Dacă ventilaţia nazală nu se restabileşte, se mai poate încerca spălături cu apă cu sare apoi lămâie suc. Dacă nu se reuşeşte se va aştepta rezultate de la tratamentul general cu vitamine, minerale, etc. Dacă nici atunci nu se rezolvă trebuie rezolvată chirurgical. Se corectează chirurgical ventilaţia nazală deviaţie de sept, hipertrofie de cozi de cornete, vegetaţii adenoide). După operaţie se va continua tratamentul antialergic.

În formele cronice ale alergiei nazo-sinuzale se va urmării în primul rând ameliorarea respiraţiei nazale şi instituirea tratamentului antialergic. În cazul în care este prezentă şi o sinuzită cronică se va trata apoi şi aceasta.

Se mai pot face ceaiuri pentru un tratament de mai lungă durată din: brad, brustur, ciuboţica cucului, coada-calului, coada şoricelului, ienupăr, lămâie, măceş, nalbă, osul iepurelui, ovăz, pelin, pepene galben, pin, pir, ridiche neagră, splinuţă, trandafir, trei fraţi pătaţi, turiţă mare, urzică.

 Modul de folosire al plantelor medicinale.

Brad (Abies alba) se folosesc ramuri tinere, muguri sau conuri verzi mărunţite, care se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită. Se pot face şi comprese externe cu ceaiul acesta. Planta 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, în special la faringită şi se poate de asemenea face inhalaţie cu aburii plantei în timpul cât fierbe şi de asemenea se poate aplica compresă caldă pe gât sau chiar frunte. Se face de 2-3 ori pe zi.

Coada-calului (Equisetum arvense) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, iar extern se poate pune cataplasmă caldă cu planta fiartă.

Coada şoricelului (Achillea mulefolium) 1-2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici, iar extern se poate pune cataplasmă caldă cu planta fiartă. De asemenea se pot face inhalaţii.

Ienupăr (Juniperus communis) 1 linguriţă de bace se pun la 250 ml apă şi se fac inhalaţii în timp ce acestea fierb. Se poate face de 2-3 ori. Se poate folosi la aceste inhalaţii şi tinctură care se găseşte la magazinele naturiste. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Lămâie (Citrus lemon) se va pune suc de lămâie în toate ceaiurile care se consumă. De asemenea este foarte indicat să se pună 2-3 picături de lămâie în fiecare nară de 2-3 ori pe zi. Chiar dacă ustură un pic sunt foarte eficiente.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pot face inhalaţii cu aburii care se degajă de la acest ceai sau se pot pune comprese calde externe.

Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

osul iepurelui (plantă- infuzie), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ovăz (Avena sativa) se pun 2 linguri de seminţe la 500 ml apă şi se fierb până se moaie seminţele. Seminţele se pot şi ele mânca şi se poate consuma apa aceasta care este foarte emolientă în special indicată la faringe. Extern se poate face compresă caldă cu acest lichid.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Pepene galben (Cucumis melo) se va consuma pulpă cât mai multă crudă zilnic în sezon.

Pin (Pinus silvestris) 1 linguriţă de muguri se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi sau se pot face inhalaţii cu aburii de la fierberea acestei plante sau folosint esenţe de la magazinele naturiste.

Pir (Agrimonium repens)rădăcină- decoct-1 linguriţă fiartă 5 minute în 250 ml apă, prima apă se aruncă şi se pune alta şi înainte de a se consuma se pune bicarbonat de sodiu alimentar, apoi se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită (după ce a fost strecurată se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se consumă aşa cum este pentru că poate aduce decongestionarea mucoaselor. De asemenea se poate amesteca cu miere în părţi egale şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Trandafir (Rosa centifolia) se pune 1-2 linguriţe de petale de trandafir mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi se poate de asemenea face gargară sau inhalaţii şi chiar comprese externe cu ceai cald.

Este foarte bine să se facă cu mai multe plante alternând pentru a nu se obişnui organismul cu ele.

Se va combate de asemenea fenomenul nervos cu ceaiuri din plante sedative, iar în cazurile mai grave chiar tincturi, eventual din plantele sedative ale sistemului neuro-vegetativ enumerate mai sus, sau chiar tincturi.

Sharing

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExcelent (1voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...